Sedan 2016 har länets kommuner deltagit i mätningar av narkotikaspår i avloppsvatten. Precis som tidigare år är spår av cannabis vanligast förekommande, men även spår av amfetamin och kokain finns i varierande omfattning i alla kommuner. Linköping är inget undantag.
– Generellt sett handlar det om små förändringar, men fakta är att narkotikan har ökat något senaste året, främst missbruket av cannabis, säger utvecklingsstrateg Anders Netin, som arbetar förebyggande med narkotika-, alkohol- och tobaksfrågor i Linköpings kommun.
Vill inte peka ut stadsdelar
Mätningen genomförs av Tekniska verken, som årligen gör tre stickprover i länets samtliga kommuners avloppsvatten. Proverna skickas sedan till Research Institutes of Sweden, som är ett nationellt akademiskt forskningscentrum i Stockholm. Därefter tar en arbetsgrupp, som Länsstyrelsen samordnat, fram årsrapporten. I den finns även en omvärldsbeskrivning som tas fram av Region Östergötland.
– Utifrån mätningarna kan vi bara se vilken mängd av narkotika som används. Det går inte att få reda på ålder, kön eller hur många personer som använt narkotika. Vi har även valt att mäta kommunen som helhet och inte per stadsdel eftersom vi inte vill peka ut olika områden, säger Anders Netin.
Ny drog ökar i Linköping
De droger som analyseras är cannabis, kokain, amfetamin och tramadol.
– Vi tror oss veta att drogen kristall som egentligen heter 3-CMC har börjat öka i Linköping. Det ser även polisen. I dagsläget finns det ingen mätmetod för kristall men förhoppningen är att det ska finnas så att vi även kan mäta den, säger Anders Netin.
Vad säger du om årets resultat av mätningen?
– Det är inga förvånande siffror. Vi hade räknat med en liten uppgång, bland annat med tanke på eskaleringen av de kriminella gängen där narkotika är mycket vanligt förekommande.
Hur jobbar Linköpings kommun med att minska användningen av narkotika?
– Vi arbetar främst med olika utbildningsinsatser, bland annat med skolor, gym och krogar. Nu under hösten har vi anordnat en utbildning som motsvarar metoden Krogar mot knark med 24 deltagare från krogar i Linköping inklusive studentkrogar.
Text: Emmilie Engström