För utsocknes kan det vara förvirrande att Abisko, för de flesta känt som en nationalpark i Kiruna kommun, även är ett kvarter i Linköping. Dessutom med ett helt annat uttal än sin mer kände namne. Här ligger betoningen på andra stavelsen (Abísko) istället för på första.
Det här har Linköpings stadsarkiv tagit fasta på i sitt senaste alster i serien arkivfynd. För att gå till botten med det har man grävt i arkivet och hittat historien bakom skapandet av Abisko och Abiskorondellen i de nordliga delarna av Linköping på 1950-talet.
Östgötsk dialekt
– Förklaringen är att då det anlades var det stadens nordligaste kvarter. Namngivningen följde också det mönster som etablerades under 1920- och 1930-talen av magistraten och byggnadsnämnden. Namnen blev inte sällan både humoristiska och ironiska – men också kommunalt tungfotade, säger stadsarkivarie Bo Peter Persson.
Och skillnaden i uttalet menar Bo Peter Persson att det finns en dialektal förklaring bakom.
– Det är östgötsk dialekt, en Linköpingsvariant. På samma "feluttalade" sätt är kvarteren Eolus och Artemis med betoningen på o respektive e.
Innan Abisko byggdes ordnades trafiken genom att Vasavägen, Götgatan, Bergsvägen, Grenadjärgatan och Västra vägen fick mötas i en rondell, som fick namnet Abiskorondellen. Den beslutades av stadsfullmäktige 1953 och ingick i ett större arbete med omläggning av Bergsvägen och var färdigställd sommaren 1954.
Centrumet färdigt 1958
I kvarteret Abisko byggde Stångåstaden vid den här tiden bostadshus och husen kompletterades med en centrumanläggning, som även den fick namnet Abisko. Centrumet var det första i sitt slag i Linköping och utformningen och tankarna beskrevs utförligt i anslutning till den år 1954 antagna stadsplanen.
Centrumet var färdigt för öppnande i början av 1958 och innehöll bland annat speceriaffär, post, bank, apotek, frisörer och läkare.
Intill centrumet ligger i dag idrottsanläggningen Lingvallen, men innan Abisko byggdes ut var det här platsen för stadens gamla stora soptipp.
Text: Johan Hermansson
Här kan du läsa mer om Abisko och Abiskorondellen:
Här hittar du alla tidigare arkivfynd: