Den 27 september – 3 oktober pågår nationella Krisberedskapsveckan. Det är en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Årets tema är demokrati, eftersom Sverige firar 100 år av demokrati.
Även under extrema förhållanden som kris och krig är det viktigt att bevara ett öppet och demokratiskt samhälle. Vi kan skydda och försvara demokratin på många olika sätt. Att vara källkritisk och påläst är ett sätt, att ta ansvar för den egna krisberedskapen är ett annat.
– Om du skaffar dig en krislåda och lär känna din granne, så att ni kan hjälpas åt vid en kris, då är du även med och bidrar till Sveriges krisberedskap. En av de största tillgångarna under en kris är vår vilja att hjälpa varandra. Under pandemin har vi sett flera goda exempel på hur människor ställer upp för varandra, till exempel genom att handla åt en äldre granne, säger säkerhetsstrateg Fredrik Rask.
Engagera dig
Ytterligare ett sätt att bidra till en god krisberedskap är att engagera sig i en förening eller frivillig organisation. En av dem som engagerat sig är Solweig Hällvall som är medlem i FRG, Frivilliga resursgruppen, sedan 2019.
– Jag kände inte till FRG sedan tidigare, utan det var via en vän som jag fick kontakt med FRG. Jag tyckte att det passade mig eftersom jag jobbat som chef i 25 år inom Stockholms läns landsting och Försäkringskassan och alltid varit intresserad av samhällsfrågor och att möta människor i olika sammanhang. Jag mår bra av att hjälpa andra, berättar Solweig.
Som FRG:are är Solweig ofta ute och träffar människor för att skapa trygghet i ett område där det är oroligt eller till exempel vid skolavslutningar.
– Vi pratar med människor och låter dem prata. Västarna, som vi bär, gör att människor känner sig mindre otrygga, säger Solweig, som uppmanar den som har tid och är intresserad av samhällsfrågor att engagera sig.
– Jag tycker att vi har det mycket trevligt! Det är frivilligt, men en fin sak för samhället.