Klimatfonden är en satsning som förhandlades fram mellan Centerpartiet och S-M-styret inför budgeten 2025. Den innebär i korthet att idéella föreningar kan ansöka upp till 200 000 kronor per projekt för insatser som på olika sätt bidrar till att minska utsläppen av växthusgaser i kommunen.
– Klimatförändringar berör alla, men ska vi nå klimatmålen behöver medvetenheten och engagemanget öka. Med klimatfonden bjuder vi in alla idérika, kreativa människor som redan finns i föreningslivet att bidra i klimatfrågan. Det är en miljö som sjuder av liv och drivkraft, vilket är precis vad som krävs i en så viktig framtidsfråga, säger Christoffer Rosendahl (C), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Upp till 200 000 kronor per projekt
Två miljoner kronor per år avsätts till kommunens klimatfond. Även föreningar utanför kommunen är välkomna att söka, under förutsättning att projektet utförs i Linköpings kommun eller kommer kommuninvånarna till del. Målet är att föreningarnas projekt ska bidra till ett klimatneutralt Linköping senast 2045, och det kan ske på olika sätt.
– Linköping ska ligga i framkant inom klimat- och miljöarbete och det är viktigt att vi från politiken driver omställningen framåt. Ju bättre vi lyckas desto mer kan vi inspirera vår omvärld till att också minska utsläppen av växthusgaser, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.
Exempel på klimatförbättrande insatser kan vara energieffektivisering och påverkan på invånarnas konsumtion då det sparar på jordens resurser och i förlängningen minskar utsläppen. Ett annat initiativ kan handla om kolsänkor, det vill säga något som tar upp mer koldioxid ur atmosfären än det släpper ut, som träd och skogar.
Ansökan öppen under april månad
Under 2025 är ansökningsperioden till klimatfonden öppen under hela april månad. Kommande år planeras två ansökningsperioder, men alla pengar kan delas ut vid första ansökningstillfället om intresset är stort. Villkor för att kunna söka är exempelvis att föreningen är idéell samt att projektet är av allmänt intresse och bidrar till gemensam nytta.
Fakta
Mer om villkoren finns att läsa om på https://www.linkoping.se/klimatfond. Där kan man även boka in sig på digitala informationsträffar och skicka in sin ansökan. När ansökningstiden är slut är det kommunstyrelsen som bestämmer vilka projekt som beviljas medel utifrån hur genomförbara de är samt hur de bidrar till målet om ett klimatneutralt Linköping 2045.
Kontakt:
Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 0722-400740
Christoffer Rosendahl (C), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden
Telefon: 0725-399151