Hoppa till huvudinnehåll

Utsatt för brott

Har du blivit utsatt för ett brott? Du kan få stöd att bearbeta det du varit med om, få hjälp vid polisanmälan och stöd under en eventuell rättegång. Det finns även hjälp att få för dig som är förälder till en ungdom som blivit utsatt för ett brott.

Vill du veta mer om vad som kan vara ett brott, dina rättigheter om du blivit utsatt för brott och hur brott kan påverka dig? Brottsoffermyndigheten har information riktad till dig som är barn eller tonåring och information på olika språk.

Stödcentrum för unga brottsutsatta

Du som är 20 år eller yngre och har blivit utsatt för eller bevittnat ett brott kan få hjälp av Stödcentrum för unga brottsutsatta. Även föräldrar till barn och ungdomar som blivit utsatta för brott kan få stöd av oss: 

Olika personer reagerar på olika sätt när de blivit utsatta för ett brott. Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns några reaktioner eller känslor som är rätt och fel. Exempel på känslor som kan uppstå är rädsla, ilska, otrygghet, kränkthet, skuld och skam.

Ofta dyker frågor upp som: Varför just jag? Jag kan inte sova! Hur ska jag orka gå till skolan? Hur går en rättegång till? Måste jag vittna i rättegången? Hur begär jag skadestånd?

Vi hjälper dig på flera sätt:

  • Vi ger råd om dina rättigheter och skyldigheter som brottsutsatt
  • Vi hjälper dig med kontakt med polis, åklagare, och försäkringsbolag
  • Vi har stödsamtal om du vill ha någon att prata med om det som hänt dig
  • Vi hjälper till att förbereda dig inför en rättegång. Vi kan göra studiebesök på tingsrätten och berätta hur en rättegång går till.
  • Vi informerar dina föräldrarna
  • Vi hjälper dig som vittnesstöd

Du kan ringa direkt till Stödcentrum om du har frågor.

Stödcentrum för unga brottsutsatta

Telefon
013-20 89 69 (gruppledare)
013-20 53 83 (Stödcentrum brottsförebyggande arbete)

Till e-postformulär för Stödcentrum för unga brottsutsatta

E-post: [email protected]

Telefon: 013-20 53 83

Besöksadress: Djurgårdsgatan 1 (se karta)

Besöksadress : Djurgårdsgatan 1

Postadress:
Linköpings kommun
Socialförvaltningen
Stödcentrum för unga brottsoffer
581 81 Linköping

Webbadress: https://www.linkoping.se/omsorg-och-hjalp/barn-och-unga/utsatt-for-brott/ https://www.linkoping.se/omsorg-och-hjalp/barn-och-unga/utsatt-for-brott/

Gruppledare
Telefon: 013-20 89 69

Ansvarig chef:
Martin Eklund
Telefon: 013-26 37 79

Det går också bra att ringa direkt eller smsa till oss på: 070 - 534 64 54

Medling mellan brottsutsatt och gärningsperson

Medling vid brott innebär att personen som utsatts för brott och gärningspersonen, den som begått brottet, träffas och pratar om brottet tillsammans med en medlare. För att en medling ska kunna genomföras ska gärningspersonen vara över 12 år och måste ha erkänt hela eller delar av brottet.

För dig som begått ett brott ger medlingen en möjlighet att visa att du ångrar det du gjort och att du vill ställa till rätta så långt det går.

För dig som är brottsutsatt ger medlingen en möjlighet att få träffa den person som skadat dig eller det som är ditt. Du får också möjlighet att ställa frågor och en möjlighet att förklara vilka följder brottet fick för dig.

Samtalet ska göra båda personerna starkare.

Medlaren som är med i samtalet har utbildning i att leda medling och står inte på någons sida i samtalet. Medlaren planerar och håller i förmöten, i medlingen och i efterarbetet.

Medling används för att förebygga att nya brott sker och lösa konflikter. Medling genomförs enligt Medlingslagen, SFS 2002:445.

Medling

013-20 89 69 (gruppledare)
013-20 53 83 (Stödcentrum brottsförebyggande arbete)

Till e-postformulär för Medling

E-post: [email protected]

Besöksadress: Djurgårdsgatan 1 (se karta)

Besöksadress : Djurgårdsgatan 1

Postadress:
Linköpings kommun
Socialförvaltningen
Medling
581 81 Linköping

Webbadress: https://www.linkoping.se/omsorg-och-hjalp/barn-och-unga/utsatt-for-brott/ https://www.linkoping.se/omsorg-och-hjalp/barn-och-unga/utsatt-for-brott/

Ansvarig chef:
Martin Eklund
Telefon: 013-26 37 79

Våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Om du utsätts för våld av till exempel en partner eller på olika sätt blir begränsad av din familj och släkt (så kallat hedersrelaterat våld och förtryck) kan du få stöd och hjälp att komma ur situationen. Kontakta Mottagning – Barn och unga på Socialförvaltningen för stöd och hjälp.  

Om du misstänker att någon du känner är utsatt för våld eller förtryck kan du också få råd av kommunen. Du kan även göra en anonym orosanmälan. 

Mottagning - Barn och unga (0-20 år)

Till e-postformulär för Mottagning - Barn och unga

E-post: [email protected]

Telefon: 013-20 61 88
Telefontid: Vardagar klockan 9.00–11.30, 13.00–16.00.
För LSS-frågor är telefontiden tisdagar klockan 9.00-11.30 samt torsdagar klockan 13.00-16.00.

Besöksadress: Barnhemsgatan 2 (se karta) Öppettider: Vi tar endast emot bokade besök.

Besöksadress : Barnhemsgatan 2 Öppettider: Vi tar endast emot bokade besök.

Postadress: Socialförvaltningen
Box 356
581 03 Linköping

Du kan också kontakta oss via Kontakt Linköping.

Har du handlingar som ska lämnas in kan du göra det hos Kontakt Linköping eller i postlådan som finns hos Socialförvaltningen på Barnhemsgatan 2. Närmaste parkering finns i Akilles parkeringshus. Det finns två parkeringsplatser utanför receptionen för dig som är rörelsehindrad och har parkeringstillstånd för det

Senast uppdaterad den 4 januari 2024