Hoppa till huvudinnehåll

Unga skapar puls för unga

2 juli 2024
Ung Puls är en öppen och aktivitetsstyrd verksamhet för ungdomar. Hur de arbetar med ungdomar och för ungdomar var en del i ansökan till iCapital Awards som Linköping vann för att vara Europas mest innovativa stad.

Fotograf: Fanny Miles

Det surrar och sorlar inne hos ungdomsverksamheten Ung puls i Skäggetorp. Högt i tak på snacket, skratt och samtal om verksamheten. Väggarna är dekorerade med både teckningar och färger, kaffekopparna står redo på cafébänken och utanför fönstret passar solen på att visa sig. Det här är en plats man snabbt får förståelse för varför den lockar så många ungdomar.

I dag har personalen möte kring verksamheten. Diskussionerna är många. Vilka behov finns? Vad vill ungdomarna? Vilka satsningar ska göras kommande vår och sommar?

Främjande verksamhet

Ung puls är en främjande öppen aktivitetsstyrd verksamhet till för ungdomar mellan 13-18 år. Aktiviteterna sker i hela Linköping medan de fysiska platserna där Ung puls har sina arenor är lokaliserade i Berga, Lambohov, Ryd och Skäggetorp. Det är frivilligt att komma och frivilligt att gå så länge verksamheten är öppen. Ibland pågår schemastyrda aktiviteter som verksamheten gärna tar emot anmälningar till, mest för att veta hur många som ska komma.

– Vi tillhör kommunen och har en gratis och öppen verksamhet. Förr kallades det för fritidsgård och konceptet är nära detsamma. När ungdomarna är här pågår full aktivitet. De kör pingis, taekwondo, skriver musik i musikstudion eller sitter och snackar. Vi vill finnas till för ungdomarna och arbetar med att det är de själva som styr vad verksamheten ska innehålla, säger Viktoria Wisén, verksamhetschef för Ung puls.

Att ungdomarna själva bidrar till verksamheten genomsyrar hela idén. Viktoria återkommer ofta till det under samtalet. Att tillåta ungdomarna att kläcka både galna och goda idéer och samtidigt visa på att det är okej att misslyckas. Ung puls ska vara en trygg och drogfri zon med högt i tak och respektfullt bemötande.

Karolina Melchiorsen, Viktoria Wisén och Kaltuun Sheikh Mohamoud.

Unga för unga

Linköping är en av de städer i Sverige som var först ut med att testa öppen aktivitetsstyrd fritidsverksamhet för ungdomar. Konceptet innebär att fritidsverksamheten utgår från ungdomarnas egna idéer och engagemang. Det finns också stöd och strukturer för att fånga upp idéerna. Linköpings kommun samverkar med organisationer och civilsamhället för att unga ska få möjlighet att organisera sig själva.

Ett sådant initiativ är föreningen 4theyouth. Precis innan påsklovet träffades engagerade ungdomar som är initiativtagare till föreningen, på stadsbiblioteket för att sätta stadgar och utse ordförande och ledamöter till sin nya förening.

– Vi vill finnas till för ungdomar som inte känner att de har en plats i samhället. Syftet är att vi ska kunna hjälpa och stötta och hitta initiativ för Linköpings ungdomar, berättar de under mötet.

Det kokar av drivkraft och motivation. Blandat med skämt och skratt. Flera av dem berättar att de själva är uppvuxna i de områden i Linköping som kommunen kallar för prioriterade och att de vill förändra bilden av stadsdelarna.

–  Det finns absolut utmaningar men det finns också så mycket bra som händer i Berga, Ryd och Skäggetorp. Ungdomar som bor där är lika mycket en del av Linköping som innerstaden eller andra ytterområden, säger en av ungdomarna. 

Inne hos Ung Puls finns en tavla med viktiga budskap om hur man ska vara mot varandra.

Började som aktivitetsledare

Kaltuun Sheikh Mohamoud är aktivitetsledare och stöttar ungdomarna i uppstarten av föreningen. När pratet blir för svävande tar Kaltuun över och får in diskussionen på rätt köl igen.

Som ungdom brukade hon själv besöka Ung puls. Efter gymnasiet läste Kaltuun till socialpedagog och behövde en praktikplats. Hon landade då in på Ung puls igen där hon i dag arbetar med att stötta och coacha ungdomar som intresserar sig för samhällsfrågor och politik.

– Det finns så mycket vilja och engagemang till att förändra och förbättra samhället. Det är ungdomarnas perspektiv som är viktigt. Vårt uppdrag är att bana mark för dem och få dem att känna att de har en självklar plats i stadsbilden, säger hon.

Reversed townhall

I februari deltog flera av ungdomarna i Reversed townhall på Arbis. Det var en kväll då politiker bjöds in till att lyssna på ungdomarna. Bland annat fick politikerna lyssna på poddavsnitt som ungdomarna spelat in och som handlade om hur det är att vara ung i Linköping.

– Vår podd handlade om hederskultur och våra tankar kring det, hur det är att växa upp i Linköping och hur vi som tre somaliska tjejer bryter normer, berättar tre av ungdomarna.
De håller alla med om att politikerna kändes engagerade i stunden men är oroade att engagemanget kommer att försvinna i bruset.

Göra sig överflödig

Syftet med Ung puls verksamhet är i grund och botten att ungdomarna får lära sig skapa, arrangera och projektleda. Både Viktoria Wisén och hennes kollega Karolina Melchiorsen ser det som att göra sig själva överflödiga.

– Det här ska vara ungdomarnas arena och målet är egentligen att göra oss själva onödiga, säger Karolina skämtsamt.  

Ung puls är populärt att besöka, kanske framför allt i de områden i Linköping med socioekonomiska utmaningar. Viktoria och Karolina säger att Ung puls i Skäggetorp är en av de aktörer i området som fokuserar på det som funkar med ungdomarna. En känd skyddsfaktor för människor är att engagera sig i något meningsfullt. Att ha något att ansvara för gör att man blir stärkt i sig själv. Ungdomarna som är aktiva inom Ung puls skapar aktiviteter för unga i hela Linköping. Festival på Skylten, aktiviteter under stadsfesten, fotbollsturnering, fester med DJ. Ja, det är bara några av de evenemang som arrangeras.

– Det är alltid fullsatt! Och det är inte för att kommunen håller i det, det är för att ungdomarna gör det för ungdomar. De vet själva vilka behov som finns, menar Viktoria Wisén.

Ledamöter innan lovet

Hos ungdomarna på stadsbiblioteket och deras bildande av föreningen rullar det på. De går igenom passande stadgar för föreningen, lottar om vem som får bli ordförande, kassör, sekreterare och ledamöter. Frågor om vad kassören gör ställs, samtal om de viktigaste stadgar förs. “Man måste komma i tid och lyssna på varandra” utbrister en av ungdomarna och alla nickar instämmande.

På frågan om vad de hoppas för Linköpings unga om tio år är svaret enkelt.

– En större blandning av människor, att fler får chansen att förändra och att det finns fler aktiviteter för ungdomar.
 
Text och foto: Fanny Miles

Linköping – Europas mest innovativa stad
EU-kommissionen har utsett Linköping till Europas mest innovativa stad. Tack vare våra banbrytande innovationer och världsledande forskning är Linköping en förebild för hållbar utveckling. Universitetet, kommunen, civilsamhället och näringslivet går hand i hand för att göra idéer till verklighet och skapa en bättre morgondag. I hjärtat av allt detta står Linköpings kommun som en möjliggörare, med ett starkt fokus på att öka livskvaliteten för stadens invånare. I Linköping är framtiden inte bara en vision – den är ständigt närvarande.

 

 

Senast ändrad den 2 juli 2024

Senaste nytt

Roboten som hjälper elever tillbaka till skolbänken
Upptäck Linköpings historia och nutid i ny app
Aktivitetsparken i Skäggetorp är invigd
Mer varierade bostäder planeras i Skäggetorp
Ny teknik på Storgatan för ökad trafiksäkerhet
Linköping och Örebro skapar nya möjligheter tillsammans