Hoppa till huvudinnehåll

Ett tryggare Ekholmen

29 augusti 2024 | Brottsförebyggande och trygghetsskapande
I början av sommaren fick Linköpings kommun tillstånd att låta ordningsvakter patrullera i Ekholmen. Nu har ordningsvakterna varit i området i två månader, och det går redan att se trygghetsskapande effekter.

Tryggheten upplevs ha ökat i Ekholmen under sommaren. Foto: Lhina Hansson

– Kommunens ordningsvakter är en oerhört viktig del i kommunens trygghetsskapande arbete och därför har tillståndet, som inneburit att vi kan använda våra ordningsvakter även i Ekholmen, varit mycket välkommet och det är fantastiskt att nu kunna se de positiva effekterna av deras arbete, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

I slutet av september 2023 drabbades Ekholmen av ett sprängdåd, och området har på senare tid utmärkt sig i brottsstatistiken kring tillgreppsbrott, skadegörelse och ordningsstörningar. Den 1 juni beviljades Linköpings kommun polistillstånd för Ekholmen att bli ett så kallat “tillståndsområde” (tidigare kallat LOV3-område), och därmed kunna ha ordningsvakter på plats. Ordningsvakternas främsta uppgift är att vara relationsskapande och synliga ur ett trygghetsperspektiv, men också att upprätthålla allmän ordning, med befogenhet att omhänderta och avlägsna personer. Insatsen påbörjades i månadsskiftet juni-juli.

– Vi har redan sett trygghetsskapande effekter, ordningsvakterna har avvisat stökiga personer, snatterierna har minskat, och flera av de verksamma aktörerna i centrum har upplevt större trygghet, säger Roger Lönnqvist, säkerhetssamordnare och analysledare för samverkansgruppen i Ekholmen.

Roger Lönnqvist, säkerhetssamordnare, har lett arbetet med platssamverkan i Ekholmen.

Arbetet har gått bra hittills, säger Roger Lönnqvist.

Engagerade medborgare

Tillståndet för ordningsvakter gäller under tre år, och med tiden är förhoppningen att ordningsvakterna kan kännas som en naturlig del av området för Ekholmsborna.
Roger Lönnqvist har märkt av ett ökat trygghetsskapande engagemang från allmänheten, exempelvis har föräldrar till barn och ungdomar i området varit synliga och kommunikativa.

– Ordningsvakterna har haft en bra dialog med medborgarna, framförallt med ungdomarna, men även äldre personer. De har känt sig uppmärksammade och ställt sig positiva till de trygghetsskapande insatserna, säger han.

Upphovet till insatsen med ordningsvakter i Ekholmen är en så kallad platssamverkan, där en lokal samverkansgrupp bildats. Gruppen består av bland andra fastighetsägare, företag, polisen, skolan, kyrkan och föreningslivet. Sedan hösten 2023 har de rapporterat in sin lägesbild av området, vilket gjort att den problematik och de platser som sticker ut har kunnat kartläggas, och insatserna riktas.

Förebyggande insatser

Nu är arbetet igång med en ny åtgärdsplan att regelbundet följa upp. Det kan handla om allt från nya aktiviteter för ungdomar till skalskydd på fastigheter eller trygghetsvandringar.

– Det finns ett stort engagemang i samverkansgruppen att utveckla stadsdelen utefter trygghet och trivsel. Vi vill kunna skapa en bestående samverkansgrupp och arbeta med förebyggande insatser. Där spelar engagemang från övriga Ekholmsbor såklart också en viktig roll, avslutar Roger Lönnqvist.

På polisens hemsida kan du läsa mer om ordningsvakter och om tillståndsområden i Linköpings kommun.

Text och foto: Lhina Hansson

Senast ändrad den 29 augusti 2024

Senaste nytt

Feriejobb skapar framtida möjligheter
Dataintrång hos kommunens leverantör för SMS-utskick
Arbetsmiljön inom förskolan ska bli bättre
Det hände på fullmäktige i augusti
Nu hörs Linköpings kommun även i din radio
Idrottshallarnas användning ska kartläggas
Lär dig mer om psykisk ohälsa
Hennes undervisning är rena grekiskan