Hoppa till huvudinnehåll

Centrum, 700 bostäder och skola planeras när Ekängen växer

12 september 2024 | Stadsplanering & trafik
700 nya bostäder, centrumområde, stadsdelspark, skola och idrottsplats i östra Ekängen. Det är några av beståndsdelarna i det förslag på ny detaljplan som är på samråd till och med 23 oktober.
Vy inför samråd

Bilden visar dagvattendamm och del av stadsdelsparken. (Strategisk Arkitektur och Veronika Borg, landskapsarkitektur och stadsbyggnad)

Linköpings kommun har tagit fram ett förslag på hur en del i östra Ekängen kan utvecklas. Förslaget till ny detaljplan för Stensätter 1:107 med flera är den första av flera detaljplaner som ska göra det möjligt att utveckla östra Ekängen. På sikt kan detaljplanerna innebära cirka 2 000 nya bostäder i området.

– Ekängen växer och utvecklas. Idag saknas ett centrumområde samtidigt som olika centrumfunktioner efterfrågas av fler. Med den här detaljplanen vill vi skapa möjligheter för centrumutveckling och andra viktiga funktioner för en välfungerande ort, säger Stefan Erikson (M), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Ekängen har vuxit snabbt, utan hänsyn till behoven

Ekängen är en ort som har upplevt en mycket snabb expansion och omvandling - från en plats med handelsträdgårdar och sommarboende till en förort med året runt-boende.

Den snabba utvecklingen har tidigare skett utan att tillräcklig hänsyn har tagits till invånarnas behov av service, idrott och offentliga platser för att umgås eller koppla av. Därför vill Linköpings kommun utveckla Ekängen till en mer normalt fungerande tätort, med bland annat egen service och olika typer av mötesplatser.

I Linköpings översiktsplan föreslås en kraftig utbyggnad av Ekängen, som på sikt kan innebära en flerdubbling av ortens folkmängd. Denna befolkningsökning innebär att behovet för handel, service, idrotts-, fritids- och kulturanläggningar samt bättre kollektivtrafik ökar, precis som kundunderlaget.

Flerbostadshus planeras längs ny huvudgata

Inriktningen i förslaget till ny detaljplan för Stensätter 1:107 m.fl. är att bostadsbebyggelsen ska bestå av flerbostadshus i 2-5 våningar och småhusbebyggelse i form av rad-, par- och kedjehus samt friliggande enbostadshus i 2 våningar. I förslaget ingår även ett centrum med plats för lokaler för verksamheter, handel och service, något som i dagsläget saknas i Ekängen.

I planen föreslås en grundskola och en förskola, för att möta behoven som uppstår när fler bor i Ekängen. Även fotbollsplaner, en idrottshall, torg och en stadsdelspark är viktiga delar i förslaget och för Ekängens utveckling till en välfungerande tätort. I planen ingår även ett nytt dagvattenstråk för hantering av dagvatten samt en ny huvudgata.

TorgytanBilden visar exempel på hur torgytan med bostäder och centrum kan utformas (Cream arkitekter, 2024).

Huvudgatan ska bli en uppsamlingsgata som leder genom området i nord-sydlig riktning. De föreslagna flerbostadshusen i området ska placeras utmed huvudgatan och kring centrumet. Rad- och småhus placeras i de västra och sydvästra delarna av planområdet.

Området kommer att ta tid att bygga ut. Detaljplanen för Stensätter 1:107 m.fl. kan antas och bli gällande tidigast i slutet av 2025. Därefter kommer Linköpings kommun att bygga ut gator och ledningar. När gator och ledningar är färdiga kommer byggaktörerna att påbörja byggnation av bostäder med mera. Byggstart för bostäderna beräknas kunna ske i slutet av 2020-talet.

Det aktuella området utgörs idag främst av åkermark. Förslaget innebär att jordbruksmark bebyggs. Linköpings jordbruksmark är värdefull och vi vill bevara den. Samtidigt behöver kommunen kunna fortsätta att växa och utvecklas.

Kommunen har gjort bedömningen att det samhälleliga intresset av nya bostäder i ett befintligt område i detta fall väger tyngre än att bevara jordbruksmarken. Genom att det nya som byggs placeras intill befintliga samhällen kan sammanhållen jordbruksmark bevaras samtidigt som Linköping utvecklas.

Ekängens fortsatta utveckling

Arbetet med en andra detaljplan i området planeras starta i slutet av 2024. Inriktningen är att denna detaljplan ska göra det möjligt att bygga cirka 250 nya bostäder. I dagsläget finns det ingen tidplan för när arbetet med de övriga detaljplanerna i området kan starta.

PlanområdeRöd markering i kartan visar planområdet. Karta: Linköpings kommun 

Vill du veta mer om förslaget till hur denna del av Ekängen ska utvecklas? Läs mer och skicka in dina synpunkter på Stadsutveckling i Linköping.

 

Senast ändrad den 12 september 2024

Senaste nytt

Innovation som motståndskraft
Distorp är en förutsättning för Linköpings utveckling
Det hände på fullmäktige i september
Beslut: Programmen på S:t Lars gymnasium flyttas
Gick ner i tid för att jobba mer som god man
Driftstörning hos kommunens telefoni åtgärdad
Här serveras frystorkad mat på skolan
Ny konstnärlig utbildning invigd
Nu kommer årets viktigaste broschyr