IoT, Internet of things (eller “sakernas internet” som det heter på svenska), handlar om hur man med hjälp av digital teknik kan hämta information från omvärlden i form av sensorer, men också styra saker ute i omvärlden. Det skapar i sin tur förutsättningar för ett smartare, säkrare och mer resurseffektivt samhälle. Det kan exempelvis handla om markfuktighet för att få indikationer på när det är dags att vattna, eller information om inomhusmiljö såsom luftkvalitet och buller. Det nya avtalet möjliggör mer samverkan mellan Linköpings kommun och Utsikt Bredband, och ska göra det lättare för kommunala verksamheter att nyttja IoT-lösningar.
Tidigt i processen sattes en projektgrupp in bestående av tjänstepersoner från både kommunen och Utsikt Bredband för att arbeta fram avtalet. Samverkan mellan organisationerna har på så vis redan startat, och enligt beställaren Petter Brusling, digitaliseringschef i Linköpings kommun, har samarbetet gått riktigt bra.
﹘ Projektgruppen har gjort ett lysande arbete. Det är ett praktexempel på vilka fina resultat vi kan uppnå med en motiverad grupp med olika kompetenser, ett gemensamt mål och en ömsesidig vilja att åstadkomma något bra, säger Petter Brusling.
En tårta med fyndigt rim var specialbeställd för att fira avtalet.
IoT är ett område som linjerar med Utsikt Bredbands uppdrag som handlar om att bygga en digitaliserad region genom att bland annat tillhandahålla bredbandsinfrastruktur. Det kommunägda bolaget har i sin affärsstrategi att utveckla och bidra till digitalisering av samhället och detta genom exempelvis digitala lösningar och IoT-tjänster som är ändamålsenliga mot kommunala verksamheter. Det nya avtalet täcker inte bara färdiga IoT-lösningar, utan innebär också utveckling av nya.
I höst börjar det riktiga arbetet då avtalet ska implementeras och kommuniceras ute i verksamheterna och samverkan ska sättas igång. Målsättningen är att verksamheter enkelt ska kunna avropa avtalet och nyttja IoT-lösningar. Bland annat har Kultur- och fritidsförvaltningen redan börjat utforska möjligheten med sensorer för att se hur anläggningar såsom löpspår och konstgräsplaner används för att i förlängningen kunna fatta beslut kring exempelvis underhåll och snöröjning.
﹘ Nu krokar vi arm med Utsikt Bredband för att skapa ett bättre Linköping. Tillsammans har vi både hög kompetens och kunskap för att kunna ta oss an framtidens utmaningar med hjälp av IoT, säger Paul Håkansson, kommundirektör.
Text och foto: Jenny Pedersen