"Jag ville inte dö, jag ville bara inte leva"
När pengarna tog slut, tog också livslusten slut. Anns historia är ett starkt vittnesmål om hur ekonomisk utsatthet kan leda till psykisk ohälsa och hur viktigt det är att få rätt stöd i tid.
Ann, hamnade i ekonomisk knipa och gjorde flera självmordsförsök.
På 90-talet jobbade Ann som doktorand inom preparativ organisk kemi. Men en dag blir hon uppsagd från sitt jobb och får vänta på A-kassa i fyra månader. Under tiden försöker hennes föräldrar hjälpa till, men de hade inte ekonomisk möjlighet att försörja henne. Eftersom Ann inte hade ett sparkapital klarade hon till slut inte ens av vardagen. Då kände Ann att hon förlorat allt och att verkligheten torterade henne. Det blev för mycket.
– Jag försökte ta mitt liv genom att ta tabletter som jag egentligen inte kunde dö av, men jag kände verkligen att jag ville dö. Eller, jag ville inte dö, jag ville bara inte leva, säger Ann.
Diagnostiseras
Efter självmordsförsöket blir Ann inlagd på sjukhus i en månad. Därifrån skrivs hon in på psykiatrin och fick en diagnos som hon börjar medicinera för. Idag har Ann fått en annan diagnos, schizoaffektivt syndrom, vilket innebär att du har omväxlande maniska och depressiva perioder. Det dröjer dock 30 år från hennes första diagnos tills hon får möjlighet att prata med en psykolog.
– Att jag sitter här idag och pratar om det, och accepterar att det har hänt, det är en stor framgång. Idag mår jag bättre, men jag vill inte säga till en potentiell arbetsgivare att jag har varit inlagd på psykiatrin. Jag gjorde det en gång och, herregud, det gör jag inte igen.
Bättre nu
Idag är Anns ekonomiska situation bättre. Hon har bland annat jobbat som lärare senaste tiden och bor tillsammans med en stöttande sambo. Ann menar att en av förutsättningarna för att man ska kunna läka som patient är att ekonomin fungerar.
– Varför jag vill dela min berättelse är för att jag vill understryka att ekonomi är A och O. Jag vet att det har varit svåra ekonomiska tider nu för många, men det kan bli bra. Sluta inte tro på dig själv.
Ekonomisk utsatthet i Sverige
Personer som beviljats ekonomiskt bistånd löper fem gånger högre risk att ta sitt eget liv, jämfört med andra. Aldrig förr har så många svenskar ansökt om skuldsanering hos Kronofogden. Allra störst är ökningen bland unga i gruppen 18-30 år. Samtidigt visar en ny rapport från Socialstyrelsen att det finns ett mycket tydligt samband mellan ekonomiska problem och självmord.
Vänskapsbänkar
Det här är en av våra modiga ambassadörers berättelse om sin egna erfarenhet av psykisk ohälsa. Med sina personliga historier vill de ge hopp till andra människor i liknande situation. Fler berättelser hittar du på sidan Vänskapsbänkar.
Det finns hjälp att få
Om du eller någon du känner mår psykiskt dåligt finns olika former av stöd att få. På följande sidan kan du läsa mer om kommunens arbete med suicidprevention och vilken hjälp du kan få.