Hoppa till huvudinnehåll

Idag hyllar vi alla deltidsbrandmän

1 september 2020 | Kommun & politik, Arbete
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Tisdagen den 1 september är det Brandman på jobbet-dagen. En dag då Sveriges alla deltidsanställda brandmän och deras huvudarbetsgivare hyllas. Linköpings kommun är en arbetsgivare som jobbar för att underlätta för sina anställda att bli deltidsbrandmän.

Deltidsbrandman Jakob Jilebeck undervisar i klassrummet på Ljungsbroskolan. Där har han sin ordinarie arbetsplats, tills larmet går. Foto: Räddningstjänsten Östra Götaland

Som deltidsbrandman, eller Räddningstjänstpersonal i beredskap, RIB, som det också heter, har man larmberedskap på sitt ordinarie arbete eller i sitt hem. Vid ett larm har man fem minuter på sig att byta om och vara redo att rycka ut från den räddningsstation man tillhör.

Brandman och lärare

I Linköpings kommun finns det en handfull anställda som är RIB. En av dem är Jakob Jilebeck. Hans ordinarie arbetsplats är Ljungsbroskolan och där jobbar han som mellanstadielärare. Han berättar att det brukar vara ett snitt på tre larm per vecka i Ljungsbro, så det händer ibland att larmet går under lektionstid.

– Hos oss fungerar det så att jag eller någon av eleverna meddelar en förutbestämd kollega som kan komma för att se till eleverna eller eventuellt avsluta lektionen, beroende på hur mycket tid som är kvar, säger han.

Jakob beskriver att det inte är särskilt ofta som en och samma klass påverkas av larmen så han upplever det inte som ett problem. De flesta larmen som räddningsstationen i Ljungsbro åker på är dessutom relativt korta så Jakob kan oftast vara tillbaka inom en timme.

– Självklart bygger detta på att man har kollegor och en ledning som förstår vikten av att vi finns, vilket jag upplever att jag har, säger han.


Den 1 september bär alla deltidsbrandmän något från sin räddningsstation för att visa var de finns i vardagen. Foto: Räddningstjänsten Östergötland

"Vill underlätta"

Linköpings kommun har ett samarbete med Räddningstjänsten Östra Götaland och en strategi för att underlätta för kommunens anställda som är eller vill bli deltidsbrandmän.

– Som arbetsgivare vill vi gärna att våra medarbetare ska kunna arbeta som RIB och vi försöker sprida information om möjligheten, bland annat på Lediga jobbsidan. Som arbetsgivare vill vi underlätta så mycket som möjligt. Det kan exempelvis innebära att vi riggar organisationen så att de finns en ersättare som snabbt kan vara på plats när den RIB-anställde får larm, säger Charlotte Flyckt, HR-strateg på Linköpings kommun.

Jakob ser flera fördelar med att kombinera sitt ordinarie arbete med uppdraget som deltidsbrandman. 

– Att vara deltidsbrandman är ett väldigt socialt yrke och dessutom får man möjlighet att hålla sig i form rent fysiskt, då vi förstås har en del fysiska krav på oss. Inte minst så känner jag att man gör en samhällsinsats när personer eller egendomar i vårt samhälle råkar illa ut. Mina två yrken påminner om och kompletterar varandra. Jag skaffar mig erfarenheter på det ena som jag har nytta av på det andra, säger han.

Har du det som krävs?

Under Brandman på jobbet-dagen visar Sveriges deltidsanställda brandmän var de finns någonstans i vardagen genom att bära något från sin räddningstjänst, exempelvis en t-shirt, larmställ, en hjälm eller uniform på sitt ordinarie jobb.

Läs mer om vad som krävs för att bli deltidsbrandman på länkarna nedan.

Sofie Berlin

Senast ändrad den 1 september 2020

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut