Mobbningen var värre än att lämna hemlandet
När kriget i Syrien blev påtagligt tvingades Gabriel och hans familj lämna storstadslivet för ett liv på landsbygden. En flytt som vände upp och ned på hans tillvaro.
Gabriel, tidigare mobbad och som också lämnat hemlandet Syrien.
Gabriel var bara ett barn när kriget i Syrien bröt ut. Han och hans familj tvingades lämna storstadslivet i Aleppo för tryggheten i en liten by ute på den syriska landsbygden. Planen var att flytta tillbaka när kriget var över, men så blev det aldrig eftersom kriget fortfarande pågår. De bodde i byn i fem år innan de slutligen flydde till Sverige. Men tiden i byn blev allt annat än trygg för Gabriel.
Från trygghet till utanförskap
Gabriel minns tillbaka på sin uppväxt i Aleppo och beskriver den som den bästa tiden i livet. Den hastiga flytten blev en svår omställning för honom. Att som ung byta det anonyma stadslivet mot en by där alla känner alla kom med många utmaningar och han blev tidigt utsatt för mobbning, både på och utanför skolgården.
– Jag mådde dåligt hela tiden, så jag gick inte ut. Jag stannade hemma och ville inte prata med någon. Mitt humör blev bara sämre, jag kunde bli jättearg över minsta lilla, berättar Gabriel.
Men i byn fanns ingen hjälp att få. Hans mamma förstod att något var fel, även om Gabriel inte ville prata om sin psykiska ohälsa. Det skulle inte män göra.
Musiken blev räddningen
Men så kom räddningen en dag. I byn fanns en musiker som bestämde sig för att starta en kurs. Gabriels mamma anmälde honom till kursen där han skulle få lära sig att spela fiol. Gabriel bestämde sig för att ge det en chans.
Kursen var bara två månader men Gabriel fortsatte att öva efter att den tog slut genom att kolla på videor på internet. Det blev något att försvinna in i och fokusera på när omvärlden kändes tuff.
– För mig blev musiken räddningen, jag la all min tid på att öva och med tiden blev jag bättre, och med det mitt humör, berättar han.
När Gabriel och hans familj slutligen lämnade det krigsdrabbade Syrien år 2017 för ett liv i Sverige började han återigen ta fiollektioner, denna gång på Kulturskolan i Linköping. Idag är han violinist i en orkester.
Vill normalisera psykisk ohälsa
Gabriel pratar om hur viktigt samtalet om psykisk ohälsa är i hopp om att normalisera det. Han tror att det alltid finns vägar ut mot ett bättre mående, även om de inte alltid är lätta att se.
– Till andra som går igenom psykisk ohälsa vill jag säga; våga vara dig själv, var inte rädd, det är normalt att må dåligt. Det är stigmat kring psykisk ohälsa som inte är normalt, säger han.
Vänskapsbänkar
Det här är en av våra modiga ambassadörers berättelse om sin egna erfarenhet av psykisk ohälsa. Med sina personliga historier vill de ge hopp till andra människor i liknande situation. Fler berättelser hittar du på sidan Vänskapsbänkar.
Det finns hjälp att få
Om du eller någon du känner mår psykiskt dåligt finns olika former av stöd att få. På följande sidan kan du läsa mer om kommunens arbete med suicidprevention och vilken hjälp du kan få.