I takt med att vaccineringen mot covid-19 tar fart så ökar även risken för att det sprids desinformation och rykten. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har därför bland annat dragit igång en särskild utbildningsinsats som riktar sig till kommunikatörer i regioner och kommuner.
– Det är viktigt att vi i kommunen får kunskap om hur vi kan upptäcka och hantera desinformation och ryktesspridning. Vi är måna om att endast dela aktuell och bekräftad information från till exempel region Östergötland eller nationella myndigheter. Vi vill också kunna bemöta eventuella falska uppgifter, säger kommunikationsdirektör Maria Ottosson.
Frågor dagligen
På Kontakt Linköping får man en hel del frågor från kommuninvånare om just vaccinering mot covid-19.
– Vi får dagligen några frågor till kommunen från olika personer kring vaccination. Det gäller ofta var de kan vaccinera sig och när de kan göra det. Ibland är det mer praktiska frågor, exempelvis hur äldre personer ska få hjälp att ta sig till platsen där de ska vaccineras. Vi hänvisar personerna till Region Östergötland eftersom det är de som kan ge svar kring detta. Trots att vi får en del frågor till kommunen upplever vi att de flesta vet vart de ska vända sig med sina frågor om vaccination. Det ser vi som väldigt positivt, säger Martin Liabäck, verksamhetschef, Kontakt Linköping
Region Östergötland har det övergripande ansvaret för vaccinationen i länet och är de som skickar ut information när det är dags för dig att vaccineras.
Ökning av bedrägerier
Polisen ser även en ökning av bedrägerier kopplat till vaccinationer. Bedragarna försöker oftast komma över bankuppgifter. Kom därför ihåg att:
- Det kostar ingenting att vaccinera sig. Om någon vill ha betalt handlar det om bedrägeri.
- Ingen från vården eller Folkhälsomyndigheten kommer oväntat att ringa upp och be dig identifiera dig med din bankdosa eller bank-id.