På grund av pandemin blev yrkes-SM inställt i våras. Då skulle det ha varit i Helsingborg, nu blir det en mindre tävling i Linköping. Tävlingen är till för dem som gått ut ett yrkesgymnasium och hunnit jobba ett eller några år. Den som vill delta i VM får inte ha fyllt 25 år så de flesta som tävlar i SM är mellan 21 och 23 år gamla.
Felsöka helikopter
På torsdag och fredag avgörs tävlingarna vid Anders Ljungstedts gymnasium. På parkeringen utanför skolan ska stora tält resas, ett av dem kommer att rymma en helikopter. Där ska de som utbildat sig i flygteknik tävla. Flygteknikerutbildningen hör till Anders Ljungstedts gymnasium, men den praktiska utbildningen sker på Malmens helikopterflottilj. Där är Alexander Friberg lärare.
– Vi håller på att förbereder helikoptern nu. Den ska förses med en viss mängd fel som de tävlande ska hitta, berättar han några dagar innan tävlingen.
Lärare och domare
Det är första gången en skola står värd för detta SM och det är första gången det hålls i Linköping. Alexander Friberg är engagerad i tävlingen och kommer bland annat att vara domare. Han sörjer att de inte kan bjuda in publik.
– Ett normalt år hade vi velat ha alla åttonde- och niondeklassare med oss. Bättre tillfälle att marknadsföra utbildningen får vi nog inte. Det här handlar om att visa upp vad yrkesprogrammen innebär och att få fler att söka dem, säger han.
Emrik Gunnarsson från Viby, Mantorp jobbar numera i Göteborg. Han kan bli den som får tävla i VM i Shanghai.
På grund av pandemin så blir det ingen publik i år, men en vinnare blir det. Den personen ska representera Sverige nästa år i Shanghai och det kan bli Emrik Gunnarsson. Han har hunnit arbeta ungefär ett år.
– Skolan frågade om jag ville vara med och då är det ju bara att hoppa på. Shanghai vore väldigt kul, säger han.
Han bor nu i Göteborg och jobbar på ett företag som sköter alla räddningshelikoptrar åt Sjöfartsverket.
– Det vi gör här är det som kallas tungt underhåll, då kommer helikoptrarna hit från mindre baser, allt handlar om att hitta och byta ut komponenter på helikoptern innan det går sönder.
Populär utbildning
I Sverige finns flygteknikerutbildningen på sju orter och varje skola får nominera tre personer. Av de sex som tävlar i år kommer hälften från Anders Ljungstedts gymnasium.
– Vi lärare väljer ut dem som hade bra studieresultat och som fått bra referenser från sina arbetsplatser, säger Alexander Friberg.
Utbildningen i Linköping är populär, den har vuxit de senaste åren och har nu tre gymnasieklasser med cirka 75 elever.
Tävlingarna i Linköping, som kan kallas ett yrkes-SM i miniatyr, arrangeras av Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, förkortat TYA.
Om inte pandemin hade drabbat världen så hade cirka 50 yrkeskategorier tävlat i Helsingborg i våras, dessa större yrkes-SM har hållits vartannat år sedan 2004 och normalt drar de stor publik. Rekordet är 22 000 besökare i Malmö år 2016. Arrangör för dessa stora tävlingar är LO, Svenskt näringsliv och staten.
Tävlande flygmekaniker
Jesper Nilsson, Göteborg (Anders Ljungstedts gymnasium)
Emrik Gunnarsson, Mantorp (Anders Ljungstedts gymnasium)
Mark van der Werf, Habo (Anders Ljungstedts gymnasium)
Louie Skovbye, Ljungbyhed (Flygteknikcenter Ljungbyhed)
Albin Hessel, Gävle (Arlandagymnasiet)
Rasmus Barrsten, Linköping (Nyköpings gymnasium)
Tävlande lastbilsförare
Richard Ryberg, Fristad (Viskastrandsgymnasiet)
Teodor Petersson, Vimmerby (SYAB Hultsfred)
Hampus Högberg, Härnösand (Sundsvalls gymnasium)
Mimmi Roslin, Skurup (Nils Holgersson)
Elias Enfeldt, Åsele (Malgomajskolan)
Daniel Kvist, Linghem (Vreta Utbildningscentrum)
Andreas Johansson, Klippan (Tegelbruksgymnasiet)
Miranda Wikberg, Älvsbyn (Björknäsgymnasiet)