Ansökan till förskola, grundskola och gymnasieskola för nyanlända
Alla barn och ungdomar som söker asyl eller har fått ett uppehållstillstånd med tillfälligt skydd i Sverige har rätt att gå i skolan. Här kan du läsa om hur du ansöker om plats i förskola, grundskola och gymnasium.
Kommunen är skyldig att erbjuda dina barn eller dig som ungdom plats i skolan. Rätten till utbildning gäller oavsett om barnet eller ungdomen bor i kommunen under kort eller lång tid.
Skolverket, Information Sverige och Migrationsverket har mer information om det svenska skolsystemet på många olika språk.
Hur gör jag för att söka plats till förskola 1-5 år?
För att få hjälp med din ansökan kontaktar du Linköpings kommuns kontaktcenter. Du kan också vända dig till en processtödjare. En processtödjare erbjuder stöd till dig som är nyanländ eller flerspråkig vårdnadshavare i kontakt med förskolor. Du möter oss på familjecentralen. Vi finns som stöd vid ansökan, introduktion och den första tiden i förskolan. Om du är nyfiken på öppna förskolan eller föräldragrupper kan vi också hjälpa dig att hitta rätt plats och grupp. Hör gärna av dig för att samtala kring hur vi kan göra ditt barns start på förskolan så bra som möjligt. Vänd dig till familjecentralen eller mejla till processtödjare (se mailadress nedan).
När får ditt barn gå i förskola 1-5 år?
- Ditt barn får gå i förskola från 1 års ålder fram till höstterminen det år barnet fyller 6 år
- Barnet går i förskola medan du arbetar eller studerar.
- Om du är föräldraledig med ett syskon eller är arbetssökande, kan ditt barn vara fyra timmar/dag i förskolan. Just fyra timmar/ dag gäller inom Linköpings kommunala förskolor.
- Alla barn har rätt att gå i allmän förskola från och med höstterminen det året barnet fyller 3 år. Detta gäller även för barn med föräldrar som saknar sysselsättning eller arbetstillstånd. I kommunal förskola går barnet fyra timmar/dag och förskolan är då gratis. Platsen får endast nyttjas på skoldagar, inte under lov- och studiedagar.
Hur gör jag för att söka plats till grundskola 6-15 år?
För att söka plats till grundskolan kontaktar du Mottagningsenheten Adjunkten i Linköpings kommun och lämnar dina kontaktuppgifter samt information om barnet som önskar skolplats. Mottagningsenheten Adjunkten kommer sedan att bjuda in elev och vårdnadshavare/gode män till ett inskrivningssamtal. På inskrivningssamtalet lämnas information om skolgång och elev/vårdnadshavare har möjlighet att lämna önskemål om skola. Du som vårdnadshavare får också veta vad som väntar ditt barn i den svenska skolan. Det sker med hjälp av tolk i de fall det behövs. En skolsköterska gör även en hälsokartläggning på plats. För mer information och ansökan ta kontakt med Mottagningsenheten Adjunkten.
Fritidshem 6-13 år
Fritidshem erbjuds barn, 6-13 år, under den tid vårdnadshavare förvärvsarbetar
eller studerar och därmed har behov av tillsyn. Eleven erbjuds plats i fritidshem på den skola eleven är placerad.
Till e-postformulär för Mottagningsenheten Adjunkten
E-post: [email protected]
Telefon:
013-29 47 72
Telefontid:
Vardagar 08:00-09:00
Besöksadress: Brunnsgatan 10, våning 2 (se karta)
Besöksadress : Brunnsgatan 10, våning 2
Hur gör jag för att söka plats till språkintroduktion i gymnasieskolan 16-20 år?
För att söka plats till gymnasiet kontaktar du Mottagningsgruppen för introduktionsprogram i Linköpings kommun och lämnar dina kontaktuppgifter. Mottagningsgruppen kommer att bjuda in dig och vårdnadshavare/gode man till ett möte på plats eller via telefon inför mottagande till språkintroduktion. Mottagningsgruppen erbjuder tolk i de fall det behövs.
Språkintroduktion är ett Introduktionsprogram i gymnasieskolan som vänder sig till dig som nyligen anlänt till Sverige. För mer information och ansökan ta kontakt med Mottagningsgruppen för introduktionsprogram.
Till e-postformulär för Mottagningsgruppen för introduktionsprogram
E-post: [email protected]
Besöksadress: Södra Stånggatan 1 (se karta)
Besöksadress : Södra Stånggatan 1
Postadress:
Linköpings kommun
Mottagningsgruppen för introduktionsprogram
581 81 Linköping
Kontakt
Márta Harangi 013-20 75 06
Helena Sydvart 013-20 69 77
Anneli Wikström 013-20 84 26
Camilla Carlsvärd 013-20 87 54
(Delad tjänst 50% Mg och 50% KAA)
Semesterstängt v.28-31