Hoppa till huvudinnehåll

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade är ett undantag från lokala trafikföreskrifter om parkering på allmän plats. Tillståndet gäller i de flesta länder i Europa och syftar till att göra samhället tillgängligt för alla.

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade kan utfärdas både till rörelsehindrade personer som själva kör motordrivna fordon eller färdas som passagerare.

Parkeringstillstånd som förare

Parkeringstillstånd som förare finns till för dig som har en varaktig funktionsnedsättning som innebär att du har väsentliga svårigheter att förflytta dig på egen hand.

Parkeringstillstånd som passagerare

Parkeringstillstånd som passagerare finns till för dig som har en varaktig funktionsnedsättning som innebär att du har väsentliga svårigheter att förflytta dig på egen hand och inte ensam klarar av att invänta föraren vid målpunkten. 

Enligt Transportstyrelsens allmänna råd ska personen som ansökan gäller ha ett sådant betydande tillsynsbehov att denne inte kan lämnas ensam ens för en kortare stund. Personen behöver ständigt stöd eller tillsyn av föraren och saknar förmåga att tillkalla hjälp vid behov.

Nyansökan eller omprövning av parkeringstillstånd

En ansökan ska alltid lämnas in oavsett om det gäller nyansökan eller omprövning av ett tillstånd som gått ut.

Om du har ett parkeringstillstånd som är påväg att gå ut, ska en ny ansökan (omprövning) skickas in senast 30 dagar innan ditt nuvarande tillstånd går ut. 

  • Ansökan ska alltid kompletteras med ett aktuellt medicinskt utlåtande som inte är äldre än tre månader.
  • Din vårdkontakt har blanketten för medicinskt utlåtande för parkeringstillstånd och ska fylla i den. 
  • Vid behov av ytterligare underlag till utredningen kan handläggare begära in detta, ett exempel på sådant underlag är gångtest.

Ansökan ska även innehålla ett fotografi samt signatur för parkeringstillståndskortet. Fotografiet ska vara i färg och högst sex månader gammalt.

Om du ansöker via blankett ska denna skickas in med post till adressen som finns med i blankettens information eller lämnas in på något av Kontakt Linköpings kontor.

Handläggning, bedömning och beslut

Ditt beslut skickas skriftligt via post till den adress där du är folkbokförd. Om du har ansökt via e-tjänst, får du ett mejl med information om att du ska gå in i e-tjänstportalen för att kunna ta del av beslutet. Om ansökan beviljas kan du hämta ut ditt parkeringstillståndskort hos Kontakt Linköping på huvudbiblioteket. Kortet placeras sedan i bilen så att det är synligt från vindrutan när du parkerat.

Om du inte är nöjd med ditt beslut har du möjlighet att överklaga beslutet hos förvaltningsrätten, information gällande hur du överklagar finns tydligt beskrivet i avslagsbeslutet.

Återkallelse av parkeringstillstånd

Ditt parkeringstillstånd kan återkallas om de skäl som gjort att du beviljats tillståndet inte längre gäller, eller om du brutit mot de regler som gäller för parkeringstillståndet för rörelsehindrade.

Regler

Parkeringstillståndet gäller i hela landet och ger dig rätt att parkera:

  • på kommunal gatuparkering reserverad för rörelsehindrad under högst den tid som anges på vägmärket. 

  • under högst 3 timmar där parkering enligt lokal trafikföreskrift är förbjuden. 

  • under högst 3 timmar där parkering är tillåten i kortare tid än 3 timmar.  

  • under högst 24 timmar där parkering är tillåten 3-24 timmar.

  • under högst 3 timmar i följd på gågata (markerad med vägmärke E7 Vägmärkesförordningen (2007:90).


Observera att ett parkeringstillstånd inte ger dig rätt att parkera:

  • där det gäller förbud att stanna.

  • på plats avsedd för visst ändamål, till exempel vändplats, lastplats, taxiplats eller annan ändamålsplats samt för uppställningsplats som anvisats för visst fordonsslag.

Parkeringstillståndet gäller inte heller för parkering på tomtmark såvida inte markägaren medgivit detta. Kontakta berörd markägare eller dess parkeringsbolag vid tveksamhet.

Ska du betala parkeringsavgift om du har ett parkeringstillstånd för rörelsehindrad?

För personer med parkeringstillstånd för rörelsehindrade är grundregeln att parkeringsavgiften ska betalas.

I Linköpings kommun gäller följande regler när det kommer till parkeringsavgifter för personer som innehar ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade:

  • Parkering på kommunal gatumark är avgiftsfri.

För parkering på tomtmark behöver man vara uppmärksam på vägmärken på platsen om vad som gäller eventuell parkeringsavgift på parkeringsplatser för rörelsehindrade. Eller kontakta parkeringsbolaget eller fastighetsägaren för information gällande eventuell parkeringsavgift.

Några av kommunerna i landet tar dock inte ut någon parkeringsavgift på dessa parkeringsplatser som är avsedda för personer med ett giltigt parkeringstillstånd. Generellt sett medför inte ett beviljat parkeringstillstånd att du slipper betala parkeringsavgifter. Flertalet kommuner i Sverige har dock beslutat att personer med parkeringstillstånd inte behöver betala parkeringsavgifter. Kontakta respektive kommun för att få information om vad som gäller just där. 

Läs mer om parkeringstillstånd för rörelsehindrad på Transportstyrelsens webbplats

Vad är tomtmark?

Alla civilrättsligt reglerade parkeringsplatser är på tomtmark. En tumregel är att se efter om det finns en tilläggstavla vid infarten med ett företagsnamn och telefonnummer. Då är parkeringen på tomtmark och då behöver du kontrollera med parkeringsbolaget eller fastighetsägaren vad som gäller för ditt tillstånd där.

Observera att vissa gator är enskilda, alltså tomtmark.

Kontaktväg för frågor

Om du har frågor är du välkommen att vända dig till Kontakt Linköping. 

Kontakt Linköping

Linköpings kommuns kontaktcenter.

Chatt: Vardagar mellan 7.30-17.00.

Till e-postformulär för Kontakt Linköping

Telefon: 013–20 60 00
Telefontid: måndag-fredag 07.30-17.00.

Postadress:
Linköpings kommun
Ange den verksamhet det gäller
581 81 Linköping

 

Senast uppdaterad den 27 augusti 2024