Hoppa till huvudinnehåll

Kommunens föräldrastöd stärks

12 september 2024 | Kommun & politik, Omsorg & hjälp, Förskola & utbildning
Föräldrarna är de viktigaste personerna i ett barns liv. Det är fantastiskt, men också utmanande ibland. Om orken tar slut eller oron tar över finns hjälp att få i kommunen, och nu stärks stödet till föräldrarna ytterligare.
Barn sitter vid ett bord och matar sin pappa.

På Linköpings kommuns webbsida Föräldrastöd är det barns rättigheter och föräldrars möjlighet till samhällets stöd och hjälp som är i fokus. Foto: David Lagerlöf

Att barn i Linköpings kommun får växa upp under trygga förhållanden är hela kommunens ansvar, och en viktig del är föräldrastödet. 

– Kommunens föräldrastöd är ett viktigt preventivt arbete för att stärka, uppmuntra och guida Linköpings föräldrar i föräldrarollen så att framtida problem kan undvikas. Målet med arbetet är att stärka föräldrarna i föräldraskapet så att barn och föräldrar utvecklar och bevarar goda relationer. Ett starkt band mellan barn och föräldrar, tillsammans med tillit till vuxenvärlden, kan ses som ett vaccin mot framtida problem, säger Maritha Lindblad-Johansson, utvecklingsledare på Socialförvaltningen.

Litet barn sitter på en matta och leker.

På en webbsida har kommunen samlat all information om det föräldrastöd som erbjuds. Foto: David Lagerlöf

Allt samlat på ett och samma ställe

I Linköpings kommuns utvecklade föräldrastöd är samlingssidan linkoping.se/foraldrastod navet. Där finns all information om kommunens stödfunktioner tillsammans med enkla beskrivningar om vilken typ av hjälp man kan få och vem det riktar sig till.

På en ny sida som heter “Tips & Råd” finns även svar på många vardagsfrågor i föräldrars liv. Inte minst via nyframtagna filmer som översatts till både engelska och arabiska.

– Ofta brottas föräldrar med snarlika frågor, som till exempel riktigt små barns behov, hur man sätter gränser, vad som är lagom mycket skärmtid och hur det är att vara förälder i Sverige. De frågorna har vi fångat in och paketerat på ett informativt men lättsamt sätt i fyra olika filmer. Med tiden är ambitionen att innehållet på hemsidan ska fortsätta växa och utvecklas. Föräldraskapet bjuder hela tiden på nya överraskningar, så det måste vi också göra, säger Maritha.

Ett brett föräldrastöd för alla

Bakom Linköpings kommuns samlade föräldrastöd är flera aktörer, som barn- och ungdomsnämnden, bildningsnämnden, kultur- och fritidsnämnden samt social- och omsorgsnämnden. Alla samverkar för att utveckla och stärka insatserna för barn och unga på bästa sätt. Stödet är också varierat för att passa så många som möjligt. 

– Handlar det om skolfrågor finns det elevhälsoteam att tillgå. Vill man utvecklas som förälder och utbyta erfarenheter med andra föräldrar anmäler man sig till en föräldrautbildning. För andra kanske enskilt samtalsstöd som anpassats efter familjen passar bättre. Familjecentralerna ska inte heller glömmas bort. De är en betydelsefull mötesplats för många och har en viktig roll. Där ges ett brett, samlat stöd till föräldrar i samarbete med Region Östergötland, berättar Maritha.

– Nu är föräldrastödet även samlat på ett och samma ställe på kommunens hemsida för att  vara enkelt att hitta och lätt att förstå. Ambitionen har hela tiden varit att innehållet ska vara tilltalande, relevant, hjälpsamt och alltid ur ett föräldraperspektiv, avslutar Maritha.

Text: Elisabeth Askefalk

Senast ändrad den 12 september 2024

Senaste nytt

Innovation som motståndskraft
Distorp är en förutsättning för Linköpings utveckling
Det hände på fullmäktige i september
Beslut: Programmen på S:t Lars gymnasium flyttas
Gick ner i tid för att jobba mer som god man
Driftstörning hos kommunens telefoni åtgärdad
Här serveras frystorkad mat på skolan
Ny konstnärlig utbildning invigd
Nu kommer årets viktigaste broschyr