Hoppa till huvudinnehåll

Riksfärdtjänst

Riksfärdtjänst gäller för resor mellan olika kommuner utanför Östergötland. Ändamålet för resan ska vara rekreation, fritidsverksamhet eller annan enskild angelägenhet.

Riksfärdtjänst är till för dig som på grund av en varaktig funktionsnedsättning (beräknad varaktighet på minst sex månader) inte kan resa till normala kostnader eller utan ledsagare. Du måste även vara folkbokförd i Linköpings kommun. Kraven för att beviljas riksfärdtjänst är större än för kommunal färdtjänst. Resa till vårdinstans utanför Östergötland räknas inte som en riksfärdtjänstresa, det är då istället sjuktransport som gäller. Du hittar mer information om sjuktransporter på sidan för färdtjänst.

Resan sker i regel med allmänna kommunikationer (vanlig kollektivtrafik) tillsammans med ledsagare men kan även vid behov ske med färdtjänstfordon. Det är funktionsnedsättningens svårighetsgrad som avgör vilket färdmedel som får användas i just ditt fall.

Läs mer om lagen om riksfärdtjänst på riksdagens webbplats

Så här ansöker du om riksfärdtjänst

För att garantera att ärendet handläggs i tid måste ansökan ha kommit in till oss minst 21 dagar innan önskat avresedatum. Ansökan om riksfärdtjänst kan göras via e-tjänst eller blankett. En ny ansökan ska ske inför varje resa och en individuell prövning görs inför varje resetillfälle. Observera att läkarintyg ibland kan begäras för att styrka din ansökan. Om så är fallet kontaktar din handläggare dig med information om detta.

Ditt beslut skickas skriftligt via post till den adress där du är folkbokförd. Om du har ansökt via e-tjänst, får du ett mejl med information om att du ska gå in i e-tjänstportalen för att kunna ta del av beslutet.

Beslutet innefattar information om hur du bokar en resa med riksfärdtjänst och vilket färdsätt som är aktuellt för just dig.

Om du inte är nöjd med ditt beslut har du möjlighet att överklaga beslutet hos förvaltningsrätten, information gällande hur du överklagar finns tydligt beskrivet i avslagsbeslutet.

Vem får följa med?

Det finns möjlighet att ta med sig en vuxen medresenär eller två barn.

Vad kostar det?

För resor med riksfärdtjänst finns en egenavgift på cirka 12 kronor per mil som resenären själv står för, denna avgift är beslutad av regeringen. Resor med tåg betalas via faktura, vid övriga resor sker betalning direkt på plats. Ledsagare reser alltid kostnadsfritt och eventuella medresenärer betalar normalpris för sin biljett. Barn under sju år reser gratis.

Kontaktväg för frågor

Om du har frågor är du välkommen att vända dig till Kontakt Linköping. 

Kontakt Linköping

Linköpings kommuns kontaktcenter.

Chatt: Vardagar mellan 7.30-17.00.

Till e-postformulär för Kontakt Linköping

Telefon: 013–20 60 00
Telefontid: måndag-fredag 07.30-17.00.

Postadress:
Linköpings kommun
Ange den verksamhet det gäller
581 81 Linköping

 

Senast uppdaterad den 5 december 2024