Frågor och svar om ekonomiskt bistånd
På denna sida hittar du
- Frågor och svar om ekonomiskt bistånd
- Frågor och svar om e-tjänsten för ekonomiskt bistånd
1 Frågor och svar om ekonomiskt bistånd
Ekonomiskt bistånd är den allra sista utvägen när du inte har några andra möjligheter att klara din ekonomi. Vilken hjälp du kan få beror på din och din familjs ekonomi och situation.
Detta är förutsättningarna:
- Du har undersökt alla andra alternativ
- Du saknar besparingar och/eller rimliga tillgångar att sälja/pantsätta
- Du bor eller vistas i Linköpings kommun
- Du ska visa att du strävar efter att öka dina försörjningsmöjligheter, till exempel genom att söka arbete, annan anvisad aktivitet eller i svenskundervisning (SFI)
- Om du är gift/sambo ska ni göra en gemensam ansökan. Bedömningen om ekonomiskt bistånd baseras på era gemensamma försörjningsmöjligheter
- Att vara svensk medborgare, ha uppehållstillstånd eller uppehållsrätt är oftast också en förutsättning för att få ekonomiskt bistånd.
Om du har vårdnad om barn behöver du först ha sökt:
- bostadsbidrag
- eventuellt underhållsstöd
- föräldrapenning
Vilka andra försörjningsmöjligheter har jag?
Andra möjligheter kan vara:
- arbete och löneinkomster
- socialförsäkringsförmåner som barnbidrag, bostadsbidrag, - aktivitetsersättning med mera
- studiestöd
- egna tillgångar som pengar på banken, aktier, hus, bil med mera
Om du på grund av din hälsa har svårt att arbeta eller söka arbete måste du lämna in ett läkarintyg som beskriver varför din aktivitetsförmåga är nedsatt, vilka aktiviteter du bör undvika och vad du kan göra för att öka din förmåga.
Generellt sett har du inte rätt till ekonomiskt bistånd när du går på gymnasiet. Dina föräldrar har försörjningsansvar för dig tills du har fyllt 18 år eller som längst till du fyller 21 år, om du fortfarande studerar på gymnasienivå. De är också skyldiga att förse dig med boende. Vi kan göra undantag om det finns starka skäl till det.
Om du av någon anledning inte kan få studiemedel (CSN) under terminen kan du vanligtvis inte få ekonomiskt bistånd istället.
Tillfälligt ekonomiskt bistånd i undantagsfall
Om du däremot inte kan försörja dig under sommaruppehållet kan du i undantagsfall få tillfälligt ekonomiskt bistånd. Det gäller dig som har studerat terminen innan (med studiemedel från CSN) och sökt studier till nästa termin. Om du har innestående ersättningsdagar för föräldrapenning ska du ta ut dessa under sommaruppehållet. Om du får tillbaka på skatten kommer motsvarande summa att betraktas som en inkomst som du bedöms kunna använda till din försörjning under sommaruppehållet.
För att få ekonomiskt bistånd behöver du börja söka arbete i god tid innan sommaruppehållet. Din handläggare kommer att be dig redovisa vilka arbeten du har sökt. Under sommaruppehållet behöver du befinna dig inom kommunen och fortsätta söka arbete.
Under sommaruppehållet kan du få ekonomiskt bistånd för till exempel
- hyra
- elräkning
- akut tandvård
- barnomsorg
- fackavgift
- läkarvård
- medicin
Du kan ansöka genom att använda vår e-tjänst eller vända dig till Kontakt Linköping. Om du ansöker via e-tjänsten, ange längst ner på din ansökan, under Övrigt, om du har studerat under vårterminen och ska fortsätta studera under höstterminen.
Du kan i första hand kontakta din hyresvärd för att försöka göra en avbetalningsplan. Om det inte går kan du fundera på om du kan låna pengar av någon för hyran. Om du är utan tillräcklig inkomst kan du ansöka om ekonomiskt bistånd.
Ekonomiskt bistånd beviljas bara om alla andra alternativ för att lösa situationen är prövade. Att få bistånd till hyra och uppehälle är inte kravlöst utan du måste redovisa vad du har för tillgångar och eventuellt sälja dem. Det kan gälla till exempel följande:
- bankmedel
- aktier
- bil
- fastighet
- bostadsrätt
- andra värdesaker
Vi använder oss av den så kallade riksnormen när vi räknar ut ekonomiskt bistånd. Riksnormen är den summa du minst behöver ha över till kostnader för livsmedel, kläder, fritid, hygien, förbrukningsvaror, dagstidning och telefon när övriga utgifter är betalda. Riksnormen fastställs i riksdagen och består av två delar: en för personliga kostnader (för varje familjemedlem) och en för hushållets gemensamma kostnader.
Vi lägger i hop riksnormen med dina andra kostnader och summan blir vad du eller din familj behöver för att klara er. Om era inkomster inte räcker till för att täcka era kostnader kan ni ha rätt till ekonomiskt bistånd.
Bistånd kan även beviljas till andra nödvändiga utgifter, som till exempel barnomsorg, läkarvård, receptbelagd medicin eller tandvård.
Du kan besöka Socialstyrelsens webbplats för att provberäkna om du kan har rätt till ekonomiskt bistånd. Tänk på att provberäkningen inte innebär slutgiltigt besked. Beslut om ekonomiskt bistånd fattas av socialtjänsten och baserad på din/er unika situation.
Både inkomst och tillgångar kan minska det ekonomiska biståndet. Inkomst kan till exempel vara lön, sjukpenning eller föräldrapenning. Utbetalning av elstöd räknas som inkomst och ska anges i ansökan.
Om du har pengar på banken, aktier eller andra tillgångar måste du i regel använda dem innan du söker ekonomiskt bistånd. Om du har tillgångar som är mer låsta, till exempel hus, bostadsrätt eller bil kan du får ekonomiskt bistånd under en period medan du säljer tillgången eller löser ditt ekonomiska problem.
En handläggare gör en bedömning utifrån just din situation.
Barns och skolungdomars inkomst av arbete upp till ett prisbasbelopp räknas inte med vid bedömningen av bistånd. Barn är aldrig skyldiga att försörja sina föräldrar eller syskon, men barnets bistånd och del av boendekostnader minskas med de inkomster som överstiger ett prisbasbelopp.
När du ansöker om ekonomiskt bistånd måste du lämna rätt uppgifter i din ansökan. Kommunen är skyldig att polisanmäla alla misstänkta bidragsbrott. Du kan bli återbetalningsskyldig om du lämnar felaktiga uppgifter som leder till att du får ekonomiskt bistånd trots att du inte har rätt till det.
Sekretess och personuppgifter
Uppgifterna som du lämnar i din ansökan registreras i ett datasystem. Integrations- och arbetsmarknadsförvaltningen förvarar din utredning, ditt beslut och dina journalanteckningar i en så kallad personakt. När ditt ärende är avslutat placeras din personakt i ett arkiv.
Alla uppgifter du lämnar är skyddade av sekretesslagen. Hos Integrations- och arbetsmarknadsförvaltningen råder så kallad stark sekretess. Det innebär att uppgifterna inte lämnas ut till någon om det inte står klart att det kan göras utan att du själv eller någon närstående till dig lider men.
När du skickat in din ansökan kan du inte ändra i den. Om det är första gången du söker ekonomiskt bistånd kommer en handläggare på Integrations- och arbetsmarknadsförvaltningen att kontakta dig om din ansökan. Då har du möjlighet att justera uppgifterna.
Om du har en handläggare på Integrations- och arbetsmarknadsförvaltningen, ring hen och meddela vad som blivit fel. Om du saknar namn eller telefonuppgifter till din handläggare – vänd dig till Kontakt Linköping.
När du lämnat in din ansökan gör vi en utredning. Det innebär att vi räknar på din ekonomi och bedömer om du gör vad du kan för att öka möjligheterna att kunna försörja dig själv. Det kan till exempel vara att söka arbete och delta i de aktiviteter som du erbjudits. Vi utgår från riksnormen för ekonomiskt bistånd.
Om du inte har tillräckliga medel för att täcka dina kostnader kan du ha rätt till ekonomiskt bistånd. Om din ansökan inte är komplett så tar vi ett beslut på det som du har lämnat in. Då riskerar du att få avslag.
När utredningen är klar skriver din handläggare ett beslut där det framgår om du har rätt till ekonomiskt bistånd eller inte. Om beslutet ger dig rätt till ekonomiskt bistånd betalas det ut till ditt bankkonto.
När får jag mitt beslut?
Integrations- och arbetsmarknadsförvaltningens mål är att du ska få ett beslut inom 10 arbetsdagar från det att du lämnar in en komplett ansökan. Handläggningstiden beror på hur snabbt du lämnar in alla de uppgifter som handläggaren behöver för att utreda din rätt till bistånd.
Om du inte är nöjd med beslutet har du rätt att överklaga. Överklagan kan skickas eller lämnas till handläggaren som fattat beslutet. Handläggaren tar ställning till om beslutet ska omprövas. Om beslutet inte ska omprövas skickar handläggaren beslutet och din överklagan till förvaltningsrätten som prövar socialtjänstens beslut. Du kan få hjälp av Integrations- och arbetsmarknadsförvaltningen att skriva en överklagan.
Målsättningen är att du ska få ett beslut inom tio arbetsdagar. Prioritera maten. Kan du lösa ditt akuta behov på annat sätt? Kanske kan du äta hos en vän i avvaktan på beslutet, eller kanske har du mat hemma så det räcker några dagar?
Om du inte kan lösa ditt akuta behov kan du kontakta din handläggare för att beskriva den akuta situationen. Om du inte har en handläggare, vänd dig till Kontakt Linköping.
Kontohandlingar
Du behöver skicka in kontohandlingar tillsammans med varje ansökan om ekonomiskt bistånd. Följande handlingar behöver skickas in:
Kontoöversikt från alla de banker där du har konton. Kontoöversikten ska visa hur många bankkonton du har hos respektive bank. Det ska framgå tydligt att kontoöversikten tillhör dig genom att den innehåller namn eller personnummer.
Kontoutdrag från alla dina bankkonton från samtliga banker där du har konton. Kontoutdraget ska innehålla ditt personnummer och visa transaktioner samt saldon för en månad tillbaka. Kontoutdragen ska vara i PDF-format. Kontoutdragen hämtas enklast från internetbanken.
Din handläggare meddelar dig om det är några övriga handlingar som du behöver skicka in.
Stickprovskontroll
Om du fortsätter att ansöka om ekonomiskt bistånd kommer vi göra slumpmässiga kontroller, så kallade stickprovskontroller. Vi gör dem för att du inte ska behöva skicka in alla handlingar och bilagor tillsammans med varje ansökan.
Om du blir utvald för en stickprovskontroll får du information av din handläggare. Handläggaren meddelar dig vilka handlingar du behöver lämna in. Tänk därför på att spara alla underlag och kvitton tills dess att du har fått ditt beslut.
2 Frågor och svar om e-tjänsten för ekonomiskt bistånd
- Du måste ha fullständigt personnummer och vara folkbokförd i Linköpings kommun.
- Du måste ha e-legitimation.
- Du måste ha en e-postadress och telefon.
- Om du har en partner måste ni söka ekonomiskt bistånd tillsammans. Då måste din partner också ha e-legitimation eftersom båda två måste signera ansökan digitalt. Din partner måste också ha tillgång till en e-postadress.
- Du kan ansöka via e-tjänsten om du har skyddad identitet.
Du som har skyddad identitet kan söka ekonomiskt bistånd via e-tjänsten. Om du har ett pågående ärende hos oss, vänligen vänd dig till din handläggare för hjälp om du har frågor.
Kontakt Linköping, kommunens kontaktcenter för medborgarservice, kan inte hjälpa dig om du har skyddad identitet och har frågor om ett pågående ärende. De har inte behörighet att ta del av ärenden där medborgaren har skyddad identitet.
Om du har en handläggare är det dit du vänder dig. Om du inte har en handläggare vänder du dig till Kontakt Linköping. Utanför kontorstid kontaktar du Socialjouren.
Telefon:
013-20 75 26
Telefontid:
Måndag-torsdag klockan 17.00-23.00, fredag klockan 17.00-00.00, lördag klockan 13.30-00.00, söndag klockan 13.30-23.00
Midsommarafton, julafton och nyårsafton är Socialjouren öppen klockan 13.30-17.00.
Då kan du inte ansöka via e-tjänsten.
Om du inte har ett pågående ärende vänder du dig till Kontakt Linköping. Om du har en handläggare och ett pågående ärende om ekonomiskt bistånd ska du prata med din handläggare om att du behöver få en ansökningsblankett.
Här är länken till e-tjänsten.
Du kan bara ansöka om ekonomiskt bistånd för en månad i taget.
Är det första gången du ansöker om ekonomiskt bistånd?
Då behöver handläggaren som ska ta hand om ditt ärende se underlag som styrker din situation. Vilka handlingar du ska visa beror på just din situation. Om du behöver visa fler handlingar får du veta detta av den handläggare som kontaktar dig. Du kan lämna in efterfrågade handlingar i samband med besök.
Har du ett pågående ärende på Integrations- och arbetsmarknadsförvaltningen?
Då behöver du vanligtvis inte skicka in några handlingar om inte du och din handläggare har kommit överens om något annat. Läser du vuxenutbildning, till exempel SFI, så ska du skicka in din närvarorapport. Du kan bifoga handlingen med e-ansökan, eller så lämnar du den på annat sätt, t ex via brev.
Om det är första gången du söker ekonomiskt bistånd
Du blir kontaktad av en handläggare inom fem arbetsdagar.
Om du har ett pågående ärende på Integrations- och arbetsmarknadsförvaltningen
Din ansökan tas om hand av din handläggare.
Din ansökan behandlas på samma sätt som om du ansöker via pappersblankett. Den stora skillnaden är att du enklare kan följa ditt ärende från ansökan till beslut. Där kan du se att ansökan har tagits emot och när den är färdigbehandlad och om du behöver komplettera med något.
Där får du också information om du har beviljats ekonomiskt bistånd samt hur stor utbetalningen blir och när utbetalningen sker.
Då kan du ansöka på pappersblankett. Kontakta din handläggare.
Du hittar information om din ansökan, beslut och utbetalningar via e-tjänsten.
När du har ansökt om ekonomiskt bistånd via e-tjänsten får du ett bekräftelsemejl med en länk. Via e-tjänsten kan du sedan följa ditt ärende.
När du har loggat in så kommer du att se olika alternativ. Första gången du loggar in finns det en länk till Ny ansökan. När du har fått beslut/betalningar kommer det även synas en knapp för Ansökningar, Dokument och Utbetalningar.
Du når e-tjänsten via nedan länk.