Hoppa till huvudinnehåll

Hemsjukvård, hemrehabilitering och hjälpmedel

Kommunens hälso- och sjukvårdsansvar innefattar insatser från sjuksköterska, fysioterapeut och arbetsterapeut. Vissa hälso- och sjukvårdsinsatser kan även delegeras och utföras av omsorgspersonal.

Hemsjukvård

Om du är i behov av hälso- och sjukvård och kan ta dig till din vårdcentral ska du få din vård där. Om du av hälsoskäl inte kan ta dig till din vårdcentral kan du få hälso- och sjukvård i hemmet. 

Exempel på insatser som du kan få i hemmet

  • symtomkontroll vid kroniska sjukdomar
  • läkemedelshantering
  • provtagning
  • såromläggning

Ansvarig läkare på din vårdcentral bedömer om du är i behov av hemsjukvård samt i vilken omfattning. Om det visar sig att du har behov av hälso- och sjukvård i ditt hem kommer du att bli inskriven i hemsjukvården.

Kontaktuppgifter hemsjukvård

Om du bedöms vara i behov av hemsjukvård får du kontaktuppgifter till ansvarig sjuksköterska.

Om du bor i vårdbostad

Om du bor i vårdbostad har du tillgång till vård och omsorg under hela dygnet. Det finns en ansvarig sjuksköterska på boendet och tillgång till arbetsterapeut och fysioterapeut som utför hälso- och sjukvårdsinsatser. Läkare från vårdcentral ansvarar för läkarinsatser.

Hemrehabilitering

Hemrehabilitering kan vara aktuellt om du behöver träning som du bäst kan tillgodogöra dig i ditt hem eller i din närmiljö. Det kan till exempel innebära att träna din förmåga att utföra vardagliga sysslor om den har försämrats efter sjukdom eller sjukhusvistelse, eller om du behöver träna upp din förmåga att gå i trappor. 

Om du är i behov av rehabilitering i hemmet kan du vända dig till den utförare som har områdesansvar där du bor. Arbetsterapeut och fysioterapeut bedömer om du kan få hemrehabilitering. För kontaktuppgifter se rubriken “Kontaktuppgifter hemrehabilitering och hjälpmedel” nedan.

Hjälpmedel

Hjälpmedel bidrar till delaktighet och självständighet i vardagen. Exempel på hjälpmedel kan vara:

  • rollator
  • toalettförhöjning
  • duschstol

Om du är i behov av hjälpmedel ska du vända dig till den utförare som har områdesansvaret där du bor. Arbetsteraput eller fysioterapeut hos ansvarig utförare bedömer ditt behov och provar ut hjälpmedel till dig. Då får du också instruktion om hur hjälpmedlet ska användas. För kontaktuppgifter se rubriken “Kontaktuppgifter hemrehabilitering och hjälpmedel” nedan.

Om du behöver anpassning av ditt hem, till exempel stödhandtag eller ramp, hittar du mer information om det via länken Bostadsanpassning.

Reparation och service

Om ditt hjälpmedel behöver repareras eller få service ska du kontakta Sodexo. Du hittar mer information på Sodxeos hemsida via länken Sodexo. 

Återlämning

Om du inte längre behöver ditt hjälpmedel ska du lämna tillbaka det. Gör rent hjälpmedlet och lämna det på någon följande platser:

  • Ullstämma Trygghetsboende, Stenåldersgatan 8, helgfria vardagar kl. 13.00-14.30
  • Stolplyckans Trygghetsboende, Föreningsgatan 37, helgfria vardagar kl. 9.00-11.30
  • Attendo, Teknikringen 8, helgfria vardagar kl. 12.30-14.00
  • Åleryd, Ålerydsvägen 5, helgfria dagar kl. 8.30-10.00
  • Sodexo Hjälpmedelsservice på Vimarkagatan 9

Kontaktuppgifter hemrehabilitering och hjälpmedel

För hemrehabiliering eller hjälpmedel ska du vända dig till den utförare som har områdesansvaret där du bor. Om du är osäker på vilket geografiskt ansvarsområde du tillhör kan du ta reda på det genom att söka på din adress via vår karta. Du kan också vända dig till Kontakt Linköping.

Manual karta Områdesbaserad vård och omsorg

Områdesbaserad vård och omsorg i hemmet innebär att kommunen har delats upp i 6 olika geografiska utförarområden där 4 utförare har ett helhetsansvar. En och samma utförare har i respektive område ansvar för:

  • hemtjänst
  • hemsjukvård
  • hemrehabilitering
  • biståndsbedömda trygghetsboenden

I den här manualen får du instruktion om hur du använder vår områdeskarta för att se vilken utförare som har områdesansvar för hemtjänst, hemsjukvård och hemrehabilitering samt biståndsbedömda trygghetsboenden i respektive område.

  • Observera att kartan är svår att använda i din mobiltelefon. Därför rekommenderar vi att du öppnar kartan på din dator eller surfplatta.
  • Du kan zooma i kartan, både med zoom-verktyget (markerat med + och -), genom att använda pekplattan på din bärbara dator, zooma direkt på skärmen på din surfplatta eller genom scroll-funktionen om du använder mus.
  • I sökrutan uppe till vänster i kartbilden kan du söka på en adress för att se vilket område adressen ligger inom och vilket biståndsbedömt trygghetsboende/utgångspunkt för hemtjänst som finns i ditt område.
  • I vänsterspalten bredvid kartan klicka på pilen vid “Innehåll” så får du fram två olika kartlager: Områdesbaserad vård och omsorg samt Vårdboende och dagverksamheter.
  • Klicka på pilen vid Områdesbaserad vård och omsorg. Under den rubriken kan du klicka fram följande på kartan:
    • Utförarområden vård och omsorg - markeras med gröna gränser och olika färger i kartan. Inom ett utförarområde finns det flera vård- och omsorgsområden.
    • Vård- och omsorgsområden - markeras med gröna gränser på kartan
    • Träffpunktsverksamheter - markeras med rosa punkter i kartan. De flesta finns på de biståndsbedömda trygghetsboendena.
    • Biståndsbedömda trygghetsboenden - markeras med gröna punkter på kartan
    • Utgångspunkt för hemtjänst - markeras med gula punkter på kartan. De flesta hemtjänstverksamheter utgår från ett biståndsbedömt trygghetsboende.
    • Vårdcentraler - markeras med blå punkter i kartan
    • Om du klickar på en grön, rosa eller gul punkt får du upp en popup-ruta med namn på verksamheten. Där kan du, för grön eller gul punkt, också klicka på Visa länk för att komma till webbsida för aktuell verksamhet.

Om du är osäker på vilket område du tillhör kan du vända dig till Kontakt Linköping.

Områdeskarta

Attendo hemrehabilitering

Telefon: 013-47 48 410

Besöksadress: Teknikringen 8, 583 30 Linköping (se karta) Öppettider: Tele-Q öppet 08.30-10.30 mån-fre

Besöksadress : Teknikringen 8, 583 30 Linköping Öppettider: Tele-Q öppet 08.30-10.30 mån-fre

Bräcke diakoni hemrehabilitering

Telefon: 013-29 44 30
Telefontid: Vardagar 08.00-09.00

Linköpings kommuns hemrehabilitering

För kontakt med arbetsterapeut eller fysioterapeut kontakta oss på telefonnummer nedan.

Telefon: 013-29 43 60
Telefontid: Vardagar klockan 09.00-11.30

Vardaga hemrehabilitering

Telefon: 013-13 64 00
Telefontid: Vardagar klockan 8.00-9.00. Övrig tid telefonsvarare. Vi ringer upp senast nästa vardag.

Avgifter

Avgiften (2024) för hemsjukvård, hemrehabilitering och hjälpmedelsbedömning är 111 kronor per besök med ett maxbelopp på 444 kronor per månad. Om du även har hemtjänst samordnas avgiften med den avgift du betalar för hemtjänsten.

Du kan läsa mer om avgifter för hemsjukvård och hemrehabilitering via länken "Avgifter för vård och omsorg". 

Senast uppdaterad den 20 december 2024