Är du engagerad i miljöfrågor? Den 7 september har du chansen att påverka vår plan för att nå Linköpings kommuns uppsatta klimatmål vid en fysisk dialog. Och har du inte möjlighet att delta vid det tillfället har du ända fram till och med den 30 september på dig att kunna lämna skriftliga synpunkter.
– Att bli klimatneutrala är avgörande för världen, Sverige och Linköping, och för att nå dit måste alla jobba tillsammans. Vi behöver både ha en dialog och involvera Linköpingsborna i arbetet, säger Linköpings borgmästare Mikael Sanfridson (S), som även kommer att delta på dialogmötet.
Prioriterade insatsområden
I mars 2022 antog kommunfullmäktige ett klimat- och energiprogram. Programmet sträcker sig till och med 2030 och syftar till att redovisa en samlad bild av Linköpings kommuns långsiktiga klimat- och energiarbete, konkretiserat genom övergripande mål och prioriterade insatsområden.
Till de prioriterade insatsområdena i Linköpings kommuns klimatarbete hör bland annat energi- och klimateffektiva fastigheter genom energieffektivisering. Andra områden är hållbara transporter, där kommunens fordonsflotta ska vara fossilbränslefri senast år 2025, samt att satsa på förnybar el, värme och kyla där Linköpings kommun till exempel ska vara i Sverigetoppen vad gäller installerad soleffekt.
Föreslagen handlingsplan
I samband med att klimat- och energiprogrammet antogs fick kommunstyrelsen i uppdrag att ta fram en handlingsplan tillhörande programmet. Handlingsplanen – kallad Linköpings klimatfärdplan 2024-2030 – syftar till att redovisa vilka åtgärder som kommunkoncernen ska genomföra för att målen i programmet ska uppnås, samt att fördela ansvar för genomförandet på kommunens nämnder och kommunägda bolag.
– Klimatfärdplanen utgår från kommunkoncernens rådighet. Men eftersom energi- och klimatomställningen är något vi alla gör tillsammans handlar de föreslagna åtgärderna i många fall om där kommunen möjliggör för Linköpingsbor, näringsliv och civilsamhälle att göra klimatmedvetna val, säger kommunens hållbarhetschef Linda Malmén.
Fysiskt dialogmöte
Under våren var klimatfärdplanen på remiss inom kommunen och nu är alla som vill välkomna att lämna synpunkter vid en dialog den 7 september innan beslut. Vid dialogen deltar representanter från den politiska ledningen och tjänstepersoner från Linköpings kommun.
– Vi inleder kvällen med att berätta kort om Linköpings kommuns energi- och klimatprogram samt klimatfärdplanen. Därefter finns det gott om tid för frågor och diskussioner och efter mötet finns det möjlighet att lämna synpunkter. Sedan sammanställs alla synpunkter och vidarebefordras till ansvariga inom kommunstyrelsen som tar beslut om antagande under hösten, säger Caroline Kristensson, miljöstrateg på Linköpings kommun.
Det finns ett begränsat antal platser till dialogmötet och först till kvarn gäller. Mötet hålls på Linköpings Naturcentrum i Trädgårdsföreningen mellan klockan 17.30-19.00. Anmälan sker senast 4 september.
Läs mer om dialogmötet och hur du kan lämna synpunkter via länken nedan. Där finns även länkar till klimatfärdplanen och klimat- och energiprogrammet i sin helhet: