Regeringen har beslutat att införa föreskrifter mot smittspridning vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster. Det innebär att en evenemangsarrangör antingen kan använda vaccinationsbevis eller använda andra smittskyddsåtgärder såsom sittplatsanvisning eller avstånd mellan olika sällskap.
Linköpings kommun arrangerar inför jul några evenemang med över 100 personer och kommer därmed behöva hantera de nya riktlinjerna för personer över 18 år. Bland annat Kulturskolans Luciakonserter i Konsert & Kongress och Barnens söndagar på Saga..
- Det är positivt att myndigheterna har hittat ett sätt för kultur- och idrottsarrangörer att hantera detta som gör att vi fortfarande kan anordna evenemang. Senaste 1,5 åren har inneburit en tuff tid då mycket har ställts in eller stängts ner. Vi kommer kontrollera vaccinationsbevis vid våra större evenemang eller smittsäkra på annat sätt. Samma ansvar har externa arrangörer som hyr våra lokaler, säger Karin Olanders, kultur-och fritidsdirektör.
Från och med 1 december 2021 krävs ett vaccinationsbevis för den som är 18 år och äldre, för att kunna delta på evenemang med 100 besökare eller fler. Personer under 18 år behöver inte uppvisa vaccinationsbevis. För frågor kring köpt biljett och återköp hänvisas till respektive arrangör.
- Jag tror kravet på vaccinationsbevis kan skapa en större trygghet – något som både är bra för publiken och arrangören, säger Karin Olanders.
Vaccinationsbevis
Om man har e-legitimation kan det laddas ner snabbt och enkelt via covidbevis.se. Saknas e-legitimation görs ansökan hos E-hälsomyndigheten. Tänk på att detta kan ta lite tid, så ansök i god tid. Observera att ett vaccinationsbevis endast är giltigt under en viss period och därefter behöver uppdateras.
Vad gäller i förskola och skola efter 1 december?
Skolans och förskolans ordinarie pedagogiska verksamhet för sina elever omfattas inte av dessa föreskrifter och råd.
Det innebär att utbildningsverksamheterna även efter den 1 december kan samla större grupper av elever och medarbetare vid till exempel luciafirande och julavslutningar. Verksamheterna har dock ett generellt ansvar för att motverka spridning av smittsamma sjukdomar i skolmiljöer, till exempel genom förebyggande åtgärder.
Om utbildningsverksamheterna samlar en större grupp där man riktar sig till andra utöver elever, medarbetare och vårdnadshavare är det att betrakta som en allmän sammankomst. Vid sammankomster över 100 personer behöver verksamheterna hantera de nya riktlinjerna.