Hoppa till huvudinnehåll

Teamet som ska stoppa bidragsbrott

25 november 2024 | Omsorg & hjälp, Brottsförebyggande och trygghetsskapande
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Sedan 2021 finns en grupp i Linköpings kommun som jobbar med felaktiga utbetalningar (FUT) inom ekonomiskt bistånd. Här är FUT-teamet, en verksamhet som stoppar fler felaktiga utbetalningar än vad den själv kostar.
Arbetet med felaktiga utbetalningar är känsligt och kan innebära risker för hot. Teamet består av fyra utvecklingsledare som inte vill synas med namn och bild.

Arbetet med felaktiga utbetalningar är känsligt och kan innebära risker för hot. Teamet består av fyra utvecklingsledare som inte vill synas med namn och bild.

FUT fokuserar på att stoppa felaktiga utbetalningar innan de sker, det innebär att antalet hushåll med utbetalningar minskar. Vi har nu det lägsta antalet på minst tio år i Linköpings kommun.

Välfärdsbrott kan drabba både kommuner, Försäkringskassan, Skatteverket och andra myndigheter. Här är några exempel på välfärdsbrott:

  • Företag eller individer fakturerar för tjänster som inte utförts eller påstår att en brukare fått mer hjälp än de gett.
  • En individ, företag eller förening ansöker om bidrag eller stöd baserat på felaktig information.
  • Att jobba svart för att undvika att betala skatt.
  • Fuska med uppgifter i samband med deklaration.
  • Att få ersättning för vård av barn men samtidigt jobba och få lön.

Skattepengar ska gå till de som har rätt till dem.

Välfärdsbrott är ett hot mot demokratin och därmed allas problem.

Betydande samverkan

Gruppen har en tät samverkan med socialsekreterarna på IAF, de som först handlägger och beslutar om rätten till ekonomiskt bistånd. En misstanke om bidragsbrott kan väckas genom de kontroller som socialsekreterarna eller FUT-teamet gör, när exempelvis oredovisade inkomster upptäcks. I vissa fall är det andra aktörer som tipsar. Det kan vara en hyresvärd som upptäckt att boende på adressen inte stämmer mot folkbokföringen, eller en medarbetare på en skola som talar om att en elev inte längre går kvar i skolan och kanske befinner sig utomlands.

– Både extern och intern samverkan är jätteviktigt. Medarbetare på kommunen har också en underrättelseskyldighet till utbetalande myndighet vid misstanke om bidragsbrott. Att en skola tar emot skolpeng när eleven inte går kvar är ett sådant exempel, säger en medarbetare.

Just nu pågår ett utökat samarbete med många förvaltningar. Till exempel sker en utredning om hur samverkan med skolan kan fördjupas.

Första fällande domen 

Det händer också att teamet får in anonyma tips, vilket ledde till den första fällande domen för Linköpings kommun i augusti i år. En inringare tipsade om att en person med ekonomiskt bistånd hade arbetat utan att redovisa inkomst. Den åtalade dömdes till villkorlig dom och skadestånd till kommunen.

– Vi är såklart glada över det, bara ett fåtal av bidragsbrotten som polisanmäls i Sverige ger en fällande dom. Det har tidigare också varit en omständig process att polisanmäla. Förra hösten utvecklade vi en ny samverkansmodell med polisen som gett resultat och både förenklar och gör att vi kan anmäla fler. Förhoppningen är att arbetssättet även kan inspirera andra kommuner.

Text och foto: Lhina Hanssson

Definition av bidragsbrott

"Att med avsikt eller grovt slarv lämna/låta bli att lämna korrekta uppgifter, och orsaka/riskera att ett felaktigt bidrag betalas ut."

  • En konstaterad felaktighet kan leda till återkrav eller polisanmälan.
  • Sedan 2021 har sju miljoner kronor begärts in i återbetalning i Linköpings kommun, varav bara fem procent betalats in.
  • Förra året polisanmäldes 38 bidragsbrott av FUT-teamet, hittills i år är siffran cirka 50.
  • 60 procent av Sveriges kommuner anmälde inte ett enda bidragsbrott 2023.

Senast ändrad den 25 november 2024

Senaste nytt

Dags att önska skola
Utökat stöd till familjehem och kontaktfamiljer
Vänklasser möts för att dela egna deckare
Det hände på fullmäktige i december
Dags för nästa steg i utvecklingen av Tinnis
Största krisövningen någonsin genomförd