Hoppa till huvudinnehåll

Viktorianska stolpar ska pryda Linköpings historiska kvarter

18 maj 2021 | Bygga, bo & miljö
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
År 1861 moderniserades Linköping med belysningsstolpar i viktoriansk stil som lystes upp med hjälp av gas. För tiden ett mycket modernt sätt att skapa ljus. Stolparna placerades bland annat längs Storgatan och vid Borggården och Domkyrkan och gav ett lätt ljussken när mörkret lagt sig. I dag, mer än 150 år senare, kommer belysningsstolpar i viktoriansk stil med modern belysningsteknik att återigen pryda en del av de gamla kvarteren i Linköping.

Allmänna och offentliga ytor ska kännas trygga även när mörkret faller över staden. Det finns en samverkan mellan Linköpings kommun, Tekniska Verken, Statens fastighetsverk och Svenska kyrkan sedan lång tid tillbaka. Samverkansgruppen påbörjade för ett par år sedan att göra en översyn av belysningsanläggningarna i området vid Borggården, Domkyrkan och Hunnebergsgatan. Stolparna behövde bytas ut och gruppen var överens om att återskapa en bit av historien genom att låta modern teknik i armaturen möta den historiska utformningen.

– Vi har sedan start haft en samsyn kring att återskapa den tidsenliga estetiken vid Linköpings historiska kvarter, säger Elna Hammarström, projektledare från Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Stolparna byts ut av Tekniska Verken utanför slottet.

Historiskt detektivarbete

Men att lyfta fram stadens gamla miljöer kräver en inblick i Linköpings historia. Och det visade sig bli ett riktigt detektivarbete.

– Vi ville definiera den gamla delen av staden och förstärka stadens kulturvärden. Genom det kan vi skapa en sammanhållen utformning med respekt för Linköpings stadskärnas historia. Genom flera arkiv letade vi för att hitta spår av hur de gamla belysningsstolparna såg ut. Vi hade tänkt behålla stolparna från 1890-talet men lärde oss senare att det fanns ännu äldre stolpar. De har en estetik och en betydelse för stadens historia som är värd att lyfta fram och förstärka i stadsbilden, säger Alexandru Babos, stadsantikvarie, Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Stora torget i Linköping under 1800-talet. Längs Storgatan syns den Viktorianska stolpen från 1861. Foto: Östergötlands museum

Djupdyk bland bilder

Och visst är den historiska resan nog så häftig men det fanns ytterligare några lager att grotta ner sig i.

– Vi tittade på gamla bilder och i en bok om gasverk i Linköping och då dök den upp, belysningsstolpen från 1860-talet. Vi blev tagna av skönheten i de gamla stolparna och den starka berättelsen kring dem som förändrade och moderniserade Linköping. Stolparna från 1860-talet försvann för hundra år sedan. Vi letade i några förråd här i Linköping, ifall det fanns någon kvar som blivit liggande, men hittade ingen. Då visade det sig att samma typ av stolpe finns i Ystad. Vi tog kontakt med våra kollegor i Ystads kommun, berättar Alexandru Babos.

Originalutformning

Ystads stolpar tillkom samtidigt som Linköpings och var likadana. Anpassningen till elbelysning på 1980-talet ledde dock till en del förvanskande ändringar. Elna Hammarström var bestämd på att stolpen skulle gjutas i sin originalutformning och anpassas till modern teknik, och så blev det.

– Enda undantaget från originalet är att stolpen inte är målad med linoljefärg samt att den har en ny ljusinstallation i stället för gasbelysning. Det är tack vare stort engagemang från Tekniska Verken som vi har kunnat installera modern belysningsteknik i en stolpe, designad under 1800-talets andra hälft, utan att förändra originalutformningen, förklarar en upprymd Elna Hammarström.

Byter i etapper

Belysningsstolparna kommer att bytas i tre etapper. Stolparna får två utformningar; den viktorianska från 1860-talet och den antika från 1890-talet. Första etappen stolpbyten skedde under april på yttre Borggården.

– Helheten kring Borggården blir tydligare och estetiken vackrare, besökare ser inte längre fastighetsgränser, säger Cecilia Florin, fastighetsförvaltare, Statens fastighetsverk.
Tillsammans med Gunilla Bernspång har hon varit en del av samverkansgruppen.

– Det har varit en spännande resa där vi fått ta del av historiskt material av hur slottet och torgen i Linköping såg ut för över hundra år sedan, säger Gunilla Bernspång, teknisk förvaltare underhåll, Statens fastighetsverk.

Linköpings slott år 1905, där de Viktorianska stolparna syns framför entrén. Foto: Statens fastighetsverk

Bättre belysning

På yttre Borggården finns nu 16 viktorianska stolpar samt två stolpar från 1920 som står i en del av parken.

– Vi sätter även upp ljuskällor under träden och under några av bänkarna för att tillgängliggöra parken och skapa trygghet, förklarar Gunilla Bernspång.

Nästa etapp är Domkyrkoparken där arbetet med byte av stolpar drar igång innan sommaren.

Många nyanser av grönt

Projektet har haft sina utmaningar. Förvånansvärt nog var en av de största vilken kulör en historiskt korrekt belysningsstolpe ska ha.

– Det är inte lätt att välja kulör utifrån svartvita fotografier, säger Elna Hammarström och skrattar.

Gruppen landade snart i färgen grön. Alexandru Babos förklarar att den gröna färgen har många nyanser. Slutligen var det Linda Moström, landskapsarkitekt på Linköpings kommun och slottsarkitekten Mats Fredriksson som avgjorde just vilken nyans stolpen skulle ha. Dåtidens stolpar hade ofta utsmyckningar som skulle samspela med omgivningen och naturen, varför grönt passar så bra.

– Andra historiska stolpar i Linköping är gröna och den viktorianska stolpen är som en tulpan som växer upp ur marken. Så uteslutningsmetoden gjorde att vi landade i att den ska vara grön och det tycker vi passar väldigt bra. 


Framför slottet syns återigen de Viktorianska stolparna.

Historisk skönhet

I brytpunkten där det nya möter det gamla, tenderar intresset och nyfikenheten att väckas. Det är också vad samverkansgruppen hoppas på.

– Med hänsyn till stadens historia har vi återgivet en skönhet till staden. Skapat vackra ting som vi kan titta på och vara stolta över. Det är en bit av vår stads berättelse. När denna belysningsstolpe kom till Linköping på 1800-talet var det ett första steg mot att bli en revolutionerande framtidsstad, säger Alexandru Babos.


Den viktorianska stilen i arkitekturen kommer av den viktorianska tiden, då drottning Victoria regerade i Storbritannien åren 1837-1901. Gasbelysning utvecklades och importerades i stor utsträckning från Storbritannien.

 

Text: Fanny Miles
Foto: Johan Hermansson

 
Se filmen om stolpbytet nedan:

Senast ändrad den 18 maj 2021

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut