Hoppa till huvudinnehåll

EU-medborgare

Den fria rörligheten är en grundprincip inom EU. Det innebär att en EU-medborgare och deras familjemedlemmar har rätt att stanna i ett EU-land i högst tre månader utan att behöva ha uppehållstillstånd. Det som krävs är att personen kan identifiera sig med ett giltigt pass eller ID-handling. Därefter kan en EU-medborgare och deras familjemedlemmar få stanna längre om hen har uppehållsrätt.

Alla personer som vistas i Sverige omfattas av bestämmelserna om kommunens yttersta ansvar för stöd och hjälp enligt 2 kapitlet 1 § socialtjänstlagen. Detta innebär att EU-medborgare från andra länder än Sverige till exempel har rätt att ansöka om akuta insatser.

EU-medborgare som bedöms ha uppehållsrätt i Sverige har rätt till bistånd på samma villkor som svenska medborgare. EU-medborgare som saknar uppehållsrätt i Sverige har rätt till bistånd för att avvärja en akut nödsituation. Socialtjänsten gör alltid en individuell bedömning av vad som är nödvändig hjälp för att avvärja en akut nödsituation. I många fall innebär det akuta biståndet enstaka bistånd till mat, logi eller hemresa. Socialtjänsten har också ett särskilt ansvar för barn som far illa.

Kontakt Linköping

Linköpings kommuns kontaktcenter svarar på dina frågor och ger dig information om kommunens tjänster.

Till e-postformulär för Kontakt Linköping

Telefon: 013–20 60 00
Telefontid: måndag-fredag klockan 07:30-17:00 (juni - augusti, 07:30-16:00)

Senast uppdaterad den 1 oktober 2023