– Vi har noga övervägt om vi ska genomföra Vinterljus i år, eller om vi ska ställa in på grund av pandemin. Att vistas utomhus är något som vi faktiskt kan göra trots den pågående pandemin och de restriktioner som den medför. Vår bedömning är därför att Vinterljus är ett evenemang som går att genomföra på ett ansvarsfullt sätt, säger Jonas Sjölin, kontorschef för Stadsmiljökontoret i Linköpings kommun.
– Under pågående pandemi är nog många som känner sig ensamma eftersom de inte kan träffa vänner och anhöriga på samma sätt som annars. Då kan en promenad eller ansvarsfullt umgänge utomhus i vackert Vinterljus, bidra till att bryta ensamheten, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Muharrem Demirok (C).
Förlängd tidsperiod och tidigare tändning
När Vinterljus kom tillbaka förra året efter några års uppehåll, blev det en mycket uppskattad nypremiär med många besökare.
– Men många hade gärna sett att det skulle pågått längre. Vi har lyssnat på invånarna och nu förlängt Vinterljus med en vecka så att det blir möjligt att titta på installationerna även under mellandagarna, över nyår och en bit in på det nya året, säger Jonas Sjölin.
I år pågår evenemanget 13 december – 3 januari och installationerna tänds redan klockan 15.30 och släcks sedan klockan 21.00.
Från Tullbron till Nykvarns sluss
I år är Vinterljusslingan förlagd vid Stångån, precis som första gången Vinterljus genomfördes, då under namnet ”Novemberljus”.
2020 års slinga sträcker sig från Tullbron till Nykvarns sluss.
– Vi har bland annat valt just denna del av Stångån för att locka allmänheten till de nyrenoverade kajområdena och Nykvarnsholmen, miljöer som vi tror att många har kvar att upptäcka, fortsätter Jonas Sjölin.
– Dessutom fyller Kinda kanal 150 år nästa år, så det blir en fin koppling mellan Vinterljus och nästa års jubileum.
Coronaanpassat evenemang med eget ansvar
På grund av den pågående pandemin blir det i år ingen traditionell invigning av Vinterljus eftersom en sådan skulle skapa stora folksamlingar.
Det är förstås också viktigt att alla som beger sig ut i mörkret för att titta på installationerna tar eget ansvar genom att hålla avstånd, stanna hemma vid symptom och ha god handhygien. Är det många personer vid en installation ska man inte gå dit utan istället gå till nästa, eller vänta en stund. På samma sätt som man måste vara ansvarsfull när man rör sig på alla andra platser i det offentliga rummet, i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Årets interaktiva installationer fungerar med hjälp av rörelsedetektorer, så att ingen ska behöva röra någon installation för att få dem att fungera.
Värdar kommer vara placerade på valda platser för att påminna om att hålla avstånd. Särskilda skyltar kommer också sättas upp om vikten av att hålla avstånd.
Permanent och trygghetsskapande ljus
Ett av de övergripande syftena med Vinterljus är att göra innerstaden och stadskärnan mer attraktiv samtidigt som det skapar trygghet genom att tillföra områden och platser mer ljus.
Samhällsbyggnadsnämnden har avsatt fyra miljoner till årets Vinterljus, varav två är till investeringar i permanenta installationer som kommer finns kvar även när Vinterljus är över.
Utöver dessa sammanlagt fyra miljoner används också 800 000 kronor till trygghetsskapande åtgärder i form av ljussättningar vid ett par platser vid slingan. Dessa åtgärder skulle ha genomförts oavsett Vinterljus, men kommunen passar på att göra det samtidigt. Även dessa ljussättningar kommer finnas kvar efter evenemangets slut.
Text: Anna Frejd
Följ Vinterljus på Facebook och Instagram: vinterljuslinkoping