Hoppa till huvudinnehåll

Satsningar och omprioriteringar inom äldreomsorgen för att möta växande behov

4 oktober 2024 | Pressmeddelande från Linköpings kommun
Idag presenterade Linköpings kommun hur äldreomsorgen ska möta de växande behoven när antalet Linköpingsbor över 80 år ökar kraftigt. Det handlar om stora satsningar men också omprioriteringar.

För att möta de växande behoven kommer vård- och äldreomsorgsnämnden få över 300 miljoner kronor i tillskott fram till 2030. Även om den demografiska förändringen medför att kostnaderna ökar är det enligt vård- och äldreomsorgsnämndens ordförande Jonatan Hermansson (S) inom ett annat område där den största utmaningen ligger, nämligen kompetensförsörjningen:

– Vår största utmaning är inte ekonomin utan bristen på undersköterskor, sjuksköterskor och andra yrkesgrupper som bär upp äldreomsorgen. Vi måste förbättra arbetsvillkoren för att få fler att söka sig till dessa yrken och samtidigt säkerställa att rätt person utför rätt arbetsuppgifter. Vård- och omsorgspersonalen måste få fokusera på det som de är utbildade för, säger Jonatan Hermansson (S).

Fram till 2030 kommer antalet personer i arbetsför ålder endast bli marginellt fler samtidigt som antalet äldre ökar kraftigt. Det gör att det växande behovet av äldreomsorg inte enbart kan lösas med att anställa fler medarbetare, eftersom arbetskraften inte räcker till.

För att frigöra tid till vård och omsorg kommer fler insatser från hemtjänsten att behovsprövas. Idag kan den som är över 80 år exempelvis få leverans av lunchlåda och hjälp med städning och tvätt utan att någon behovsprövning skett.

– Att ha uppnått en viss ålder kommer inte per automatik innebära att man har rätt till en viss insats om man är frisk och pigg i övrigt, men den som behöver hjälp med exempelvis städning eller leverans av lunchlåda kommer såklart att få det. Det handlar om att omsorgspersonalen ska räcka till och att säkerställa att det är behoven som styr, säger Jonatan Hermansson (S).

Fakta om vård- och äldreomsorgsnämndens budget för 2025

Så fördelas nämndens pengar (miljoner kronor)
Vårdboende: 1024
Hemtjänst: 586
Hemsjukvård/hemrehab: 128
Förvaltning, inkl. biståndsbedömning: 109
Övergripande verksamhet, inkl. kompetensutveckling: 96

Exempel på satsningar 2025 (miljoner kronor)
Skärpt uppföljning: 5
Välfärdsteknik: 17
Stärkt hemsjukvård: 15 
Stärkt sjukvård, vårdboende: 15
Ökad grundbemanning: 30
Fasa ut delade turer: 16
Stärkt måltidskvalitet: 5
Bemanning kök: 3
Lönesatsning: 10

Samtliga besparingar 2025 (miljoner kronor)
Reviderade riktlinjer: -3
Reducering admin/stab: -3,5
Inre effektiviseringar: -2,5

Senast uppdaterad den 4 oktober 2024