Under det senaste året har läget i såväl förskolor som skolor varit mycket ansträngt. Rektorerna har tillsammans med sina medarbetare arbetat hårt för att lösa situationen på en rad olika sätt. Personal har exempelvis kunnat flyttas över till en verksamhet från en annan som drabbats av frånvaro. Vikarier har också varit en lösning.
Många olika åtgärder är vidtagna för att minska trängsel och smittspridning i förskolan och skolan. På gymnasiet fungerar till exempel Konsert & Kongress som extra matsal, dessutom finns paviljonger och andra lokaler tillgängliga på olika skolor.
Kommunen informerar inte om sjukdomsfall
Kommunen har fått viss kritik för att inte informera om var smitta finns i de olika verksamheterna. Kritiken och oron har handlat om att man vill veta var smitta finns för att kunna anpassa sig efter rådande läge. Linköpings kommun, som alla andra kommuner i landet, får inte informera om sådana saker i enlighet med smittskyddslagen och av sekretesskäl. Det är en fråga om den personliga integriteten.
Regionen ansvarar för smittspårning
Linköpings kommun arbetar i nära samarbete med Region Östergötland och dess smittskyddsenhet. Kommunen följer läget i alla verksamheter veckovis och rapporterar konstaterade smittfall. Rapporterna går till smittskyddsenheten på regionen, som ansvarar för smittspårning. Region Östergötland har det övergripande ansvaret kring sjukdomsfallen och Linköpings kommun tar sitt ansvar i rapporteringen.
Viktigt att hålla förskolor och skolor öppna
Utgångspunkten för Linköpings kommun är att hålla alla förskolor och skolor öppna så långt det är möjligt.
– Det är en viktig grund för att samhället ska fortsätta fungera. Pandemin är en stor påfrestning för hela samhället - inte minst för alla våra skolor och verksamheter. Våra medarbetare gör ett fantastiskt jobb och att skolorna är öppna möjliggör för alla andra i samhället att gå till sina jobb och för att våra barn och elever ska få den utbildning de har rätt till, säger utbildnings- och arbetsmarknadsdirektör Anders Jolby.
Tillsammans bromsar vi smittan
För att våra förskolor och skolor fortsatt ska kunna hålla öppet behövs även hjälp från vårdnadshavare. Kommunens förskolor, fritidshem och grundskolor har anpassat sig på en rad olika sätt för att minimera risken för smittspridning. Där bär även vårdnadshavare ett stort ansvar för hur lämning och hämtning av barn går till. Respektera de riktlinjer som finns i verksamheterna för att undvika trängsel och smittspridning.
– Det är viktigt att uppdatera sig på Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vad som gäller enligt covid-19 lagen. Har man exempelvis varit utomlands på sportlovet måste man testa sig och vara i hemkarantän sju dagar efter hemkomst. Det gäller alla, även barn och ungdomar som då inte får gå tillbaka till skolan direkt efter en utlandsvistelse under till exempel ett lov, säger förvaltningsdirektör Anders Jolby.