Det är Naturskyddsföreningen som rankar de bivänligaste kommunerna. Förra året hamnade Linköping på 11:e plats men har i år klättrat till bronsplacering. Anledningen är de åtgärder som gjorts för att hjälpa bin och andra insekter som är viktiga för pollinering och ekosystem.
- Vi tar problemet på allvar och jobbar mycket med att förbättra miljön för våra pollinerare, så det känns roligt att Naturskyddsföreningen uppmärksammar oss. Vi har under senare år omvandlat kortklippta gräsmattor till blommande ängsmarker där det varit lämpligt. Vi har även börjat slåttra ytor som stått utan skötsel en längre tid, vilket är gynnsamt för bin. Och vi har ytterligare en rad åtgärder som är på gång för att bin och andra pollinerande insekter ska trivas här, säger Johan Molin, kommunekolog i Linköping.
Brist på mat
Anledningen till att en tredjedel av Sveriges vilda bin håller på att försvinna är framförallt bristen på mat som beror på flera orsaker. Det handlar om förändringar i miljön med monokulturer där det i jordbruket bara odlas en gröda på stora ytor, minskade betesmarker som innebär färre blommor, kemiska bekämpningsmedel, ändrat klimat som stör blomningssäsongerna, brist på vildvuxna parkområden och trenden med alltför välstädade trädgårdar och kortklippta gräsmattor.
Humlan är också en viktig pollinatör Foto: Lana Brunell
Det här gör Linköping
Ungefär en tredjedel av maten vi äter är pollinerad av vildbin och andra insekter, utan bin blir det varken frukt eller grönsaker. Linköpings kommun ser allvarligt på problemet och gör därför en rad viktiga insatser för att rädda bina och andra pollinatörer.
- Många av kommunen gräsmattor har eller kommer att omvandlas till ängar med vilda blommor som lockar pollinatörer.
- Skötseln av kommunala vägrenar anpassas i syfte att skapa blommande vägkanter.
- En arbetsplan för att bekämpa invasiva främmande arter håller på att tas fram,då de utgör ett hot mot den inhemska biologiska mångfalden med blommande växter som pollinerarna är beroende av.
- Utökar arealen hävdad naturmark (som sköts på traditionellt sätt?), genom att stängsla och låta betesdjur gå där.
- Slåttrar fler ytor.
- Tar fram en pollineringspolicy i syfte att gynna vilda pollinatörer. Där ingår även att ta fram en handbok med exempel på bra åtgärder som kommer att rikta sig till alla i Linköping - kommunen, kommunala bolag, skolor, större fastighetsägare och privatpersoner.
- Genomför en ekologisk landskapsanalys där pollinatörer är ett av fokusområdena.
- Tar fram en åtgärdsplan för att förstärka stadens gröna stråk.
- Planterar blommande småträd, buskar och pluggplantor.
- Anlägger bibäddar och insektshotell i Tinnerbäcksstråket mellan laxtrappan och Söderleden. Sedan tidigare har det genomförts eklandskapsplanteringar till förmån för pollinerare i Tinnerbäcksstråket från Ullstämma till Söderleden i ett separat investeringsprojekt.
- Med hjälp av EU-bidrag i projektet LIFE - Bridging the gap, genomförs planteringar och andra åtgärder för eklandskapets naturvärden, där pollinerare är en viktig grupp.
Text: Lana Brunell
Här kan du läsa mer om Sveriges bivänliga kommuner och vad du själv kan göra för att hjälpa bin och andra pollinatörer.