Den 1 maj övergick Linköpings kommun till områdesbaserad vård och omsorg i hemmet. På den här sidan hittar du information om förändringen.
Vad innebär förändringen för mig som brukare?
Omställningen till områdesbaserad vård och omsorg innebar bland annat att en del brukare fick en ny utförare den 1 maj.
Saknar du kunskap om vad förändringen innebär? Du hittar mer information om områdesbaserad vård och omsorg längre ner på sidan. Du kan bland annat ta del av de informationsbrev som kommunen har skickat ut och använda en karta för att ta reda på vilket vård- och omsorgsområde du eller din närstående tillhör.
Karta över geografiska områden och manual
I vår karta kan du se vilken utförare som ansvarar för respektive område. I kartan kan du zooma och söka utifrån adresser för att se vilken utförare som ansvarar för ditt bostadsområde.
I vår manual hittar du instruktioner för att kunna använda kartan.
Manual karta Områdesbaserad vård och omsorg
Områdesbaserad vård och omsorg i hemmet innebär att kommunen har delats upp i 6 olika geografiska utförarområden där 4 utförare har ett helhetsansvar. En och samma utförare har i respektive område ansvar för:
hemtjänst
hemsjukvård
hemrehabilitering
biståndsbedömda trygghetsboenden
I den här manualen får du instruktion om hur du använder vår områdeskarta för att se vilken utförare som har områdesansvar för hemtjänst, hemsjukvård och hemrehabilitering samt biståndsbedömda trygghetsboenden i respektive område.
Observera att kartan är svår att använda i din mobiltelefon. Därför rekommenderar vi att du öppnar kartan på din dator eller surfplatta.
Du kan zooma i kartan, både med zoom-verktyget (markerat med + och -), genom att använda pekplattan på din bärbara dator, zooma direkt på skärmen på din surfplatta eller genom scroll-funktionen om du använder mus.
I sökrutan uppe till vänster i kartbilden kan du söka på en adress för att se vilket område adressen ligger inom och vilket biståndsbedömt trygghetsboende/utgångspunkt för hemtjänst som finns i ditt område.
I vänsterspalten bredvid kartan klicka på pilen vid “Innehåll” så får du fram två olika kartlager: Områdesbaserad vård och omsorg samt Vårdboende och dagverksamheter.
Klicka på pilen vid Områdesbaserad vård och omsorg. Under den rubriken kan du klicka fram följande på kartan:
Utförarområden vård och omsorg - markeras med gröna gränser och olika färger i kartan. Inom ett utförarområde finns det flera vård- och omsorgsområden.
Vård- och omsorgsområden - markeras med gröna gränser på kartan
Träffpunktsverksamheter - markeras med rosa punkter i kartan. De flesta finns på de biståndsbedömda trygghetsboendena.
Biståndsbedömda trygghetsboenden - markeras med gröna punkter på kartan
Utgångspunkt för hemtjänst - markeras med gula punkter på kartan. De flesta hemtjänstverksamheter utgår från ett biståndsbedömt trygghetsboende.
Vårdcentraler - markeras med blå punkter i kartan
Om du klickar på en grön, rosa eller gul punkt får du upp en popup-ruta med namn på verksamheten. Där kan du, för grön eller gul punkt, också klicka på Visa länk för att komma till webbsida för aktuell verksamhet.
Om du är osäker på vilket område du tillhör kan du vända dig till Kontakt Linköping.
013-20 84 88 telefontid 09.00-11.00 samt 13.00-15.00
Blandarens trygghetsboende
013-20 84 09 telefontid 09.00-11.00 samt 13.00-15.00
Hjälmsäters hemtjänst
013-20 84 76 telefontid 09.00-11.00 samt 13.00-15.00
Härnebackens trygghetsboende
013-20 63 35 telefontid 09.00-11.00 samt 13.00-15.00
Kärna trygghetsboende
013-20 65 54 telefontid 09.00-11.00 samt 13.00-15.00
Linghems trygghetsboende
013-20 53 30 telefontid 09.00-11.00 samt 13.00-15.00
Möjetorps trygghetsboende
013-20 70 23 Telefontid 09.00-11.00 samt 13.00-15.00
Ryd trygghetsboende
013-20 68 75 telefontid 09.00-11.00 samt 13.00-15.00
Tannefors trygghetsboende
013-20 87 86 telefontid 09.00-11.00 samt 13.00-15.00
Trädgårns trygghetsboende
013-26 27 32 telefontid 09.00-11.00 samt 13.00-15.00
Vretalidens trygghetsboende
013-20 63 35 telefontid 09.00-11.00 samt 13.00-15.00
Åkerbo (Tallboda, Bankekind)
Tallboda 013-20 78 89
Bankekind 013-20 55 90
telefontid 09.00-11.00 samt 13.00-15.00
Östgötagatans trygghetsboende
013-20 55 15 telefontid 09.00-11.00 samt 13.00-15.00
Kontaktuppgifter Vardaga
Trygghetsboende
Telefonnummer och telefontider
Bestorps trygghetsboende
013-20 76 22
Johannelunds trygghetsboende
013-20 88 95
Räknestickans trygghetsboende
013-29 47 93
Sturefors trygghetsboende
013-20 55 20
Ullstämma trygghetsboende
013-20 69 10
Bakgrund
Linköpings kommun har sedan länge och i synnerhet det senaste året jobbat med omställningen till områdesbaserad vård och omsorg. Områdesbaserad vård och omsorg i hemmet innebär att kommunen har delats upp i 6 olika geografiska områden där 4 utförare har ett helhetsansvar. En och samma utförare har i respektive område ansvar för:
hemtjänst
hemsjukvård
hemrehabilitering
biståndsbedömda trygghetsboenden (tidigare kommunala trygghetsboenden och servicehus)
Linköpings kommun beslutade att ändra sin modell för vård och omsorg i hemmet i syfte att stärka kvaliteten. Genom områdesbaserad vård och omsorg kan vi skapa en jämlik vård och omsorg med rätt kompetens och god kvalitet i hela kommunen. Teamarbetet i varje område möjliggör samordnade insatser och ett hälsofrämjande arbete. Den nya modellen innebär att resurserna kan användas bättre och räcka till fler.
Utförarna har dygnet runt-verksamhet och larmberedskap. De har också arbetslag med demenskompetens samt spetskompetens om bland annat komplexa vård- och omsorgsbehov.
Medarbetare inom hemtjänst, hemsjukvård och hemrehabilitering arbetar tillsammans i multiprofessionella team och tar ett helhetsansvar för individens behov. Att hemsjukvårdens sjuksköterskor och rehabiliteringspersonal ingår i teamen underlättar en nära samverkan med vårdcentraler och sluten vård.
Biståndsbedömda trygghetsboendena (tidigare kommunala trygghetsboenden och servicehus) som finns i varje område, fungerar som träffpunkter. Där erbjuds gemensamma måltider, fritidsaktiviteter, umgänge och hälsofrämjande aktiviteter.
Informationsfilm
Se vår informationsfilm om modellen!
Den 22 april 2022 beslutade äldrenämnden om vilka utförare som tillsammans med kommunen skulle förverkliga den nya modellen för områdesbaserad hemtjänst, hemsjukvård och hemrehabilitering:
Utförarna Attendo, Bräcke diakoni, Linköpings kommun och Vardaga ansvarar för hemtjänsten, hemsjukvården, rehabiliteringen och de biståndsbedömda trygghetsboendena.
Attendo erbjuder äldreomsorg i boenden och via hemtjänst, i många uppdrag ingår även hemsjukvård. Attendo är Nordens största privata omsorgsföretag med drygt 25 000 medarbetare i Sverige, Finland och Danmark.
Attendo arbetar för att alla ska kunna leva ett självständigt och meningsfullt liv genom att se, stödja och stärka varje människa. Värderingarna Engagemang, Omtanke och Kompetens finns med som riktlinjer hos alla medarbetare
”Att ha samlad kompetens och helhetsperspektiv under samma tak är kvalitetshöjande i alla led från organisation till medarbetare och kund. Detta är det bästa som kan hända för kunden. All kompetens blir centrerad utifrån kundens behov med fokus på individen.” Mari Edeson, projektansvarig verksamhetschef.
Bräcke diakoni drivs av viljan att göra skillnad, något de gör med både hjärta och hjärna. De finns för dig och för dem du bryr dig om. Men också för att göra hela samhället medmänskligare.
Bräcke diakoni är en snart hundraårig, idéburen stiftelse, men också en innovativ välfärdsaktör. Med en bred verksamhet inom vård och omsorg driver Bräcke vårdcentraler, äldreboenden, hemtjänst och rehabiliteringsverksamheter. Inom rehabilitering i Linköping samarbetar de sedan tidigare med Hammarlyck.
”Det här är ett arbetssätt som vi har längtat efter. Det kommer bli tryggare för dig som kund/boende när det blir en sammanhållen vårdkedja. I praktiken innebär det att vi anpassar vården och omsorgen efter just dina behov. Vi blir ett starkt team som samarbetar med det som du behöver hjälp och stöd med.” Anna-Carin Gustafsson, verksamhetschef Bräcke hemtjänst Linköping
I Linköpings kommuns är det förvaltningen Leanlink som ger stöd, vård och omsorg. Genom sin service och sina tjänster bidrar Leanlink till ett tryggt och bra samhälle.
Leanlink består av cirka 2500 medarbetare som alla arbetar för att göra Linköpingsbornas dagar så bra som möjligt, deras omtanke och engagemang ska kännas i allt de gör. De är med och skapar samt utvecklar en god kvalitet och professionalitet för kommunens omsorgstagare.
“Omställningen till områdesbaserad vård och omsorg är ett viktigt steg för att förstärka och utveckla verksamheten i ordinärt boende. Det innebär ett omfattande, utmanande och spännande arbete. Men med gemensamma krafter och i bred samverkan kommer vi lyckas att skapa något riktigt bra för framtiden.” Camilla Scharff, projektledare för införandet i förvaltningen Leanlink
Vardaga har lång erfarenhet av äldreomsorg, både hemtjänst och äldreboenden. Med den äldre i fokus och i multiprofessionella team arbetar hemsjukvård och hemtjänstpersonal sida vid sida i en dynamisk verksamhet med hög kvalitet och stort patientfokus.
Alla medarbetare hos Vardaga har som mål och ambition att varje enskild person ska bemötas med respekt och leva ett så gott liv som möjligt.
“Äntligen! Vi på Vardaga är övertygade om att ett sammanhållet geografiskt område samt multiprofessionella team kring den äldre är precis rätt väg att gå. Vi är redan igång med omställningen och utveckling framåt. Resan mot framtidens äldreomsorg ser ljus ut, och vi på Vardaga är redo att kasta loss.” Anna Bergdahl, projektledare för införandet hos Vardaga
Biståndsbedömt trygghetsboende är en boendeform med anpassade lägenheter för äldre människor som främst behöver hemtjänst och som inte längre upplever det tryggt att bo kvar hemma i ordinärt boende.
De biståndsbedömda trygghetsboenden som finns i varje område har förstärkts som träffpunkt. Där kan du som äldre i området ta del av lunchservering och aktiviteter som syftar till att stärka hälsa och social gemenskap.
Mer information om biståndsbedömda trygghetsboenden får du via länken "Frågor och svar om biståndsbedömt trygghetsboende".
Frågor och svar om områdesbaserad vård och omsorg i hemmet
Sök bland frågor och svar
Äldrenämnden gav i november 2018 Social- och omsorgsförvaltningen i uppdrag att göra en översyn av Linköpings modell för hemtjänst som då och fram till upphandlingen är genomförd, utförs inom ramen för ett valfrihetssystem utifrån lagen om valfrihet (LOV).
Anledningen till översynen var att att se om det fanns former som kan ge bättre förutsättningar att möta framtidens utmaningar och säkra en kvalitativ och säker vård och omsorg till allt fler äldre och allt fler personer med komplexa vård- och omsorgsbehov. Förvaltningens förslag tillstyrktes av äldrenämnden i juni 2020 och beslutades i augusti samma år av kommunfullmäktige.
Beslutet innebär en områdesbaserad vård och omsorg där hemtjänst, hemsjukvård och rehabilitering arbetar tillsammans i team vilket ger bättre förutsättningar att möta den enskildes vård- och omsorgsbehov i hemmet.
Den nya modellen berör hemtjänst, hemsjukvård och hemrehabilitering samt nuvarande kommunala trygghetsboenden och servicehus som i den områdesbaserade modellen blir biståndsbedömda trygghetsboenden.
1 maj 2023 startade arbetet enligt den nya modellen. Följande utförare bedriver den områdesbaserade hemtjänsten, hemsjukvården och rehabiliteringen samt de biståndsbedömda trygghetsboendena:
Hemtjänsten ger vård och omsorg som tidigare men den nya formen med samverkan mellan hemtjänst, hemsjukvård och rehabilitering gör det möjligt för de personer som behöver flera insatser att få ett mer samordnat stöd.
Förutsättningarna för samverkan mellan olika yrkesgrupper stärks i den nya modellen och därmed stärks kvaliteten i verksamheten.
I den nya modellen ingår hemsjukvård och hemrehabilitering i det helhetsansvar som utförarna har i de olika områdena. Det ger bättre förutsättningar för mer samordnade insatser mellan olika yrkesgrupper och därmed ökar kvaliteten i vården och omsorgen.
Vårdboendena påverkas inte av förändringen till områdesbaserad vård och omsorg.
Äldreombudsman
Äldreombudsmannen har inte möjlighet att ta emot spontanbesök, vänligen ring eller ta kontakt via e-post.
Vi använder data för att analysera trafik på vår webbplats och dela information om användningen till våra analyspartners. Du kan läsa mer och ändra dina val på vår sida om datahantering och cookies.
Nödvändiga cookies är absolut nödvändiga för att webbplatsen ska fungera korrekt. Denna kategori innehåller endast cookies som garanterar grundläggande funktioner och säkerhetsfunktioner på webbplatsen. Dessa cookies lagrar ingen personlig information.
Funktionella cookies känner igen dig på vår webbplats och kommer ihåg dina tidigare valda inställningar. Dessa kan inkludera det språk du föredrar, platsen du befinner dig på, lyssna på ljud eller titta på en video. En blandning av cookies från första och tredje part används.
Marknadsföringscookies används för att samla in data om hur vår webbplats används, vilka sidor som besöks oftast eller om du får felmeddelanden på vissa webbsidor. Ibland behöver vi information om din ålder, kön och intresse. Vi delar ibland vissa begränsade aspekter av dessa data med tredje part i reklamsyfte, till exempel Google. Informationen kan omfatta användarens plats, sökhistorik, YouTube-historik och data från webbplatser som fungerar med Google, och den används för att tillhandahålla aggregerad och anonymiserade insikter om användarbeteende på flera enheter.
Prestandacookies är cookies som används specifikt för att samla in data om hur vår webbplats används, vilka sidor som besöks oftast eller om du får felmeddelanden på vissa webbsidor. Dessa cookies övervakar endast webbplatsens prestanda när användaren interagerar med den. Ingen av denna information kan användas för att identifiera dig. Allt är aggregerat och därför anonymiserat.