Hoppa till huvudinnehåll

Mer mat ska lagas på Linköpings vård- och trygghetsboenden

11 september 2024 | Kommun & politik, Omsorg & hjälp, Förskola & utbildning
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Linköpings kommun har gjort en översyn av kommunens kök och servering av mat till äldreomsorgen, skolan och förskolan. En av förändringarna som nu föreslås är att alla vårdboenden och biståndsbedömda trygghetsboenden ska laga mer mat på plats och att de så kallade mottagningsköken fasas ut.
Jonatan Hermansson, ordförande i vård- och äldreomsorgsnämnden.

Jonatan Hermansson (S), ordförande i vård- och äldreomsorgsnämnden.

Som ett led i att utveckla måltidsupplevelsen inom Linköpings äldreomsorg föreslås vård- och äldreomsorgsnämnden fatta beslut om att fasa ut de så kallade mottagningsköken. Istället ska måltiderna helt eller till stora delar lagas på plats på vårdbostäderna. 

– Maten och måltidsupplevelsen är en viktig del av en god äldreomsorg. Vi vet att risken för att få i sig för lite näring är större för våra äldre kommunmedborgare. Därför behöver vi göra mer för att måltiderna ska bli en trevlig stund på dagen. Att alla våra vårdbostäder lagar hela eller stora delar av måltiderna på plats är ett sätt att bidra till detta, säger Jonatan Hermansson (S), ordförande i vård- och äldreomsorgsnämnden.

Kylda matlådor i hemtjänsten - mer näring och större valmöjlighet

En annan förändring som föreslås gäller hur den hemtjänst som Linköpings kommun bedriver i egen regi levererar lunchlådor. Dagens modell där de levereras dagligen innebär långa varmhållningstider, vilket i sin tur medför försämrat näringsinnehåll och påverkan på smak och konsistens.

Istället föreslås att färdiga matlådor från kommunens kök levereras kylda till de Linköpingsbor som har hemtjänst, vilket redan görs sedan flera år tillbaka i många andra kommuner i landet och även hos privata hemtjänstutförare i Linköping.

– Förutom att maten får ett bättre näringsinnehåll innebär förändringen att de som får matlådor får en större valmöjlighet att själv välja vilken rätt de vill äta och när de vill äta den. Och inte minst kan hemtjänstpersonalen ägna sig åt omsorg i stället för att ägna timmar åt transport av mat varje dag, säger Jonatan Hermansson (S).

Mer tid för omsorg

Ett räkneexempel i översynen visar att nästan 200 arbetstimmar i veckan skulle kunna frigöras för omsorg i stället för mathantering om färdiga matlådor införs.

– Ett konkret exempel på hur näringsvärdet förändras är att potatis som varmhålls en timme tappar 50 procent av c-vitamininnehållet. Varma matlådor har oftast en längre varmhållningstid än så innan den når kunden, säger Åsa Kullberg, måltidschef i Linköpings kommun.

Bakgrunden till förändringarna är en översyn av kommunens köksstruktur och leverans av mat som genomförts. Resultatet presenteras för kommunstyrelsen den 17 september. Förslaget om att laga mer mat ute på kommunens vårdbostäder samt börja leverera kylda matlådor väntas beslutas på Vård- och äldreomsorgsnämndens möte den 26 september.

Utöver dessa förändringar föreslås att renodla uppdragen för kommunens olika kök, och eventuellt bygga om vissa för att anpassa det till större eller mindre kapacitet. Detta kommer att ske successivt de kommande åren inom både förskola, skola och äldreomsorg.

I Linköpings kommun finns idag 228 kök.

En vanlig dag produceras 25 000 måltider till förskolor, skolor och äldreomsorgen.

Senast ändrad den 11 september 2024

Senaste nytt

Utökat stöd till familjehem och kontaktfamiljer
Vänklasser möts för att dela egna deckare
Det hände på fullmäktige i december
Dags för nästa steg i utvecklingen av Tinnis
Största krisövningen någonsin genomförd
Garnisonen och Berga växer samman
Nu byggs 23 nya hus i Ekängen