Sedan 2001 är den 27 januari officiell minnesdag för Förintelsens offer. Det är en dag att minnas, reflektera över och manifestera avståndstagande från antisemitism och andra former av intolerans i samhället. Linköpings kommun uppmärksammar minnesdagen varje år.
I samarbete med civilsamhälle och andra offentliga aktörer, genomför kommunen flera olika arrangemang i anslutning till minnesdagen för att sprida kunskap om Förintelsen och hedra dess offer. Arrangemangen ska också främja en medvetenhet om vikten av mänskliga rättigheter överlag i det svenska samhället. Om vikten av alla människors lika värden.
Både föreläsningar och författarbesök
Årets program inleds på Linköpings stadsbibliotek den 23 januari med en föreläsning om Europas historia och nutidens kriser i världen. Sista programpunkten är den 3 februari då Lena Einhorn är på ett författarbesök. Alla arrangemang är gratis i år och öppna för allmänheten, men några har enbart skolan som målgrupp.
Under själva minnesdagen den 27 januari samlas alla som vill för en minnesstund vid Raoul Wallenbergs plats klockan 17.30. Därefter går alla i gemensamt fackeltåg till S:t Larskyrkan där minnesstunden avslutas med sång och musik.
Programmet kring Förintelsens minnesdag är framtaget i samarbete med Svenska kyrkan, ABF Östergötland, Östergötlands museum, Utrikespolitiska föreningen i Linköping, Byrån mot diskriminering, Vänskapsförbundet Sverige - Israel Östergötland, Mission Aviation Fellowship (MAF), Equmeniakyrkan och Region Östergötland.