Anledningen till att S-M-styret valde att stoppa Linköpings kommuns bidrag till Ibn Rushd var att förbundets verksamhet inte ansågs bidra till integration, utan snarare segregation. Flera andra kommuner och regioner har också valt att stoppa bidragen till Ibn Rushd eftersom studieförbundet i andra lokala föreningar inte alltid förmedlat demokratiska värderingar.
– Vi såg tidigt att det fanns problem i Ibn Rushds verksamhet och sa nej till bidrag både av integrationsskäl och för att vi vill ha ordning och reda. Uppenbarligen tänkte vi rätt eftersom även Folkbildningsrådet också valt att dra in statsbidragen till dem, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd.
Linköpings kommuns beslut att stoppa bidraget ledde till att kommunen anmäldes till Förvaltningsrätten. I sin dom slår Förvaltningsrätten fast att kommunen hade rätt att fatta beslutet.
– Vi välkomnar förvaltningsrättens dom. För oss är det viktigt att rätt föreningar får ta del av kommunens bidrag, och det arbetet kommer vi fortsätta att följa upp framöver, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens vice ordförande.
Efter att Folkbildningsrådet valde att dra in statsbidraget till Ibn Rushd fattade studieförbundet beslut om att avveckla sin studieförbundsverksamhet.
Fakta
Den största delen av det offentliga stödet till studieförbunden kommer från staten i form av statsbidrag. Även kommuner och regioner ger bidrag till studieförbunden. Statsbidraget till studieförbunden fördelas av Folkbildningsrådet.