Hoppa till huvudinnehåll

Stadsdel för ett enklare liv

12 augusti 2024 | Kommun & politik, Näringsliv
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Vad blir en stadsdel som formas utifrån hållbara och sociala behov? Det blir en plats att leva och bo på. En plats att kalla hemma. Under 2023 utsågs Linköping till vinnare av iCapital Awards som Europas mest innovativa stad. Vallastaden var en del i ansökan som gjorde att Linköping vann priset. Möt Susanne Engborg som lever i Vallastaden och älskar sin plats på jorden.

Susanne Engborg trivs i Vallastaden där hon bor med sin familj. Foto: Fanny Miles

Men vad är egentligen Vallastaden och hur är det att bo i denna lagom speciella del av staden? Visionen för Vallastaden när planeringen var i full gång under 2011, var en stadsdel med varierad boendemiljö och där människan står i fokus. På fem år byggdes 1 000 bostäder av 40 olika aktörer vilket är ett nationellt rekord i både snabbhet och mångfald. Målet då var det stora samhällsexpot 2017 när besökare fick promenera i kvarteren och kika in i flera boenden. 

I dag fortsätter Vallastaden att utvecklas. När stadsdelen står klar beräknas den bestå av 4 000 bostäder där kvarteren innehåller en blandning av hyresrätter, bostadsrätter, villor och radhus. 

Konsten är närvarande i stadsdelen. Här syns ett konstverk vid ett promenadstråk under en bro en marsdag. Foto: Fanny Miles

Det enklare livet

En som bor i Vallastaden är Susanne Engborg som med iver och glädje berättar om den plats hon kallar hemma.

– Jag älskar den här stadsdelen. Jag vill aldrig flytta härifrån, utbrister hon.

Susanne Engborg flyttade till Vallastaden för två år sedan.

– Min dragning till Vallastaden är att leva ett enklare liv. Att bo här är litegrann som att bo i framtiden. Jag kan tänka mig att lösningarna som finns i Vallastaden är en del av en hållbar framtid, säger Susanne.

Susanne och hennes familj fick år 2022 möjlighet att köpa ett parhus i området, som ägare nummer två.

Fluster och pooler

Susanne och hennes familjs gata ligger i höjd med huset som kallas Flustret. Multihuset Flustret ser ut som ett vanligt parkeringshus men innehåller så mycket mer än parkering. Här finns många av Tekniska verkens funktioner som sopsug, fibernod och transformatorstation. I ett miljörum finns en återvinningsstation och parkeringsplatserna huserar de elbilar som hör till bilpoolen samt cykelpool. Solen har i dag kämpat sig igenom molnen och slår mot de färgglada panelerna som täcker delar av Flustrets fasad. Men eftersom detta är Vallastaden fyller såklart fasaden en helt annan funktion än ren utsmyckning. Fasaden består nämligen av integrerade solceller som försörjer de laddplatser till elbilar som finns i byggnaden.

– Det är så skönt att ha allt detta i ett gemensamt hus här i området. Vill jag återvinna behöver jag bara promenera bort hit, säger Susanne.

Huset Flustret.

Sålde bilen

För ett år sedan sålde Susanne sin bil och har sedan dess använt bilpoolen eller cykelpoolen. Ett system hon tycker fungerar bra. Att hyra görs enkelt via en app, vill man långtidshyra så går det att använda andra bilfirmor menar Susanne och berättar att hon och familjen hyrde bil två veckor under sommaren. – Systemet vi har i Vallastaden med bil- och cykelpool och gemensamhetshus påminner nog om hur vi kommer behöva leva i framtiden. Att dela sådant som bil är en lösning för att minska på verkan på klimatet till exempel. Jag saknar inte bilen alls i och med att det finns smidiga lösningar här i området. Vi använder främst våra egna cyklar men om vi behöver storhandla kan vi antingen hyra bil eller använda lastcyklarna i cykelpoolen, säger Susanne självklart.

Två minuter tog det att logga in i appen och hämta ut lastcykeln. Alldeles för enkelt för att tycka det är krångligt alltså.

Aktiviteter för stadsdelen

Susanne gillar att engagera sig och gärna i den kollektiva idéen som finns i Vallastaden. Felleshusen är ett sådant exempel. Vallastaden består av flera samfälligheter där varje samfällighet ansvarar för ett så kallat Felleshus. Där finns övernattningslägenhet och gemensamhetsytor. En del har till och med en egen vinterträdgård. Hur aktiv samfälligheten är varierar, men i Susannes kvarter både uppskattas och nyttjas huset av de flesta.

– Vi försöker hålla igång en del aktiviteter kvarteren emellan, som Halloween till exempel. Det är nog den största gemensamma satsningen vi kör. Då dekorerar vi våra felleshus och ungarna klär ut sig och går bus eller godis. Ambitionen är att hitta fler gemensamma aktiviteter, förklarar Susanne och visar upp sitt kvarters felleshus.

Med knallgult spröjs runt fönstren sticker det verkligen ut. Som en lycklig klick på gatan.

Samfällighetens Felleshus syns på långa vägar med sina gula fönster.

Ett boende för livet

Det finns ingen tvekan om att Susanne trivs precis här, bland Vallastadens fantasifulla och färgglada hus. Hennes intresse för arkitektur och byggprocess kan vara en del i tjusningen för stadsdelen förstås, eller enkelheten och närheten.

– Jag saknar inget här och kommer nog alltid bo kvar, säger Susanne innan det är dags att lämna tillbaka cykeln till poolen och återgå till vardagen. 

 

Text: Fanny Miles

EU-kommissionen har utsett Linköping till Europas mest innovativa stad.

Tack vare våra banbrytande innovationer och världsledande forskning är Linköping en förebild för hållbar utveckling. 

Universitetet, kommunen, civilsamhället och näringslivet går hand i hand för att göra idéer till verklighet och skapa en bättre morgondag. I hjärtat av allt detta står Linköpings kommun som en möjliggörare, med ett starkt fokus på att öka livskvaliteten för stadens invånare. 
I Linköping är framtiden inte bara en vision – den är ständigt närvarande.

Logotyp The European Capital of Innovation Awards 23

Senast ändrad den 12 augusti 2024

Senaste nytt

Allt för många misslyckas med ålderskontroll
Kan skolmat påverka klimatet?
Sankt Kors rustar för breddat uppdrag
Dags att önska skola
Utökat stöd till familjehem och kontaktfamiljer
Vänklasser möts för att dela egna deckare
Det hände på fullmäktige i december
Dags för nästa steg i utvecklingen av Tinnis
Största krisövningen någonsin genomförd