Att elda hemma i kamin eller öppen spis upplevs av många som trevligt och kan även vara ett komplement till annan uppvärmning. Om vedeldningen inte utförs på rätt sätt kan den dock bli ett problem för likväl hälsan som miljön. Eldstäder avsedda för trivseleldning (såsom kaminer, spisar och ugnar) är i regel inte byggda för kontinuerlig och daglig eldning, de riskerar därför utgöra brandrisk om de överutnyttjas eller används på fel sätt.
Klagomål om rök vanligt
Vi har pratat med David Törngren som är miljöskyddsinspektör på Linköpings kommun och väl insatt i frågor som rör eldning. Han berättar att det årligen kommer in klagomål till Miljöavdelningen under eldningssäsongen.
– Klagomålen handlar i regel om att man störs av vedeldningsrök, det är därför viktigt att elda på rätt sätt för att undvika att röken blir en olägenhet för människors hälsa och miljön, säger David.
Davids bästa tips när det gäller att elda rätt är:
- Elda endast med ved i din eldstad. Att elda med sopor, plast, impregnerat virke eller liknande är inte tillåtet.
- Använd tillräckligt torr ved. Den ultimata veden har en fukthalt på 15-20 procent, detta kan mätas med en fuktmätare.
- Använd rätt eldningsteknik. Det är till exempel viktigt att ha tillräckligt luftdrag och se till att elden tar sig snabbt. Pyreldning ska alltid undvikas.
Klimatet påverkar
Någonting annat som David tar upp är att förutsättningarna för att elda hemma kan ändras över tid.
– Det kan till exempel handla om förändrat klimat, ny bebyggelse eller att grannarna förbättrat sin ventilation. Eldning som tidigare inte orsakat några bekymmer kan därför plötsligt upplevas som problematisk på ett eller annat sätt, påpekar han.
Text: Evelina Gleisner