– Tekniken består av tre komponenter - trådlösa open-ear-hörlurar där man hör både ljudsignaler och sin omgivning, en mobiltelefon med wifi, och en gps-enhet som bärs i ett specialsytt pannband, säger Olle Axelsson som har utvecklat guide-systemeti sitt företag Nordic Evolution i Linköping.
En person med synnedsättning är i stor utsträckning i behov av en ledsagare för att kunna röra sig i ovana miljöer, och att löpträna är för de flesta uteslutet utan fysisk assistans. Men med den nya tekniken kan utövaren idrotta helt själv, med hjälp av digital ledsagning.
Om man börjar hamna för långt till höger i den programmerade rutten så hörs en signal i höger hörlur som sedan minskar i styrka när man kommer närmare mitten igen. En mängd inställningar kan göras, som att höra instruktioner inför en kurva, vilket ljud som ska spelas upp, eller under vilka förutsättningar systemet ska reagera.
– Känslan är en frihetskänsla. När man inte ser blir man ofta beroende av andra personer när man ska ut och röra sig i okända miljöer. Det krävs ledsagning. Det här är ett system som gör att man får en större frihetskänsla på egen hand. Sedan ska man absolut inte ta bort den fysiska ledsagningen, för det är fortfarande grunden. Men ett sådant här system kan definitivt vara ett komplement för personer som kan hantera den digitala tekniken, säger Johan Petterssom som är blind och som har hjälpt till som referens under framtagandet av produkten.
Fler ska kunna utöva idrott
– Det här är en investering som vi gör i enlighet med kommunens idrottspolitiska program, som bland annat ska leda till ökad inkludering, att fler ska kunna utöva idrott. Det kommer inte att kosta utövaren någonting att använda själva tekniken, säger Andreas Hagström, som är idrottsutvecklingschef i Linköpings kommun.
– Jag hoppas att kommuner och andra köper in sådan här utrustning precis som man beställer bandymål eller liknande, säger Olle Axelsson.
Tekniken har visats upp i olika sammanhang under 2022. Linköpings kommun blir först i världen med att köpa in och erbjuda synnedsatta medborgare att använda utrustningen. Kommunen gör en investering på ungefär 65 000 kronor, vilket ingår i budgeten för utvecklingsmedel kopplat till idrott.
Prova-på-aktiviteter under hösten
Två föreningar kommer att utbildas för att kunna hantera systemet och ta emot personer med synnedsättning som vill motionera i deras regi: Linköpings parasportförening och Linköping friidrott (LGIF).
– Under hösten kommer det hållas prova-på-aktiviteter, bland annat i samband med Stångåloppet i Linköping den 25 september, avslutar Andreas Hagström.
text: Björn Öberg