Hoppa till huvudinnehåll

Tips vid värmebölja

27 juni 2023 | Omsorg & hjälp, Förskola & utbildning
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Långvarig hög värme påverkar hälsan hos framför allt våra äldsta och yngsta invånare. SMHI siar om ännu en varm sommar och kommunens verksamheter förbereder för att hantera värmeböljor.

Ihållande värme kan medföra risker för individen. Foto: Mostphotos

Kommunens verksamheter inom både äldre- och barnomsorgen har ett arbetssätt med checklistor och åtgärdslistor för att hantera värmeböljor på bästa sätt.

– Ihållande värme kan medföra olika stora risker för olika individer beroende på deras hälsotillstånd. Grupper med nedsatt förmåga att reglera kroppstemperaturen eller att reagera på risker är särskilt sårbara, säger Caroline Irebro, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS).

– Framtagna checklistor ska vara ett stöd för medarbetare som arbetar med våra mest sårbara individer. Under värmeböljor behöver personalen omprioritera sitt arbete och hantera det direkta behov som uppstår på grund av värmen och vad den kan medföra.

Det är viktigt att personalen är uppmärksam på inomhustemperaturen. Risken för hälsoproblem ökar så snart temperaturen stiger inomhus. Risken ökar påtagligt när temperaturen utomhus når upp till 26 grader eller mer under tre dagar i följd.

Checklistor

Checklistorna och åtgärdslistorna som används inom kommunens verksamheter har som mål att minska riskerna för negativa hälsoeffekter vid värmebölja. Materialet ska också vara ett stöd för en väl fungerande arbetsmiljö i samband med varma perioder.
Hur förskolan arbetar under värmebölja påminner om vårdens. De grundläggande behoven vid värmebölja är de samma; att uppmuntra till att dricka mer vatten och ordna svala miljöer. Förskolan utgår från checklistor vid hög och långvarig värme.

AC-apparater

Inom vård- och omsorgsverksamheten är personalen måna om de boende och arbetar aktivt utifrån checklistorna. Möjlighet att låna AC-apparater till flera boenden finns sedan förra sommaren. Personalen påminner om vätskepåfyllnad och att vistas tillsammans i svala lägen som exempelvis i ett rum med AC eller utomhus i skugga.
– Vätskepåfyllnad är en viktig insats då det är lätt att bli uttorkad vid kraftig värme. På boenden och inom hemtjänst jobbar vi mycket med vätskelistor för att hålla koll på att alla fått i sig tillräcklig och hälsosam mängd vatten. Sjuksköterskorna tittar över de mest sårbara individerna som kan behöva individuella råd och mer direkta insatser under värmeböljor.
AC-apparaterna finns att låna för de verksamheter som har behov av det.

Hur du hanterar en värmebölja

Värmeböljor kan påverka hälsan hos oss alla. Det finns några saker att tänka på när värmen slår till.

Tips vid värmebölja:

  • Vätskebehovet ökar - drick vatten
  • Undvik fysisk ansträngning under framför allt dygnets varmaste timmar
  • Ordna en sval miljö, dra ner persienner och markiser och dra för gardiner för att hålla värmen ute.
  • Vädra tidigt på morgonen eller på natten när det är svalt - släpp in frisk och sval luft
  • Hitta den svalaste platsen och samlas där (exempelvis utomhus under ett träd eller särskild plats inomhus där det är svalt).
  • Var uppmärksam på inomhustemperaturen. Ha termometrar nära för att kunna följa värmeutvecklingen (exempelvis väderappar på telefonen eller temperaturgivare i hemmet).
  • En våt handduk runt nacken kan hjälpa till att kyla
  • En sval dusch kan hjälpa till att kyla ner sig själv
  • Ha på dig löst sittande kläder i naturmaterial
  • Skydda huvudet med till exempel en hatt eller keps

 

Text: Fanny Miles

Senast ändrad den 27 juni 2023

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut