Hoppa till huvudinnehåll

Angående situationen i Ukraina

I februari 2022 invaderade Ryssland Ukraina och ett krig bröt ut. Kriget gör att många människor är på flykt och söker sig till andra länder för skydd. Linköpings kommun har sedan februari 2022 följt händelseutvecklingen och är redo att ta emot de som kommer hit. Kommunens verksamheter är hittills lågt påverkade av situationen.

För dig som kommer till Sverige från Ukraina // If you have fled from Ukraine

Uppehållstillstånd

Migrationsverket är den myndighet du ska vända dig till för att söka skydd för dig och din familj.

EU:s medlemsstater har beslutat om att aktivera massflyktsdirektivet. Direktivet innebär att du som ukrainsk medborgare eller som har skyddsstatus i Ukraina och har lämnat landet efter den ryska invasionen kan få omedelbart skydd i Sverige och ett tidsbegränsat uppehållstillstånd. Det gäller

  • dig som är ukrainsk medborgare och var bosatt i Ukraina före 24 februari 2022
  • dig som har uppehållstillstånd som flykting eller alternativt skyddsbehövande i Ukraina
  • familjemedlemmar till de två ovanstående.

För att omfattas av direktivet ska du ha lämnat landet den 24 februari 2022 eller senare. För att ansöka behöver du registrera dig och visa upp ett biometriskt hemlandspass eller andra ukrainska identitetshandlingar hos Migrationsverket. Du kommer även att få lämna fingeravtryck och fotograferas som en del av registreringsprocessen.

Försörjning

Den som får uppehållstillstånd som massflykting omfattas av lagen om mottagande av asylsökande, LMA. Personerna som omfattas av direktivet har rätt att få bistånd med boende och dagersättning från Migrationsverket. 

Om du är i behov av ekonomiskt bistånd i avvaktan på registrering om uppehållstillstånd hos Migrationsverket kan du vända dig till Kontakt Linköping.

Boende

Från 1 juli 2022 tar kommuner över ansvaret för att ordna boende åt många av de skyddsbehövande från Ukraina som kommit till Sverige.

Det är Migrationsverket som bestämmer vilka personer som kommunen ska ta emot. Kommunen kan inte ordna boende åt andra skyddsbehövande än de som anvisats till kommunen från Migrationsverket. En kommun som har fått besked om att en skyddsbehövande ska anvisas dit har en månad på sig att iordningställa boendet.

En stor del av de skyddsbehövande har ordnat sitt boende själva. Så länge de bor kvar i eget boende berörs de inte av den nya lagstiftningen. De som inte längre kan bo kvar i ett boende de ordnat själva kan vända sig till Migrationsverket som då ordnar med ett boende.

Skola

Här kan du läsa om hur du ansöker om plats i förskola, grundskola och gymnasium. 

Vård

Om du blir sjuk och behöver vård i Sverige kan du hitta aktuell information på 1177.se. När du ringer 1177 får du råd av en sjuksköterska om vad du själv kan göra och vart du ska vända dig om du behöver vård. Numret fungerar över hela landet – 24 timmar om dygnet.

På vårdcentralen får du hjälp om du har skadat dig eller om du inte mår bra. Personalen på vårdcentralen har erfarenhet och kunskap när det gäller de flesta skador och sjukdomar. Om det är nödvändigt kommer du att få remiss till ett sjukhus.

På akuten får du hjälp om du blir allvarligt sjuk eller skadas i en olycka. Patienter med det mest akuta behovet av medicinsk vård kommer alltid att behandlas först. Vid nödsituation, ring nödnumret 112.

Vaccination mot covid-19

Husdjur

Det finns regler för att ta in djur till Sverige. En anledning till reglerna är att förhindra att rabies förs in i landet. Rabies är en dödlig sjukdom som kan drabba både djur och människa. Jordbruksverket är den myndighet som ansvarar för en god djurvälfärd. 

Tidigare har det funnits undantagsregler för människor som flyr från Ukraina och tar med sig sitt sällskapsdjur till Sverige. Sedan den 1 september 2023 gäller ordinarie regler. 

Information om Sverige

För dig som söker asyl eller nyligen fått uppehållstillstånd i Sverige och vill lära dig mer om det svenska samhället finns det information på flera språk på informationsverige.se. 

Så kan du hjälpa ukrainska flyktingar

Flera frivilligorganisationer tar emot gåvor och pengar för stöd till de drabbade i Ukraina och samordnar olika hjälpinsatser. Kontakta dessa organisationer för att ta reda på hur du kan hjälpa till.

Frågor och svar

Här kan du få svar på några av de vanligaste frågorna gällande flyktingmottagande och Ukraina. 

Migrationsverket har i uppdrag att ansvara för vad som gäller för människor på flykt. På deras webbplats finns information för flyktingar som kommer till Sverige.

I en nödsituation som inte kan lösas på annat sätt har kommunen det yttersta ansvaret och kan lösa tillfällig boendeplats fram till att Migrationsverket öppnar. Då ska man vända sig till sociala jouren som har öppet kvällar och helger. Det är viktigt att vända sig till Migrationsverket när det öppnar igen.

Information om hur man ska agera som privatperson finns hos Migrationsverket.

Information om hur man ska agera som privatperson finns hos Migrationsverket.

Nej, det utgår ingen ersättning.

Myndighetsinformation om situationen i Ukraina

 

Senast uppdaterad den 28 juni 2024