Hoppa till huvudinnehåll

Tekniska verken satsar stort i Lambohov

28 januari 2021 | Stadsplanering & trafik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Tekniska verken ska bygga en fjärrvärmeackumulator mellan Lambohov och universitetsområdet, det är ett 45 meter högt vattenmagasin. Där ska värme lagras, vilket minskar behovet av att elda med olja.

Illustration: White arkitekter

Under onsdagen antog politikerna i Linköping den nya detaljplan som krävs för att ackumulatorn ska kunna byggas. Den rymmer 30 000 kubikmeter vatten och i planarbetet har det gjorts flera utredningar, bland annat om naturvärden och riskbedömning. I planarbetet ingår också ett gestaltningsförslag som visar hur ackumulatorn passar in i landskapet.

Sänker utsläppen

Syftet med att bygga ackumulatorn är att minska koldioxidutsläppen – Linköping har som mål att bli koldioxidneutralt till år 2025.   – Den här ackumulatorn kommer att kunna lagra lika mycket energi som en avfallseldad panna på Gärstad ger under ett dygn och det betyder att vi inte behöver tända någon oljepanna lika ofta, berättar Per Salomonsson, projektledare på Tekniska verken.

Nu finns en ackumulator, den står vid kraftvärmeverket invid Stångån och rymmer 20 000 kubikmeter vatten. Utöver detta rymmer ledningsnätet cirka 30 000 kubikmeter vatten. När den nya ackumulatorn – med ytterligare 30 000 kubikmeter byggts – innebär det alltså att Tekniska verken får en rejäl ökning av sin kapacitet att lagra värme.

Det leder till att behovet av att snabbt kunna producera värme, som exempelvis vid en köldknäpp, minskar.

Statligt stöd

Budgeten för bygget är 113 miljoner kronor och en del av dessa får Tekniska verken i statligt stöd via det som kallas Klimatklivet. Där kan den som gör investeringar för att minska utsläppen av koldioxid söka pengar. I detta projekt bidrar Klimatklivet med cirka 30 miljoner kronor.

Så snart politikernas beslut om att godkänna detaljplanen vunnit laga kraft kan projektet gå vidare.

– Om vi börjar med upphandlingen av ackumulatorn nu så så kan vi börja med markarbetena i september, säger Per Salomonsson.

Gestaltningsförslaget som visar hur ackumulatorn ska se ut har tagits fram av White arkitekter tillsammans med representanter från Tekniska verken i Linköping AB och Linköpings kommun.

 Illustration: White arkitekter.

Senast ändrad den 27 januari 2021

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut