I år är det europeiska ungdomsåret 2022. En aktivitetet som ingår är programmet Future mentors som arrangeras av Esbo stad och Eurocities. Programmet är ett omvänt mentorskapsprogram där en grupp ungdomar är mentorer till en beslutsfattare i kommunen. I Linköping är fem ungdomar mentorer till borgmästare Lars Vikinge. De har nu haft sin andra träff för att utbyta visioner och önskemål.
– Jag har lärt mig jättemycket om vad som händer i Linköping, om vad ungdomar tycker och vad vad Lars tycker. Det har varit givande att diskutera med andra och få nya perspektiv. Det är också kul att det blir så olika perspektiv, att folk kommer från olika ställen och har olika kunskaper. Det är fint att man kan förenas över så mycket, vi har en liknande vision, säger Louisa Hirvonen och Veronika Axelsson två av mentorerna till borgmästaren.
Under programmet har mentorerna träffats för att diskutera olika idéer och tankar kopplat till en hållbar framtid i Linköping. De har besökt en gymnasieskola och undersökt vad andra unga tycker om Linköping.
I workshops har de identifierat vilka möjligheter som finns för att Linköping ska bli deras drömstad men också vilka utmaningar som finns inför framtiden och vad som bör undvikas. Mentorerna har valt att förmedla tre huvudområden till borgmästaren: Social hållbarhet, folkhälsa och klimat och miljö.
Tydliga önskemål för en hållbar framtid
Några av visionerna och önskemålen som framkommit är, mer samarbete mellan skolor, politisk inkludering, fritidsaktiviteter för alla barn, fler fältare och trygghetsvärdar, inverterad trafikmaktordning där gångare/cyklister prioriteras och bättre arbetsvillkor inom hemtjänsten.
– Det har varit otroligt spännande. De här mötena ger nya perspektiv på den politik man håller på med till vardags. Man påminns också om behovet av att politiken innehåller en vision. Vi kan inte driva politik om vi inte har vision kring framtiden, säger Lars Vikinge Borgmästare.
Ansvariga för att hålla ihop programmet och planera för mentorsträffarna är Ungdomsombuden tillsammans med kommunens EU strateg.
– Det finns ett upplevt avstånd mellan unga och beslutsfattare. Det känns därför extra viktigt att vi får till möten och samtal på det här sättet där förslagen och idéerna kommer från de unga, säger Lovisa Mercurio, ungdomsombud.
Fakta om Programmet future mentors
Programmet future mentors är ett omvänt mentorskapsprogram som går ut på att en grupp ungdomar är mentorer till en beslutsfattare i kommunen. Det är en plattform för dialog mellan unga och borgmästaren gällande en hållbar framtid i deras stad. Målet med programmet är bland annat att minska avståndet mellan unga och beslutsfattare.
Mentorerna och borgmästaren ska ses en gång till i juni för att fortsätta diskussionen. Sen åker en av mentorerna till Esbo tillsammans med borgmästaren och en delegation från Linköping för att delta på Eurocities årsmöte. Förutom själva årsmötet, en konferens där man kommer behandla många EU-aktuella frågor så kommer det också hållas i föredragningar panelsamtal och studiebesök. På plats kommer det också finnas beslutsfattare, flera EU kommissionärer samt mentorer från andra städer inom EU som också deltagit i programmet.