Hoppa till huvudinnehåll

Systemförvaltaren som gett ut feelgoodbok

20 augusti 2021 | Kommun & politik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Helena Jonsson, 55 år, är systemförvaltare och jobbar med digitalisering på Social- och omsorgsförvaltningen i Linköping. Numera kan hon även titulera sig som författare. I slutet av 2020 gav hon ut sin första bok, Törnestugans hemlighet.

Här i sitt bibliotek sitter Helena och jobbar, både som systemförvaltare för Linköpings kommun och som författare. "När barnen flyttade ut gjorde vi om det här rummet till bibliotek. Det är en gammal dröm som går i uppfyllelse", säger hon. Foto: Jeppe Gustafsson

Helena möter upp på parkeringen utanför sin bostad i Ullstämma. Hon jobbar hemifrån och har just avslutat ett digitalt möte med nära 300 kollegor på Social- och omsorgsförvaltningen. Hon visar vägen genom kvarteret och vi kliver in i hallen i kedjehuset. 

– Här bor jag och min man. Det är egentligen lite för stort för oss, efter att barnen har flyttat ut. Men nu passar det bra, när vi båda jobbar hemifrån, säger hon.

En trappa upp i huset finns ett rum inrett som ett bibliotek. Det är härifrån Helena just nu sköter sitt arbete på Linköpings kommun och på fritiden är det hennes skrivarlya.   

Modet kom vid 40

Helena har skrivit så länge hon kan minnas. Det började med dikter, små berättelser, sångtexter och ett utkast till en bok. Den gången blev det dock ingen bok, men en berättelse som hon läste som godnattsaga för sina två yngre systrar. På senare år har hon har fått en novell publicerad i Hemmets Journal och ytterligare en novell är på gång i samma tidning. 

– Insikten att jag faktiskt skulle kunna och ha modet att skriva en bok kom nog inte förrän i 40-årsåldern, säger hon.

Helena inledde projektet att skriva Törnestugans hemlighet för tre år sedan. Efter att ha gått en skrivarkurs visste hon att hon ville skriva en bok. Hon hade ingen idé, men det stoppade henne inte. 

– Det är ytterst märkligt detta. Jag satte mig vid datorn och tänkte, nu ska jag skriva en bok, och helt plötsligt började bokstäverna trilla in i dokumentet. Ibland blev jag överraskad över en rad eller en mening när jag hade skrivit den. Det hände att jag sa till mig själv, jasså, var det så det var? En helfestlig känsla, säger hon.

Nu i bokhandeln

Under de tre åren har skrivandet gått i perioder allt eftersom andan har fallit på. Stora delar av boken är skriven på semestrar, hemma i trädgården i Ullstämma och på sandstranden i Thailand. Trots att inspirationen fanns där och skrivandet rullade på, så vågade Helena inte tro att hon skulle bli utgiven. Men, i slutet av 2020 kom boken ut och nu finns den på hyllorna i bokhandeln. 

- Det var en helt makalös känsla när boken gavs ut, samtidigt var jag väldigt rädd. Nu skulle andra personer läsa det jag hade skrivit. Jag minns när jag för första gången såg boken stå i hyllan på en bokhandel i Linköping. Där stod min bok omgiven av kända författares böcker, tänka sig.


Törnestugans hemlighet handlar om Clara, en arkitekt från London som känner att hon vill göra något annat i sitt liv än att springa runt i ett ekorrhjul. Hon köper en fallfärdig stuga som hon renoverar och i huset hittar hon en trälåda som innehåller brev, skrivna av en kvinna som tidigare har bott i huset. Breven kommer ha stor påverkan på Claras liv. 

Våga släppa taget

Det finns framförallt två saker som Helena vill förmedla med boken. 

- Att man ibland ska våga släppa taget och prova på något nytt. Jag vill också ge läsaren en positiv bok och en stunds skön avkoppling när man läser den, kanske i en solstol på en strand eller i en mysig fåtölj med en kopp te bredvid sig.

I hallen utanför Helenas bibliotek sitter en whiteboardtavla på väggen. Den är full av idéer till nya bokprojekt. 


På whiteboardtavlan finns just nu början till två nya feelgoodböcker och en djupare roman. 


– Det är på kvällstid de flesta idéerna kommer. Det händer att jag får jag kliva upp ur sängen och gå ut i hallen och anteckna flera gånger om. Ibland vet jag knappt vad jag menat dagen efter, säger Helena och skrattar.

Till vardags arbetar Helena med digitalisering av hemtjänst och personlig assistans. Hon arbetar också med support inom Användarstöd och hon ingår i Social- och omsorgsförvaltningens krisledning, med anledning av covid-19. Att kombinera jobben som systemförvaltare och författare tycker hon fungerar bra. 

– Jag ser skrivandet som en hobby där jag hämtar kraft och glädje. Men jag behöver också få ”gå till jobbet” där det är helt andra utmaningar. 

 

Text: Sofie Berlin 

Foto: Jeppe Gustafsson

Senast ändrad den 20 augusti 2021

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut