Enligt skollagen har samtliga kommuner ett aktivitetsansvar som innebär att ta kontakt med de ungdomar som väljer att inte gå i gymnasieskolan och erbjuda dem lämpliga åtgärder. Syftet med beslutet är att minska riskerna för att ungdomar hamnar i långvarigt utanförskap samt visa på en politisk prioritering av arbetet.
För att stärka upp kommunens insatser för ungdomar (16-20 år) som har avbrutit sina gymnasiestudier eller inte påbörjat en gymnasieutbildning, genomfördes under 2023 en kartläggning av hur arbetet med KAA kan förbättras. Kartläggningen visade på ett antal utvecklingsområden som efter dagens beslut i bildningsnämnden möjliggör ett utvecklingsarbete som bland annat ska leda till:
- Individanpassat stöd: Utveckling genom en bredare palett av insatser.
- Motiverande insatser: Åtgärder för att fler ungdomar ska fullfölja aktuella aktiviteter.
- Starkare samverkan med olika aktörer inom och utanför kommunen: För att möta ungdomarnas individuella behov.
- Förbättrad uppföljning: Säkerställande av att varje ungdom får rätt stöd och insats för att hjälpa dem framåt.
– I och med det här beslutet gör vi en tydlig prioritering av våra ungdomar och deras framtid. Genom att stärka det kommunala aktivitetsansvaret (KAA) kan vi erbjuda mer skräddarsytt stöd och motiverande insatser. Det är avgörande att vi fångar upp och stöttar dessa ungdomar nu för att motverka långvarigt utanförskap, säger Linnea Jägestedt (M), ordförande i bildningsnämnden.