Projektet riktas mot individer som står långt ifrån arbetsmarknaden och erbjuder möjligheten att gå bredvid, “skugga”, personal som arbetar med serviceuppgifter inom äldreomsorgen för att lära sig yrket. Samtidigt får individen ta del av såväl kompetensutvecklande som språkutvecklande insatser med målsättningen att kunna arbeta som servicebiträde alternativt utbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska.
– Möjligheten att både arbetsträna och samtidigt öva upp språket just inom det aktuella yrket är en fantastisk kombination som ger bättre resultat än när de erbjuds separat. Vi behöver kontinuerligt utveckla olika metoder för att få fler som är långt ifrån arbetsmarknaden att bli anställningsbara, och samarbetet som detta med äldreomsorgen är ett bra exempel på nya möjligheter som kortar vägen till egen försörjning, säger Fredrik Lundén (M), ordförande för arbetsmarknadsnämnden.
Den demografiska utvecklingen visar att antalet äldre kommer att öka framöver där åldersgruppen 80 år eller äldre förväntas öka allra mest. Detta innebär att också behovet av vård och omsorg kommer att öka framöver, en utveckling som äldreomsorgen behöver förberedas inför. Genom Kompetenskedjan kan de nya servicebiträdena hjälpa till att avlasta äldreomsorgens vård- och omsorgspersonal med serviceinriktade insatser. På så sätt kan exempelvis undersköterskor ägna mer tid åt vård och omsorg, något som kommer att stärka yrkets attraktivitet och möta framtidens bemanningsbehov när det råder brist på utbildade undersköterskor.
– Behovet av vård och omsorg växer lavinartat kommande år. Vi står inför en massiv utbyggnad av äldreomsorgen och kommer behöva rekrytera många nya medarbetare. Samtidigt måste vi bli mycket bättre på att se till att rätt person gör rätt sak. Det finns många viktiga arbetsuppgifter som behöver utföras men som till exempel inte kräver att man har en ren vård- eller omsorgsutbildning. Samtidigt har vi många som står utan arbete idag som skulle kunna göra stor nytta, säger Jonatan Hermansson (S), ordförande för vård- och äldreomsorgsnämnden.
Kompetenskedjan är ett samarbete mellan integrations- och arbetsmarknadsförvaltningen (IAF) och vård- och omsorgsförvaltningen (VOF) i samverkan med Arbetsförmedlingen (AF) och Utbildningsförvaltningen (UTB).
Kompetenskedjans statistik feb 2025:
- erbjuds på 17 arbetsplatser (trygghetsboenden och vårdboenden)
- 53 individer har hittills ingått i Kompetenskedjan
- 15 individer deltar just nu i praktik/skuggning
- 5 individer har påbörjat arbetsmarknadsanställning
- 1 individ föreslås övergå till anställning på AB-avtal i närtid