Hoppa till huvudinnehåll

Bli familjehem!

Alla barn har rätt till en trygg vardag. Kanske just du kan göra skillnad för ett barn i behov av stöd om omsorg. Vi behöver vi fler privatpersoner som vill engagera sig som familjehem eller i något annat  frivilligt uppdrag. Stort tack för visat intresse!

En man och en pojke sitter i skogen

 

Har du möjlighet att bli familjehem?

Familjehemsuppdraget består i grund och botten av kärlek och acceptans för någon annans barn. Ett engagemang som på olika sätt handlar om att bidra med trygghet i vardagen. De personer vi söker kan därför vara ensamstående eller par, med eller utan barn. Man kan bo på landet, i stan, i lägenhet eller i hus. Socialförvaltningens uppdag är att noggrant matcha barnets behov av stöd till rätt hem - därför behöver vi alltid många olika familjehem!  

Barn i familjehem 

Barn bor i familjehem av många olika orsaker. Det kan bero på föräldrars sjukdom, missbruk eller andra personliga problem. När ett barn flyttar in i ett familjehem kan det vara tillfälligt för att ge föräldrarna tid att lösa sina svårigheter. I andra fall kan barnet behöva bo under en längre period, ibland under hela uppväxttiden. Oavsett hur länge ett barn bor i ett familjehem är det viktigt att barnet får behålla kontakten med sitt biologiska nätverk.

Samverkan med andra blir viktig

Som familjehem ansvarar man för barnets vardag och planerar tillsammans med socialtjänsten för barnets framtid. Därför blir samverkan med andra vuxna en central del av uppdraget. Som familjehem finns man som ett stöd för barnet i kontakten med de biologiska föräldrarna, eventuella sjukvårdskontakter, myndighetskontakter, skolgång med mera. 

Vad händer efter en intresseanmälan?

Om du skickar in en intresseanmälan så kommer en socialsekreterar ta personlig kontakt med dig. Om samtalet leder till att vi vill gå vidare med en utredning så genomförs intervjuer, hembesök, referenstagning och registerkontroller. I familjehemsutredningem titta man sedan på grundläggande förutsättningar för ett uppdrag men vi resonerar även med dig om känslor, samspel, samverkan etc. Här ser du några av de grundläggande delarna

  • Trygg och stabil livssituation
  • God fysisk och psykisk hälsa
  • Tid och engagemang
  • Eget rum till barnet
  • Stabil ekonomi
  • Kunna tala och förstå svenska obehindrat

Utbildning, stöd, handledning och vidareutbildning

I anslutning till familjehemsutredningen erbjuder vi alla familjehem en grundutbildning. Den består av åtta sammankomster. Utöver det får familjehem stöd i uppdraget från den socialsekreterare som handlägger uppdraget. Det finns även möjlighet till extra handledning från från våra familjehemskonsulenter. Både över telefon men också hemma i familjehemmet. 

Ett hem att växa i (grundutbildning från Socialstyrelsen) är en obligatorisk utbildning för familjehem i Sverige. Utbildningen ger familjehemsföräldrar kunskaper och verktyg för att stödja placerade barns utveckling och välmående. Den omfattar teman som barns behov, anknytning, trauma, och hur man kan skapa en trygg och stabil miljö för barn som är i behov av omsorg. Syftet är att rusta familjehemmen med kunskap för att kunna ge barnen en trygg grund att växa och utvecklas i

ICDP-programmet (International Child Development Program) är ett internationellt föräldrastödsprogram som fokuserar på att stärka relationen mellan vuxna och barn. Genom detta program får familjehemsföräldrar vägledning i hur de kan förstå och bemöta barnens känslomässiga och sociala behov. Programmet betonar positivt samspel och bygger på åtta vägledande principer för att skapa en trygg och stödjande relation mellan barn och vuxen.

Ersättning 

Att vara familjehem är ett uppdrag med stort ansvar och som ger därför rätt till en skälig ekonomisk ersättning. Ersättningen består av arvode- och omkostnadsersättning. Arvodet är beskattningsbar och pensionsgrundande.  Omkostnadsdelen ska täcka de utgifter familjehemmet har för barnet. Linköpings kommun följer SKR´s rekommendationer för ersättning.

Andra frivilliga uppdrag

Om familjehemsuppdaget inte känns rätt så finns andra uppdrag att engagera sig i. Kontaktfamilj är ett sådant exempel. 

Postadress: Socialförvaltningen
Frivilligcentrum
Box 356
581 03 Linköping

Telefonnummer: 013-26 25 47

Senast uppdaterad den 22 oktober 2024