Hemsjukvård, hemrehabilitering och hjälpmedel
Kommunens hälso- och sjukvårdsansvar innefattar insatser från sjuksköterska, fysioterapeut och arbetsterapeut. Vissa hälso- och sjukvårdsinsatser kan även delegeras och utföras av omsorgspersonal.
Hemsjukvård
Om du är i behov av hälso- och sjukvård och kan ta dig till din vårdcentral ska du få din vård där. Om du av hälsoskäl inte kan ta dig till din vårdcentral kan du få hälso- och sjukvård i hemmet.
Exempel på insatser som du kan få i hemmet
- symtomkontroll vid kroniska sjukdomar
- läkemedelshantering
- provtagning
- såromläggning
Ansvarig läkare på din vårdcentral bedömer om du är i behov av hemsjukvård samt i vilken omfattning. Om det visar sig att du har behov av hälso- och sjukvård i ditt hem kommer du att bli inskriven i hemsjukvården.
Kontaktuppgifter hemsjukvård
Om du bedöms vara i behov av hemsjukvård får du kontaktuppgifter till ansvarig sjuksköterska.
Om du bor i vårdbostad
Om du bor i vårdbostad har du tillgång till vård och omsorg under hela dygnet. Det finns en ansvarig sjuksköterska på boendet och tillgång till arbetsterapeut och fysioterapeut som utför hälso- och sjukvårdsinsatser. Läkare från vårdcentral ansvarar för läkarinsatser.
Hemrehabilitering
Hemrehabilitering kan vara aktuellt om du behöver träning som du bäst kan tillgodogöra dig i ditt hem eller i din närmiljö. Det kan till exempel innebära att träna din förmåga att utföra vardagliga sysslor om den har försämrats efter sjukdom eller sjukhusvistelse, eller om du behöver träna upp din förmåga att gå i trappor.
Om du är i behov av rehabilitering i hemmet kan du vända dig till den utförare som har områdesansvar där du bor. Arbetsterapeut och fysioterapeut bedömer om du kan få hemrehabilitering. För kontaktuppgifter se rubriken “Kontaktuppgifter hemrehabilitering och hjälpmedel” nedan.
Hjälpmedel
Hjälpmedel bidrar till delaktighet och självständighet i vardagen. Exempel på hjälpmedel kan vara:
- rollator
- toalettförhöjning
- duschstol
Om du är i behov av hjälpmedel ska du vända dig till den utförare som har områdesansvaret där du bor. Arbetsteraput eller fysioterapeut hos ansvarig utförare bedömer ditt behov och provar ut hjälpmedel till dig. Då får du också instruktion om hur hjälpmedlet ska användas. För kontaktuppgifter se rubriken “Kontaktuppgifter hemrehabilitering och hjälpmedel” nedan.
Om du behöver anpassning av ditt hem, till exempel stödhandtag eller ramp, hittar du mer information om det via länken Bostadsanpassning.
Kontaktuppgifter hemrehabilitering och hjälpmedel
För hemrehabiliering eller hjälpmedel ska du vända dig till den utförare som har områdesansvaret där du bor. Om du är osäker på vilket geografiskt ansvarsområde du tillhör kan du ta reda på det genom att söka på din adress via vår karta. Du kan också vända dig till Kontakt Linköping.
Avgifter
Avgiften (2024) för hemsjukvård, hemrehabilitering och hjälpmedelsbedömning är 111 kronor per besök med ett maxbelopp på 444 kronor per månad. Om du även har hemtjänst samordnas avgiften med den avgift du betalar för hemtjänsten.
Du kan läsa mer om avgifter för hemsjukvård och hemrehabilitering via länken "Avgifter för vård och omsorg".