Dokumentationen av kulturarvet samlas in via en digital plattform, där vem som helst kan lämna sitt bidrag. Det kan handla om ett monument, en tradition, en symbol, en byggnad, en naturtyp, en maträtt eller en traditionell festhögtid - allt som bidrar till att skapa Linköpings kulturella identitet och ge en känsla av tillhörighet. För även om kulturinstitutionernas roll för spridning och bevarande av kulturarv är viktig, ska man inte glömma bort att kulturarv egentligen är en social konstruktion som uppstår hos människor som tillhör en given grupp eller ett samhälle.
Stor variation på bidrag
Hanna Wihlborg, till vardags intendent i Gamla Linköping och en av samordnarna av projektet här i Linköping, berättar:
- Just nu har vi fått in ca 150 bidrag. När man läser andras bidrag är det lätt att bli inspirerad och vilja dela med sig av vad som är viktigt för just mig. Det är en stor variation i de inkomna bidragen, precis som vi hoppats på, och det har kommit in saker som vi inte väntade oss, vilket är just det som projektet handlar om, det vill säga att omforma vad som är ett kulturarv i staden. Eftersom vi har haft riktade insatser i Ljungsbro, Malmslätt och Ryd är många bidrag från dessa områden, men vi vill nu gärna ha in fler bidrag även från andra områden för att få en så komplett bild som möjligt.
Ytterligare fem städer
Samma typ av insamling som i Linköping sker i ytterligare fem europeiska städer. Insamlingen kommer att utgöra en minnesbank för de kulturarvstillgångar som finns i städerna som deltar i EU-projektet. För Linköpings del innebär det ett ovärderligt underlag i stadsplaneringen och resultatet kan också användas som underlag till fördjupning i hur olika platser används och vad som blir viktigt att bevara och förmedla i framtiden.
Läs mer om projektet och lämna ditt bidrag på Part Hers webbplats: