Hoppa till huvudinnehåll

Tips och råd för föräldrar

Från blöjbyten och sömnbrist i småbarnsåren till läxhjälp och tonårsbråk – varje ålder har sina egna unika utmaningar. Här har vi samlat aktuella ämnen och länkar för dig som förälder.

Småbarnsåldern

Bygg en bra relation med ditt barn de första åren

 

De första två åren i ditt barns liv är viktiga för att bygga en trygg grund och kärleksfull relation. Du vet säkert att leken är viktigt för ditt barns utveckling. Genom leken lär sig barn exempelvis:

  • medkänsla
  • hantera utmaningar
  • kommunicera med andra

Mellanåldern och tonåren

Så vägleder du ditt barn

 

Det kan vara svårt att sätta gränser för ditt barn. Börja med att tänka igenom vad som är viktig och mindre viktigt i just er familj.  

Ett tips är att välja ut tre saker som du som förälder tycker är viktigast i uppfostran, exempelvis:

  • sitta stilla vid matbordet
  • alltid smaka på maten
  • hjälpa till att duka av  

Så kan du tänka kring skärmtid

 

Hur mycket skärmtid är egentligen ok för barn?  Det är en fråga som nog de flesta föräldrar ställer sig. Och finns det bra och dålig skärmtid? Något man kan tänka på när det kommer till skärmtid är att:

  • du är ditt barns förebild när det kommer till användandet av skärm
  • sätta upp tydliga regler redan när barnet är litet

Så kan du som tonårsförälder ta snacket om droger

(41 minuter)

Det är Linköpings kommun tillsammans med stödverksamheten MiniMaria och polisen som gjort filmen. Det finns mer information om alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel via länkarna nedan.

Kostnadsfria föräldrakurser

Linköpings kommun erbjuder ett antal olika kostnadsfria kurser. Kurserna tar upp ämnen som berör alla föräldrar, allt från barns utveckling och praktisk information till relationer, kommunikation och hur man hanterar känslor och skapar sammanhållning i familjen.

Barns rättigheter och föräldrars skyldigheter

Att vara förälder i Sverige

 

Barnkonventionen är en svensk lag och betyder att alla vuxna måste se till barnets bästa. Ta del av hur Linköpings kommun arbetar med barns rättigheter.

Senast uppdaterad den 6 december 2024