Det så kallade Lofthuset, där nya utställningen “Svenssons i 22:an” visas, flyttades till Gamla Linköping 1963. Huset stod tidigare på Nygatan 22, där Grändengallerian finns idag. Redan från början fanns planer på att öppna ett museum i byggnaden, där ett skomakeri och ett fattigt arbetarhem skulle visas. Men först nu, 60 år senare, har de ursprungliga planerna äntligen kunnat förverkligas.
Två museimiljöer
Idag finns två museimiljöer i huset: en liten skomakeriutställning och ett hem från 1930-talet. Hemmet är skapat med inspiration från Ludvig (Lubbe) Nordströms bok och radioreportage om “Lort-Sverige” från 1938, då han åkte runt och dokumenterade den usla boendesituation som rådde på många håll i Sverige.
Här kan man besöka den fiktiva familjen Svenssons lägenhet i 22:an. På innergården, som också ingår i utställningen, berättas om bostadsstandarden i Linköping och om Sveriges bostadspolitik från 1930-talet fram till 1960-talets miljonprogram.
Så här kunde bostaden se ut. Foto: Maria Hälleberg
– Gamla Linköping, liksom många andra friluftsmuseer, har ibland, och med rätta, fått kritik för att visa en alltför idyllisk bild av historien. Med den nya miljön “Svenssons i 22:an” nyanserar vi berättelsen om livet i Linköping och andra städer i början av 1900-talet. Debatten om Lort-Sverige blev, tillsammans med andra debatter på 1930-talet, som Kris i befolkningsfrågan med makarna Myrdal, ett startskott för skapandet av folkhemmet och ett mer jämlikt samhälle, säger Tina Karlsson From, museichef, Gamla Linköping.