Hoppa till huvudinnehåll

Föräldrastöd

Ibland kan man som förälder eller familj behöva stöd för att få vardagen att fungera. Det kan också finnas behov av mötesplatser för att träffa andra föräldrar och utbyta erfarenheter. På den här sidan hittar du information om kommunens stödinsatser och verksamheter.

Förälder som sitter i soffan och pratar med sitt barn, bebis som ligger på golvet

Tips och råd för dig som förälder

Få stöd i en viss situation

Familjeenheten, Stadsmissionen och Eleonoragruppen erbjuder kostnadsfritt stöd i form av familjebehandling samt samtal och stöd i hemmet för att situationen i familjen ska fungera.

Linköpings kommun har även avtal med Eleonoragruppen och Stadsmissionen som erbjuder stöd. 

Familjecentraler finns i flera stadsdelar och erbjuder barnavårdscentral, öppen förskola och rådgivande samtal på samma plats - välkommen!

Behöver ni hjälp med att hantera konflikter, förbättra er relation eller avsluta den på ett bra sätt? Hos familjerådgivningen finns stöd.

 

Hos Familjerätten kan du få hjälp eller rådgivning om frågor som rör separation, skilsmässa, vårdnad, boende och umgänge, faderskap samt adoptioner.

 

Är du som förälder i behov av stöd kopplat till skolan? På varje skola finns ett elevhälsoteam och du hittar information och kontakt till dessa  på skolans egen sida:

Här hittar du information om hur Linköpings kommun arbetar övergripande med elevhälsa.

I Linköpings kommun finns stöd och hjälp för dig och ditt barn, och du kan vara anonym när du kontaktar oss. Ring 013-20 53 83 (telefontid måndag-fredag klockan 08:00-17:00) eller skicka ett mail till oss.

Vill du läsa och lära dig mer om det stöd som finns hos Polisen gällande barn, unga och gängkriminalitet kan du gå in på Polisens webbsida.

MiniMaria är en mottagning som vänder sig till ungdomar (13-20 år) som har ett riskbruk eller är beroende av alkohol och droger eller där tv- eller dataspelande har blivit ett problem. Verksamheten vänder sig även till dig som förälder.

 Vill du läsa och lära dig mer om alkohol, droger, spel och beroende.

Har du barn i åldrarna 6-16 år där ett eller flera av barnen behöver extra stöd i skolan? Har du ett begränsat socialt nätverk och behöver hjälp med att samordna kontakter med olika instanser som skola, socialtjänst och hälso- och sjukvård? Då kan Familjelänken vara något för dig.

 

Behöver du någon att prata med?

Råd & Stöd mottagningen hjälper dig hitta rätt socialt stöd i Linköpings kommun och erbjuder även rådgivande samtal via telefon.

Råd, stöd och hälsa vill genom tidigt stöd förebygga och minska psykisk ohälsa hos barn som är mellan 6 och 15 år. Det gör vi genom att ge råd, stöd och behandling till dig och till barnets föräldrar.

Familjecentraler finns i flera stadsdelar och erbjuder barnavårdscentral, öppen förskola och rådgivande samtal på samma plats - välkommen!

Mer stöd nära dig finns i flera stadsdelar. Ta del av den hjälp som finns i det område som är närmast dig.

Gå en föräldrautbildning

Familjeprogrammen består av olika kurser om föräldraskap för föräldrar till både barn och unga. Du kan välja på digitala och fysiska kurser. 

 

Tips och råd för dig som förälder

Här har vi samlat filmer och innehåll från olika verksamheter som arbetar för att stötta familjer i vardagen. Ämnen som bland annat tas upp är småbarnsåren, hur man kan tänka kring skärmtid, gränssättning och mycket mer.

 

 

Senast uppdaterad den 10 september 2024