Hoppa till huvudinnehåll

Växtkraft i Trädgårdsföreningens växthus

1 oktober 2021 | Kommun & politik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
En kreativ mötesplats och en möjlighet för personer som står långt från arbetsmarknaden att utvecklas mot egenförsörjning. I höst öppnar verksamhet i växthuset i Trädgårdsföreningen tillgänglig för både Linköpingsbor och den kommunala verksamheten.

Växthuset i Trädgårdsföreningen öppnar snart upp sin kommunala verksamhet.

– Växthuset är omtyckt av Linköpingsborna. Vår ambition är att det fortsatt ska vara en mötesplats samtidigt som vi bedriver arbetsmarknadsinsatser, berättar Catrine Andersson, affärsområdeschef arbetsmarknadsservice, Leanlink.

Satsningen sker i samverkan mellan arbetsmarknadsnämnden, Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen, Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen och Leanlink som är utförare. I samband med att verksamheten i växthuset i Trädgårdsföreningen skulle upphandlas på nytt, såg Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen möjligheten att bidra till att skapa en arbetsmarknadsinsats åt människor som står långt från arbetsmarknaden.

– Vår förvaltning har ett ansvar över odlingarna i stadsrummet. Därför kändes det naturligt att ta över driften av växthuset och driva upp plantorna i kommunal regi, säger Elisabeth Lundqvist, avdelningschef.

Nyrekrytering till växthuset

Till den nya verksamheten kommer trädgårdsmästare och sakkunniga att rekryteras. Personer som får arbetsmarknadsinsatser kommer att kunna få uppdrag som till exempel att ta hand om plantorna i växthuset, plantera ut blommor och växter samt ta emot besökare. Arbetsledare utses till de personer som fått arbetsmarknadsinsatser.

 – Den arbetsmarknadsinsats som planeras i växthuset kommer att ge personer som står långt från arbetsmarknaden nya möjligheter till egenförsörjning. Det finns goda förutsättningar att många av dessa kan utveckla sina kunskaper och komma i egen försörjning. Vår förhoppning är att ha en liten butik där överskottet av blommor och växter kan säljas. Målbilden är att skapa ett växtcentrum säger Elisabeth Lundqvist, avdelningschef, Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

– Under pandemin har vi sett ett ökat intresse för odling, både egen odling men kanske framför allt när det gäller närodlade livsmedel. Det innebär att det finns ett stort och ökande behov av arbetskraft inom dom så kallade gröna näringarna. Att erbjuda insatser som leder till riktiga och varaktiga jobb och därmed egen försörjning är arbetsmarknadsnämndens mest prioriterade uppgift, att möta upp behovet från de gröna näringarna känns verkligen bra. Det är glädjande att få fram så många platser på ett och samma ställe, det underlättar för till exempel mobila språkutvecklare för att ytterligare stärka möjligheten för en anställning säger Fredrik Lundén (M), arbetsmarknadsnämndens ordförande.

Växthuset i Trädgårdsföreningen.

Målet är egenförsörjning

Nu står växthuset tomt, redo att öppna för personer som får möjlighet att utvecklas mot egenförsörjning i arbete eller studier. Ambitionen är att öppna den kommunala verksamheten i november, när hösten sprakar som bäst i naturen.

– Att låta kultur och odling ta plats i ett växtcentrum känns symboliskt för det vi jobbar för; att låta människor växa och skapa mening i sin vardag och i sin tillvaro, säger Catrine Andersson.

 

Text och foto: Fanny Miles

 

 

 

Senast ändrad den 1 oktober 2021

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut