De deltagande ungdomarna samlades tidigt på onsdagsmorgonen på kulturhuset Skylten i centrala Linköping. Här blev de välkomnade av kommunens ungdomsombud och indelade i grupper för att sen få ta del av en kortare föreläsning i ämnet kommunkunskap. Efter det var det dags för introduktion av caset som ungdomarna skulle jobba med.
– Linköpings kommun har tagit fram en åtgärdsplan mot segregation. Det finns totalt 60 åtgärder i planen som är uppdelade i fem utvecklingsområden, berättar ungdomsombudet David Burman.
– Delaktighet och demokrati handlar om att alla ska ha möjlighet att engagera sig och vara med och påverka i samhällsfrågor. Deltagarna i Face The Case har fått i uppgift att utifrån sina perspektiv och erfarenheter presentera lösningsförslag kopplade till de identifierade utvecklingsområdena, förklarar ungdomsombudet Lovisa Mercurio.
– Face The Case syftar till att öka ungdomars delaktighet och möjlighet till att uttrycka sina ideér och tankar kring sakfrågor i ett forum där de känner sig sedda och hörda. Att ta del av ungas behov och syn på samhällsfrågor ökar kommunens möjligheter till att åstadkomma mer demokratiska beslut som är representativa av civilsamhället, i det här fallet blir det att man får med ungdomsperspektiv, säger ungdomsombudet Maryam Ramzi Al-Helli.
Ungdomsombuden Maryam Ramzi Al-Helli, David Burman och Lovisa Mercurio arrangerade Face The Case. Foto: Mattias Grane
Schemat för dagen var intensivt och fyllt av engagerade samtal och hängiven idéspåning, både i smågrupper och gemensamt. Dagen innehöll också föreläsningar av Ellen Henriksen, utvecklingsstrateg på hållbarhetsenheten, och Zaynab Ouahabi, språkvetare och retoriker, följt av att ungdomarna fick konkretisera sina idéer och försöka bedöma rimligheten i hur de skulle kunna genomföras ur flera olika perspektiv.
– Lite nervöst i början men sen hittade man en tillhörighet med andra. Alla har samma mål och detta fick mig att känna mig mindre nervös och alla respekterar vad de andra tycker och tänker, berättar deltagaren Yuweriya Hagi om upplevelsen av den första dagen.
– Det har varit både roligt och lärorikt och det har varit många intressanta diskussioner, säger Amanda Sköld som också deltar i Face The Case.
Från Skylten till stadshuset
Andra dagen fortsatte på Skylten med en retorikföreläsning av representanter från Linköpings Universitet. Sen var det dags för grupperna att slipa på det sista i idéarbetet och förbereda en slutgiltig presentation av sina case-lösningar. Efter lunch fick deltagarna bege sig till stadshuset för att träffa de tjänstepersoner och politiker som också utgjorde den jury som skulle bedöma deltagarnas presentationer.
En av jurymedlemmarna var Kultur- och fritidsförvaltningens direktör, Karin Olanders.
– Det har varit spännande och inspirerande att få träffa alla deltagarna i dag. Det blir svårt att utse bara en vinnare, men jag vill betona att vi tar in alla idéer från arbetsgrupperna. Att vi får med oss ungdomsperspektiven i våra samhällsutmaningar är jätteviktigt, berättar Karin.
Det vinnande laget
Inne i fullmäktigesalen presenterade de olika grupperna sina arbeten där de skulle beskriva problemet de ville lösa, vad de kommit fram till och vad lösningen skulle leda till. Efter juryns överläggning tillkännagavs den vinnande gruppen, som utöver medaljer och blommor nu får möjligheten till ett tre veckor långt uppdrag som unga kommunutvecklare under sommaren 2022.
Juliette Björkéns och Ellen Johanssons förslag om en dansbana i Skäggetorp blev den vinnande presentationen. Juryn motiverade sitt beslut med att det var en lösning som identifierar en lucka som saknas, som är nytänkande för en målgrupp som inte alltid är i fokus och som har en kulturell potential att utvecklas vidare.
Det var svårt att utse bara en vinnare men valet föll till slut på Juliette Björkéns och Ellen Johanssons förslag om att anlägga en dansbana i Skäggetorp. Foto: Mattias Grane
– Det känns jätteförvånande, jag trodde absolut inte vi skulle vinna, men det känns väldigt, väldigt bra, svarar Juliette ödmjukt på den klassiska vinnarfrågan - hur känns det?
– Jag är väldigt nöjd. Vi började med en liten idé och sen spann vi upp den. En idé som fyller en lucka, fyller gruppkamraten Ellen i.
Idén från vinnarna gick ut på att bygga en dansbana i Skäggetorp med ett tillhörande café. Tanken är att den ska kunna nyttjas av boende i närområdet men också besökas av de många människor som är i rörelse i närheten som från exempelvis E4:an och Tornby.
– Syftet är att människor med olika bakgrund skulle få träffa varandra, folk från hela Linköping, även äldre målgrupper, berättar Ellen.
Andra förslag som presenterades var olika temadagar, musikskola, matlagningskurser och färgglada belysningar i stadsrummet.
Från idé till verklighet
Som ungdomsombud är man anställd under ett och halvt år i Linköpings kommun. Maryam Ramzi Al-Helli var den som kläckte idén om Face The Case redan i rekryteringsprocessen till sin anställning. Nu har det blivit dags för henne att avrunda sin tjänst som ungdomsombud för att fortsätta att satsa fullt på sina läkarstudier.
– Det känns overkligt att idén har blivit verklighet i dag. Det betyder mycket för mig; jag är glädjefylld och stolt över hur eventet blev efter allt arbete som jag och mina arbetskollegor lagt ner, berättar Maryam.
– Min vision är att Face The Case ska vara ett kontinuerligt projekt som återkommer årligen med aktuella samhällsutmaningar. Ungdomarna är vår nästa generation, därför är det genuint viktigt att få med deras fritänkande och perspektiv i hur vi utformar vårt framtida samhälle, avslutar Maryam hoppfullt.
Text: Mattias Grane